Talent se vítězně rozběhl před Velkou pardubickou

20. 6. 2022 Tisková informace Autor fotek: Jiří Macek Zdroj: Dostihový spolek URL zdroje: zavodistepardubice.cz
Talent
Talent

Loňský vítěz Velké pardubické Talent proměnil svůj letošní vstup do sezony ve vítězství. Kvůli dostihovým závazkům v Itálii však 11letého valacha nejezdil žokej Pavel Složil ml., ale žokej Marcel Novák, který s ním v minulosti kvalifikaci již vyhrál. Sobotní mítink však nabídl i další zajímavé doběhy. Zlatý pohár Pardubického závodiště se stal kořistí 11letého Azteka (ž. Marek Stromský), Červnovou Cross country Válečníka zvládl stylem start-cíl Mediciman (ž. Lukáš Matuský).

Sobotní dostihy se na Pardubickém závodišti odehrávaly ve svižném tempu. Snad s výjimkou toho hlavního, kdy se příliš nepovedl start a do dostihu se jako první pustil největší outsider Beau Rochelais (Čmiel). Před malým vodním příkopem jej však pole koní dostihlo a na čelo se dostal Talent, který na prvním místě operoval prakticky celý dostih. Stejně jako on všichni aktéři spolehlivě skákali, chybu provedl na Velkém vodním příkopu Theohilos (ž. Stromský), ale pokračoval dále. Před Anglickým skokem však přišla zásadní chyba Northerly Winda (ž. Faltejsek), který před tímto skokem vybočil a dostih pro něj skončil. Na špici se držel Talent, pozici si lepšili Dajuka (ž. Matuský) a koncem chtěl přilétnout letos poprvé startující Sacamiro (ž. Odložil). Talenta však už nechytil. Na třetím místě skončila bělka Dajuka, čtvrtý Theohilos, doběh koní uzavřel Beau Rochelais. Kvalifikaci tedy splnili další tři koně, Talent, jako vítěz posledního ročníku Velké pardubické, má automaticky právo startu jisté, Theophilos si vstupenku do Velké pardubické zajistil již v květnové kvalifikaci.

„Nikdo nechtěl v tomhle počasí táhnout dostih, hodně se na začátku taktizovalo. Talent byl po loňské Velké pardubické hned veselý, ale teď neměl ještě natrénováno, jak bych si představovala, proto jsme se startem čekali. Navíc se držím osvědčeného modelu, tedy startu v druhé kvalifikaci,” řekla po doběhu vítězná trenérka Hana Kabelková, která své svěřence připravuje ve Vápenném Podolu u Heřmanova Městce.

Červnové Cross country Válečníka pro překážkové sprintery na 3300 metrů se očekávalo, zda Lianel naváže na svá předchozí vítězství. Zraněného Jakuba Kocmana nahradil v jeho sedle francouzský žokej Ludovic Solignac. V cílové rovině zatápěl od startu vedoucímu Medicimanovi, ale ten první místo udržel až do cíle. „Změnili jsme trénink, zaměřili se na rychlost. V cíli, když k němu přišel Lianel, ale ještě v sobě našel benzín a zabojoval, je to srdcař,” řekl vítězný trenér Radek Holčák na konto svého želízka do říjnového Poplerova memoriálu. 

Třikrát se během odpoledne prosadili svěřenci moravského trenéra Pavla Tůmy. Greek Deserta kupoval jeho majitel jako domácího mazlíčka. Valach z matky Greek Wedding však nebude jen na oddechové procházky, po startech v polské Wroclavi se naplno prosadil také v Pardubicích. Greek Desert je polobratrem výborného Gatsbyho, který je majetku Jiřího Charváta.

Jakkoli Northerly Wind z lotu modro-žlutých barev bývalého prezidenta Jockey clubu musí ještě zřejmě nějaké zkušenosti sbírat, startem v některém ze zbývajících kvalifikačních dostihů si možná o start ve Velké pardubické řekne jeho další odchovanec Night Moon. „Je to největší naděje do Velké pardubické,” řekl po jeho vítězném doběhu Jiří Charvát a naznačil, že potomka výborné steeplerky Nostalgie diváci uvidí na startu některé další kvalifikace.

Charvátovi jistě udělal radost i veterán Aztek. I když ve Zlatém poháru se čekalo spíš vítězství jeho stájového, nikoli však tréninkového druha Dominiqua. Jedenáctiletého Azteka vedl v dostihu po travnatém oválu žokej Marek Stromský a v cílové rovině zvítězil po boji nad Perry Owensem (ž. Novák). „Je to zásluha mé ženy, která dopřává Aztekovi individuální péči, pozná, co potřebuje,” vysekl poklonu Ivetě Váňové její manžel Tomáš.

Dostihy mají nyní na Pardubickém závodišti letní přestávku, dostihoví koně se na hipodrom opět vrátí 6. srpna, kdy je na programu III. kvalifikace na 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.

Výsledky naleznete zde.

Přehled kvalifikovaných koní do 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou

Jméno koně Stáj Trenér Termín kvalifikace
BEAU ROCHELAIS(FR), 11 Stáj Habich Křídlová Tamara 18.06.2022
DAJUKA, 8 K-K Metal a.s. Holčák Radek 18.06.2022
DEL REY(SVK), 7 D + V + P Kopálek, CZ Mimra Zdeněk 21.05.2022
DULCAR DE SIVOLA(FR), 9 DiJana Dobšice Jirčáková Vendula 21.05.2022
CHICNAME DE COTTE(FR), 10  Quartis-Zámecký Vrch Vítek Pavel 21.05.2022
KAISERWALZER(GER), 9 DS Millennium (SVK) Brečka Jaroslav 21.05.2022
MR SPEX(GER), 8 Lokotrans Urbánek Luboš 21.05.2022
NO TIME TO LOSE(GB), 13 Paragan Horseboxes s.r.o. Váňa st. Josef 21.05.2022
PARIS EIFFEL(IRE), 9 Lokotrans Slovakia Cagáň Ján 21.05.2022
PLAYER, 10 Nýznerov Kvapilová Lenka 21.05.2022
SACAMIRO, 9 Jezdecký oddíl Beňov Petříková Eva, Ing. 18.06.2022
STAR(GER), 11 MPL Racing (SVK) Brečka Jaroslav 21.05.2022
STRETTON, 12 Nýznerov Popelka Stanislav 21.05.2022
TALENT, 11 DS Kabelkovi Kabelková Hana 10.10.2021, 18.06.2022
THEOPHILOS(FR), 12 Dostihový klub iSport-Váňa Váňa st. Josef 21.05.2022, 18.06.2022
Foto Tomáš Holcbecher/TMM
Podobné články
Blesk

Děsivý pád, který jí zcela zničil život! Jezdecká hvězda Caroline Marchová (†31) se po dvou letech na vozíku rozhodla ukončit své utrpení. Před…

Velikonoce v ZOO Praha
Před 18 hodinami ZOO Praha

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před…