Dnes od osmi večer HorseTV o vytrvalosti a s Lenkou Gotthardovou

12. 1. 2010 Helena Görnerová Autor fotek: HorseTV.cz

Bára Tomanová s Ninou Martínkovou zpovídaly tři půvabné zástupkyně vytrvalostního ježdění - Lucku Kalovou, kterou znáte jako manažerku komise vytrvalosti ČJF a jezdkyně Kateřinu Kyselou a Terezu Kucharskou. V druhé části pořadu jsme s Ninou zpovídaly Lenku Gotthardovou, s níž jsme mluvily především o našem unikátním slatiňanském muzeu... /více/

 

Vytrvalost je nářez!

Protože obě dnešní témata jsou velmi obsáhlá a bylo by škoda je krátit nadmíru, tentokrát se povídání o vytrvalosti roztáhlo na celou půlhodinu a rozhovor s Lenkou Gotthardovou na dalších minut 15. Takže si připravte hodně čaje a nohy nahoru! :o)

MVDr. Lucie Kalová, Kateřina Kyselá a Tereza Kucharská.Úvod samozřejmě ozřejmí, co to vlastně vytrvalost je, kolik tak km mohou koně za den jezdit a další základy endurance. Některé z vás bude určitě zajímat, v kolik hodin ráno třeba vlastně musí závody začínat, zda a jaké mají přestávky ("...většinou se jezdec skácí na zem a pozoruje svůj tým, jak běhá kolem koně, zatímco jezdce si nikdo nevšímá..." :o) a jak vlastně vypadá takový závod ve vytrvalosti celkově. Kdo se jich nejvíce účastní je asi známo, ale že se jich například účastní i obtloustlý hafling, asi ne :o) Dozvíme se samozřejmě i jak se takový kůň na několikahodinové závody trénuje a jak se pak menežuje i v průběhu závodu. Má veterinář v komisi, který kontroluje stav koní po jednotlivých kolech, nepříjemné pocity, když má koně vyloučit?

Obě jezdkyně, Katka s Terezou, pak do pořadu vnesly pořádnou dávku zkušeností ze sedel, Kateřina vypráví například o své účasti na závodech "President Cup" v Arabských emirátech, kde startovala na koni vypůjčeném z místních stájí. Rozhovor se samozřejmě stáčí hlavně k samotným průběhům soutěží a pocitům či potřebám koně i jezdců během nich. Jak je vytrvalosti přizpůsobena výstroj jezdce a koně (od třmenů se špičkou po GPSky), jak se jezdec vyvažuje do požadované zátěže, zda je pro koně např. přínosný drezurní trénink. Že například při závodě poblíž Německa se poztrácely značky a tak měli jezdci trošičku obavy, aby nepřekročili hranice :o) a jaké to bylo třeba na Mistrovství Evropy. Jak se naši hosté staví k obecným zkouškám ZZVJ pro jezdce endurance a další témata probereme dnes od 20 do 20:30 hodin.

 

S Lenkou tentokrát o Slatiňanech

Ing. Lenka Gotthardová, CSc.Druhým hostem dnešního vysílání je v patnáctiminutovém povídání Ing. Lenka Gotthardová, CSc. Jako správce Hipologického muzea ve Slatiňanech nám celý objekt a jeho historii představí. Ve Slatiňanech jsou svozy (sbírky) ze 120 českých hradů a zámků. Jaké vzácné exponáty muzeum představuje a co třeba skrývá v depozitářích? Jak se vlastně restaurují - jezdí restaurátoři za exponáty na zámek a co se nyní konkrétně opravuje? Také jste si všimli rozkládajících se exponátů, naložených ve formaldehydu? Co s nimi bude? Také se muzeum potýká s nějakými jinými problémy, než tradičně finančními? Rodiče s dětmi potěšíme zprávou, že letos se plánuje obnova tzv. "dětského hospodářství" ve slatiňanském parku, kde by mohla být i živá zvířata a poníci pro děti. Právě v těchto měsících také do sbírek přibývají tabulky plemenných hřebců a klisen z jednotlivých evropských hřebčínů a hřebčinců. Co je vlastně budoucí koncepcí muzea?

Celé povídání samozřejmě podbarvují záběry exponátů, prostor muzea i jeho exteriérů, takže pokud jste ještě ve slatiňanech nebyli, můžete si je prohlédnout alespoň zprostředkovaně.

Takže nezapomeňte. Dnes večer, ve 20 hodin, klikněte na stránku www.horsetv.cz a sledujte s námi další díl pořadu "O koních bez koní".

"O koních bez koní"

Podobné články

Pro všechny pravidelné diváky vysílání HorseTv máme dnes tšpatné zprávy. O prázdninách nebude vysílat každé úterý, jak jsme zvyklí.. Nemusíte být ale…

Dokumentární film "Koňská hříva v českých zemích - Živé dědictví" z dílny FTV Production a Ministerstva zemědělství je další z povedených ukázek…