V muzeu historických kočárů se sešli příznivci spřežení 19. století

30. 3. 2015 Milan Novák Autor fotek: archiv Muzea historických kočárů

Kočáry a koňské spřežení 19. století, tak znělo téma již V. setkání milovníků koní a historických kočárů. 22. března 2015 se v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem sešla skupina nadšenců, kteří se zajímají o historické kočáry a chov kočárových koní.

První na programu byla prohlídka předního sálu, kde pan Václav Obr všechny přivítal a při prohlídce seznámil s novými exponáty muzea. Následovalo zhlédnutí filmu, což bylo malým připomenutím akce „Josefkol" 2014. Po přesunutí do malého sálu začal dopolední program. Ten otevřela svým příspěvkem paní MVDr. Dagmar Matoušková. Připomněla veterinární podmínky pro akci Josefkol 2015 a seznámila přítomné s novými nařízeními ohledně přepravy koní.

*Pak následovaly další příspěvky účastníků setkání, mezi nimiž měl příspěvek pan Mgr. Martin Jahoda z Poštovního muzea ve Vyšším Bodu. Ve svém příspěvku také představil knihu o historii poštovnictví, kterou nakonec věnoval panu Václavu Obrovi. Dále následovalo představení nových knih o kočárech, výcviku koní a nových diplomových pracích, které se podařilo za minulý rok Muzeu kočárů získat. Tyto knihy a diplomové práce jsou důležité při studiu historie výroby, konstrukce kočárů a sestavování celých equipáží, jak tomu dříve opravdu bylo.

Před polední přestávkou proběhlo malé vzpomenutí na ty, co již naše řady navždy opustili - velký milovník koní, patriot zdejšího kraje pan František Menšík z Kostelce na Hané a mistr kolářský pan Bohumil Mrňka z Ponikve.

Po obědě následovala prohlídka nové expozice, která je věnována pohřebním vozům a gala lucernám, k nimž podal pan Václav Obr podrobný výklad. Následně se znovu všichni přesunuli do malého sálu, kde je čekalo malé občerstvení a pokračovaní dalšího programu setkání. Byl prezentován příspěvek o prvních zmínkách o kočárech na našem území zpracovaný z materiálů k Jubilejní výstavě z roku 1891, následoval příspěvek o restaurování kočárových lamp ve spolupráci s panem Zdeňkem Zmydleným - lampařem, a skláři Pavlem Horákem a Tomášem Látalem.

*Další částí programu byla přednáška o restaurování postrojů na koně olomouckých arcibiskupů, které budou v letošním roce dokončeny a představeny na akci Josefkol 2015. Byl také připomenut sedlářský mistr pan Gabriel Mikulanda z Prahy, který původně postroje šil. Následoval příspěvek o restaurování textilií a výrobě nových tkanin pro kočáry, ale původní technologií.

Program setkání pokračoval příspěvkem o chovu koní olomouckých arcibiskupů, který byl věnován Bedřichu Egonu lantkraběti z Fürstenberka, (narodil se 8. října 1813 ve Vídni a zemřel 20. srpna 1892 na Hukvaldech), byl kardinálem a v letech 1853 až 1892 šestým arcibiskupem olomouckým. Poslední příspěvek byl o stavitelích kočárů na našem území. První část byla o staviteli kočárů Petru Klubalovi z Prahy a následně o Janu Weiglovi z Přerova, který měl původně dílnu v Prostějově.

Na závěr pan V. Obr připomněl webové stránky Muzea kočárů a všem poděkoval jak za příspěvky, tak za účast. Po krátké již neformální diskusi následovalo ukončení akce.

Za kolektiv muzea děkuje všem zúčastněným Václav Obr.

Podobné články

Jste obdivovateli historických kočárů? Pak přijměte pozvání na přednášku předního českého odborníka na historické kočáry pana Milana Nováka, nazvanou…

Mezinárodní sraz mistrů řemesla kolářského a kočárnického, přehlídka kočárů a mistrů opratí Josefkol 2023 se v letošním roce bude konat 22. a 23.…