Lokalitu Plachta na okraji Hradce Králové začnou ještě letos spásat buvoli

9. 12. 2022 ČTK Zdroj: Drbna.cz URL zdroje: hradecka.drbna.cz
Drbna
Drbna

Lokalitu Plachta na okraji Hradce Králové začnou ještě letos spásat buvoli. Na pastvinu o rozloze 2,5 hektaru opatřenou elektrickým ohradníkem budou převezeni ze Zooparku Stěžery. Půjde o dva jedince, samce a samici. Přírodní památka Na Plachtě o rozloze téměř 60 hektarů leží v těsném sousedství stotisícového Hradce Králové. Od roku 2018 tam celoročně spásají vegetaci divocí koně. Velcí kopytníci mají za úkol pomáhat přirozeným způsobem pečovat o biologicky cenná přírodní stanoviště.

Na Plachtě jsou nyní tři divocí koně, dříve jich bylo více, až sedm. Pastviny jsou rozděleny ohradníky na čtyři části. "Koně jsou na jedné pastvině, nyní je jich tam málo, proto zapojíme buvoly. Podle potřeby budeme pastvu koní a buvolů různě kombinovat, abychom dosáhli potřebného výsledku, vegetace by měla být spasena tak akorát," řekl Číp. Divocí koně, kteří byli na Plachtu vpuštěni na začátku roku 2018, jsou potomky zakládajícího stáda přivezeného do rezervace velkých kopytníků ve středočeských Milovicích v roce 2015 v rámci projektu financovaného z Operačního programu životní prostředí.

Celý článek přináší Hradecká Drbna: Lokalitu Plachta na okraji Hradce Králové začnou ještě letos spásat buvoli

TN.cz
Podobné články

Vánoční svátky se blíží závratnou rychlostí a vy pořád přemýšlíte nad jedinečným dárkem pod stromeček?

Během zasedání pléna General Assembly v Mexiko City se zástupci České jezdecké federace a federací Severského, Pobaltského a Středoevropského regionu…