LOH 2008: Anky van Grunsven potřetí v řadě olympijskou vítězkou

19. 8. 2008 Kateřina Hanušová Autor fotek: Tomáš Holcbecher

Ani dnešní zápolení nejlepších pěti dvojic o titul olympijského vítěze v drezuře jednotlivců, který byl výsledkem průměru procent ze sobotní Grand Prix Special a dnešního küru, nepostrádalo napětí.

Dlouho vedoucí Nizozemec Hans Peter Minderhoud s Nadine (celkem 73,01), nastupující původně ze sedmé dvojice, byl z vedení odsunut až během poslední pětice jezdců, z níž za ním zůstala i Alexandra Korelova s Balagurem. Nakonec tedy pro Minderhouda pátá příčka a o ty vyšší se tvrdě bojovalo.


Isabell Werth a Satchmo



Isabell Werth a Satchmo

Los rozhodl, že vedoucí startovala v poslední pětce jako druhá. Skvělý začátek Satchmo bohužel opět okořenil výrazným odepřením poslušnosti, když při piaffě v piruetě „vyrobil“ stejný kousek jako v sobotním Specialu – nejprve vypadl a potom kus odcouval, takže se Isabell musela ostře prosadit a znovu rovnou najet do pasáže. Cenné body byly pryč a přestože dvojice bravurně dokončila zbytek a získala vynikajících 78,1 %, v průměru pak 76,65 %, hodila rukavici poslední startující Anky van Grunsven. Před ní se však ještě utkali o bronz Němka Heike Kemmer na Bonapartovi a Američan Steffen Peters s Ravelem. Oba páry předvedly krásné sestavy pouze s minimálními chybami, ale o kousíček vpředu zůstala a cenný kov vybojovala Heike Emmer. Anky van Grunsven, která se Salinerem v kürech běžně přesahuje 80 %, pak nemusela příliš riskovat a tak se vyhnula chybám, které by ji mohly posunout za Isabell. Škoda, diváci díky Satchmově neposlušnosti přišli o napínavější boj.


Anky van Grunsven zajela na 82,4 % a o v průměru o 2 procenta zvítězila nad Isabell Werth, která měla stejně vysoký náskok na Heike Kemmer, ostatní umístění pak již následovali v minimálních rozdílech.

Steffen Peters s Ravelem

Steffen Peters - Ravel


Heike Kemmer na Bonapartovi

Heike Kemmer na Bonapartovi

Anky van Grunsven se Salinerem

Anky van Grunsven se Salinerem

Anky van Grunsven se Salinerem

Anky van Grunsven se Salinerem

Anky van Grunsven se Salinerem

Anky van Grunsven se Salinerem


Podobné články

Je jí teprve sedmnáct let. Vůbec poprvé postoupila do finále velkého seniorského závodu. A díky tomu také moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková…

Moderní pětiboj už nikdy nebude jako dřív. Jízda na koni bude nahrazena překážkovou disciplínou. Čeští zástupci na víkendovém kongresu mezinárodní…