Seminář Krása a historie tradičních spřežení

11. 3. 2013 Václav Obr, Milan Novák Autor fotek: archiv Muzea kočárů

V Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem se v neděli 3. března 2013 sešla necelá třicítka nadšenců, kteří se zajímají o zapřahání koní do historických kočárů, historii a dobové odívání.

Krátce po deváté hodině přivítal účastníky setkání ředitel muzea pan Václav Obr v hlavním prohlídkovém sále a pozval účastníky setkání na prohlídku Muzea kočárů.

ze seminářePo prohlídce muzea doplněné odborným výkladem pana Obra k jednotlivým kočárům zhlédli krátké video, kterým bylo ohlédnutí za loňským setkáním mistrů řemesla kočárnického a mistrů opratí „Josefkol" 2012. Pak se účastníci přesunuli do malého sálu, kde byli seznámeni s knihami, které jsou v muzejní knihovně, a proběhla ukázka nových livrejí a stylového oblečení pro kočí a sluhy na kočáru.

Následovalo seznámení účastníků s propozicemi na VI. ročník akce „Josefkol", který se bude konat 20. a 21. července 2013. V polední pauze všichni využili místního penzionu k obědu a následovala prohlídka Depozitáře a nově zrekonstruované historické kolářské dílny.

V Depozitáři si účastníci setkání poslechli celou historii o nově zrestaurovaném největším smutečním kočáru vyrobeného firmou Václav Brožík Plzeň.

Součástí semináře bylo seznámení s galerií tiskovin, fotografií a historických dokumentů nad hlavním sálem muzea, kde pan Obr podal odborný výklad k exponátům. Následovalo drobné občerstvení a všichni se vrátili do malého sálu, kde pokračoval další program setkání. V této části si všichni krátce připomněli téma minulého setkání a poté se navázalo aktuálním tématem „Rozdělení zápřeže".

V této části se účastníci dozvěděli různé aspekty o městské, parkové, venkovské a gala zápřeži. Tato videoprojekce byla doprovázená jednotlivými součástmi postrojů, doplňků ke kočárům, a tak bylo možné vidět, jak jednotlivé druhy spřežení, postroje a kočáry k tomu určené tvoří celek zápřahu.

společná fotografie

Na památku se pořídila společná fotografie všech účastníků již III. ročníku setkání, která byla vyfocena před smutečním kočárem firmy V. Brožík. Oficiálního ukončení se ujal pan Václav Obr společně s panem Novákem, který se podílel na přípravě tohoto semináře.

Poděkovali všem zúčastněným, a i když byl program již v 17 hodin oficiálně ukončen, diskuze pokračovala i nadále. Okamžitý zájem a reakceúčastníků nasvědčuje tomu, že i pro mistry opratí byl tento seminář přínosem.

Za kolektiv muzea děkují všem zúčastněným Václav Obr a Milan Novák.

Podobné články

Semináře Jak na přepravu a nakládání koní a Manipulace s koňmi v krizových situacích se budou konat ve dnech 13. – 14. ledna 2024 v areálu Q Ranch…

Asociace chovatelů miniaturních koní pořádá v sobotu 1. dubna 2023 od 9:00 hodin vozatajský seminář s mistrem opratí Ladislavem Jirgalou.