Moravský teplokrevník: Výkonnost v kostce

27. 1. 2014 Marie Urbanová Autor fotek: archiv SCHPMT (Jana Fatěnová)

Dnešním dílem pojednávajícím o výkonnosti koní se prozatím se seriálem o moravském teplokrevníku rozloučíme. Prošli jsme jednotlivé kmeny plemene a vyzpovídali také pamětníky. V tomto článku dostanete nápovědu, jak zhodnotit výkonnost koní nesoucích geny rakousko-uherských kmenů, tedy moravských teplokrevníků.

Nejvýkonnější jedinci nesou výrazný podíl angloarabské krve. Řada úspěšných sportovních koní po hřebcích rakousko-uherských kmenů nesla angloarabskou krev také prostřednictvím svých matek, kořistních klisen východopruských a trakénských.

CatalinNejúspěšnější producent sportovních koní je linie Catalin - otec například Caravelly, Letkise, Rip Corbyho, Safíra a mnoha jiných byl sám úspěšným skokovým koněm, byl to Catalin I - motěšický. Jeho rodokmen je úspěšnou kombinací anglického plnokrevníka a zástupců kmenů Gidran a Star of Hannover.

PrzedswitZa kmen Przedswit lze jmenovat dalšího výkonného skokana, plemenného hřebce Przedswit X-12 (Przedswit XII A) (Svitáček), který ve svém původu kombinuje linie Przedswit X-A a Shagya XV. Svitáček je rovněž otcem úspěšných skokových koní až do stupně „T", a to například plemenného hřebce Przedswit Horymír (Przedswit XX), také úspěšné skokanky i matky SM 2078 Babeta. Spojení Przedswit X-A a Shagya XV je úspěšné i u tříčtvrteční sestry Przedswita X - 12, klisny Iluze, která dosáhla výkonnosti ve skocích „TT".

Toto spojení se jeví jako úspěšné i v obráceném pořadí, což dokládá plemenný hřebec 2125 Shagya XV (Sahib I-A), otec úspěšných sportovních koní, jenž náleží k linii Shagya XV a Przedswit X-A je zde na pozici otce matky. Jeho nejúspěšnějším synem ve skokovém sportu s výkonností „TT" byl bezesporu plemenný hřebec Sahib I MT / 2626 Sahib Kubišta. Sílu tohoto spojení lze vysledovat i do dnešních dnů, kdy úspěšný „T" skokan, plemenný hřebec 2904 Przedswit Rufa, je prochován ve 4 × 4 generaci na Przedswit X-A a 4 × 5 generaci na Shagya XV. Tuto kombinaci genů v sobě nese také další plemenný hřebec Przedswit I MT / 2420 Przedswit miroslavský, který je na Przedswita X-A prochovaný ve 2 x 4 generaci a linie Shagya XV je zastoupena ve 4 generaci.

FuriosoV minulosti se dobře osvědčilo i spojení Przedswit x Star of Hannover. Dříve narození si jistě vzpomenou na skvělého ryzáka Urana po 242 Przedswit z matky Star of Hannover.

North StarRovněž ze spojení zástupců kmene Furioso a Star of Hannover vzešlo mnoho talentovaných sportovců. Klisny Luna a Tosca, obě po Furioso XXIII, byly z matek Star of Hannover. Úspěšný militarista Svit po Furioso XXVII byl zase z matky 753 Shagya X.

Nelze opomenout ani zástupce kmene North Star, plemenného hřebce Rytier, po North Star III, který byl rovněž z matky 715 Star of Hannover III. Ve skocích dosáhl výkonnosti „T".

DahomanSkokově úspěšní byli i koně linie Dahoman z matek po Gidran, například Réva a Orlík nebo Athos z matky po Furioso XV.

GidranZa angloarabský kmen Gidran lze zase připomenout Astora a Ladného, po Gidran III, oba z matek po Rasim, Jasana, po Gidran IV, z matky po plnokrevném Korsičan, Orana, po Gidran VII-K, z matky po Przedswit III a také výkonné oboustranné Gidrany, klisnu Venuši z matky po Gidran VII a valacha Šaška z matky po Gidran VI, oba po hřebci Gidran VIII.

 

Informace byly získány z:

1) Nejvýznamnější plemeníci v chovu českého teplokrevníka - Vlastimil Sixta.
2) Chov koní v Československu - J.Dušek a kolektiv.
3) Vývoj chovu koní v Čechách, na Moravě a na Slovensku - Drahoslav Misař.
4) 20 let mistrovství republiky v jízdě na koni - Přemysl Neumann a Zdeněk Vilimovský.
5) 75 let jezdectví v ČSSR - Přemysl Neumann a Zdeněk Vilimovský.
6) Programy jezdeckých soutěží z let 1961 až 1976 z archivu Evy Wolné.
7) Přehled sportovních koní v ČR - ČJF.
8) Jezdecký sport v České republice - ČJF.
9) Informace poskytli také pamětníci:

  • Ing. Stanislav Hošák,
  • Ing. Antonie Pellarová,
  • Eva Wolná,
  • Miroslav Nákelný.
Podobné články
František Lamich s Aresem

Letos 8. července by František Lamich oslavil sté narozeniny. Celý jeho život byl nerozlučně spjat s koňmi a později také s jeho milovaným…

Když jsem před pár lety začala dělat rozhovory o koních s našimi předními jezdci, bylo mi líto, že už nikdy neudělám rozhovor s Jirkou Lamichem,…