Krakonoš Vladimír Pechan

11. 3. 2021 Lenka Gotthardová Autor fotek: archiv autorky

V prvním měsíci každého roku slaví pan Vladimír Pechan z Vlčic u Trutnova čím dál významnější narozeniny, letos již osmdesáté sedmé. Stále se však sám každodenní aktivní prací udržuje v dobré kondici, kterou by mu mohli mnozí závidět. Každý den se stará o své hospodářství, o koně, krávy i slepice. Práce ho celoživotně těší, a hlavně je za ním vidět.

Vlčice – hory, pestré stráně a louky, v létě vůně sena a večerních stájí, v zimě bílá romantika a zaváté silnice. Na dohled Krkonoše a mnoho podhorských vesniček. Takový malý ráj na zemi, který si musíte vysnít, najít ho ještě dříve, než ho objeví ostatní a potom ho kousek po kousku zvelebovat podle svých představ. To je práce na celý život.

A k tomu pan Pechan sděluje: „Ještě musím vyčistit tady tu louku před domem, je tam hodně keřů a náletů, ale už tam je vidět skála. Krásná skála a pod ní se pasou naše koně. To je přece pohled. A když zapadá slunce, tak ona se celá rozsvítí a září dlouho do večera a ty koně, ty se tam spokojeně pasou a já se na to všechno mohu dívat. A na druhé straně máme údolí, takové světle zelené, lemované tmavým lesem. Tady se taky pasou koně, děti tam mají i překážky, ještě níž je naše nádrž a za ní stáje. Hned od začátku jsem tu měl koně. Bez nich si nedovedu život vůbec představit. To jsou kamarádi. A tahle bělka nevidí. No zachránil jsem ji a ona mi náramně důvěřuje…“

Pan Vladimír Pechan je osobností, kterou zná celý široký kraj i mnoho koňařů od Aše po Břeclav. To je ten s těmi koníky, zapřaženými do vozu s plachtou, který na Velké pardubické, na jezdeckých dnech v Kladrubech, na výstavě v Lysé nad Labem a na mnoha a mnoha dalších akcích ukazoval své jezdecké umění a také rozhazoval sáčky se zrnkovou či mletou kávou. A když někdo tuto kávu chytil, dvojnásobně si na ní pochutnal.

Mnoho lidí ho rozpozná na tisícovkách fotografií v roli nadpozemského vládce našich nejvyšších hor Krkonoš – Krakonoše. Můžete ho vidět nejenom na pohledech, ale i na krabičkách lázeňských krkonošských oplatek, na hořických trubičkách a mnoha dalších dobrotách.

Také si o něm můžete číst v novinách, a to zpravidla při výročích souvisejících s panem prezidentem Václavem Havlem, neboť byl na Hrádečku jeho nejbližším sousedem, který mu vždycky vyšel vstříc, a vzájemně se navštěvovali. Oba našli místo, do kterého se zamilovali na většinu svého života.

A protože bydlí ve Vlčicích, nad nimiž je díky panu prezidentovi Havlovi známý Hrádeček, můžeme si říkat, kolikrát jel touto cestou nejenom Vladimír Pechan, ale i pan prezident Václav Havel, Olga či Dagmar Havlovy, nebo Andrej Krob, Jan Tříska, Karla Chadimová, Vlasta Chramostová a mnoho a mnoho dalších. Víme určitě, že jednou sem přijela dokonce i americká ministryně zahraničí a česká rodačka Madeleine Albrightová a generální tajemník OSN Kofi Annan nebo velvyslankyně USA v naší zemi, Shirley Temple Blacková.

Vladimíra Pechana však velice těší, že koním, které nad Vlčicemi chová již řadu desítek let, se stále daří. Už sice s nimi nevystupuje na mnoha jezdeckých či dostihových akcích, ale díky svým aktivitám k nim přivedl velké množství mladých lidí, včetně některých svých vnuček. Nejúspěšnější je bezesporu Vladimíra Pechanová, která závodí již od svých dětských let ve všech jezdeckých olympijských disciplínách a v kategorii juniorů byla vyhodnocena jako nejlepší jezdkyně roku 2017 ve všestrannosti. Jejími nejúspěšnějšími koňmi byla RivaRiva, Rosa P a Corlana. Ježdění a jezdeckému výcviku se věnuje vnučka Martina Šlégrová, která v letních měsících pořádá i prázdninové jezdecké tábory. Také její sestra Pavlína Nováková pečuje o svého koně a ráda se zúčastňuje skokových závodů. Ve skokových soutěžích byla úspěšná také Martina Nováková, která se dlouhodobě věnuje výcviku mladých jezdců a pořádání prázdninových jezdeckých kurzů na Hrádečku u Vlčic.

O koních, panu Pechanovi, jeho vnučkách a dalších jezdkyních by se dalo ještě dlouho vyprávět, ale to si necháme na další narozeninové příležitosti. Každopádně panu Pechanovi i všem ostatním přejeme hodně zdraví a chovatelských či jezdeckých úspěchů.

Podobné články

Slovenská vytrvalostní jezdkyně Dominika Malíková Kleinová suverénně zvítězila v žebříčku FEI pro rok 2023. Jaká byla její cesta na vytrvalostní…

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…