Východočeský servis - Pořadatelské faux pas v Hradci Králové

Otevřený dopis. Plni očekávání jsme o víkendu, 21. 6. 2003, vyrazili na oblastní mistrovství VČ kraje v drezuře a skákání do Hradce Králové. Těšili jsme se na Něco. Zajímala nás drezura, ale jak se ukázalo, nás zřejmě více, nežli samotné pořadatele.

Obě mistrovská kola se jela v jeden den, v málo navštěvovanou sobotu, a to hned za sebou. Nepopulární disciplina jak pro diváky, tak pro většinu skokových jezdců, byla decentně uklizena do doby, kdy ještě závodiště nežije. Disciplina, se kterou stojí a padá veškeré jezdecké umění, která by měla být ctěna a vyzdvižena do popředí, je stále popelkou v našem kraji.

Pro pořadatele nečekaně se přihlásilo příliš koní. Patnáct startů v obou kolech jim totiž totálně nabouralo časový plán. Přesto, že hned ráno se dalo lehce spočítat, kolik času bude na drezury potřeba, neřekl nikdo parkurovým jezdcům, že se jejich start musí posunout. Vlastně pořadatel jim to řekl, ale pouhé 3 minuty před startem prvního jezdce.

Kdo náhodně zabloudil dopoledne na závodiště a viděl na obdélníku jezdce předvádět úlohu, netušil stejně, kdo zrovna jede, nebo jaká úloha je předváděna. Hlasatel nehlásil, byl zřejmě "objednán" až na skokové soutěže. Nebylo tedy známo jméno koně ani jezdce, natož původ koně, stáj či předchozí výsledek dvojice. Divák se nedozvěděl žádnou informaci ani zajímavost. Na většině (i obyčejných, malých) závodů je tato slušnost samozřejmostí. Rozhodčích bylo kolem obdélníku i na diváckých lavičkách dost, ale zřejmě měli práci s organizací skokových záležitostí, a to přesto, že se začalo skákat až po ukončení drezůr. Drezuru tak rozhodovali jen tři rozhodčí a aby jeden z nich mohl být uprostřed dlouhé stěny, přesunuli ho z rohu, kde zřejmě není (?) až tak potřeba...

Ne všichni jezdí drezuru proto, že kůň neskáče. Jsou jezdci, kteří se s větším či menším úspěchem snaží o skutečnou souhru s koněm, o rovnováhu a pohodu koně. Neuvěřitelné jsou pro ně plné ochozy a obrovská popularizace drezury v zahraničí, stejně jako tamní systém jezdeckého vzdělávání. I když i Hradec se za léta pořadatelství trochu zlepšil - před lety se startovalo (tradičně v jeden den) na trávě mezi budovami, bez laviček pro diváky, na vyhlášení jeden z rozhodčích "zatroubil" fanfáru na pusu... Přesto, že má k dispozici krásný areál, tedy asi není místem, kam se budeme rádi vracet, ať už jako jezdci, nebo diváci, kde nám je dobře a máme pocit, že o nás někdo stojí. S touto organizací není důstojným stánkem pro naši drezuru a Oblastní mistrovství by měli pořádat ti, kteří ji opravdu chtějí pořádat, kde je vhodné prostředí, ustájení a zázemí jak pro jezdce tak pro diváky. A hlavně kde nechybí elán a chuť se drezurou a lidmi kolem ní zabývat.

Velký zájem uspořádat drezurní mistrovské soutěže měla například Stáj Adam v Deštném v Orlických horách a je velká škoda, že jí to nebylo umožněno. Snad se tedy Východočeská oblast postaví konečně k celému problému čelem a bude mít zájem ho řešit.
Tento otevřený dopis byl zaslán i na adresu redakce Jezdectví, Jezdec a pořadatelům soutěží, Hradeckému jezdeckému klubu.

Pro úplnost dodáváme výsledky drezúrních soutěží:


1. Haškovcová Jaroslava - Bodo - Stáj Buben - 1166 bodů - 67,01%
2. Sůrová Pavlína - Belfast - Stáj Vasury - 1126 bodů - 64,71%
3. Kotyzová Eva, ing. - Narcis - Turist.jízd. Adam bodů - 1118 - 64,25 %
4. Horáčková Sabina - Choper - JK SS Quinta - 1112 bodů - 63,91 %
5. Macková Iveta - Xantoma - Hřebčín Slatiňany - 1107 bodů - 63,62 %

Celkově se účastnilo 15 startujících, jely se úlohy L5 + S1, body ve výsledcích jsou součtem.

Podobné články
Foto od výborné fotografky a kamarádky Barbory Chlebové, která vždy dokáže zachytit ty nejkrásnější momentky

Cesta k úspěchu jako příběh z pohádky? Životní kůň Barbory Zourkové je český teplokrevník Fénix. V loňském roce se tento krásný ryzák umístil na 23.…

Miguel Tavora v článku The Horse Magazine radí, jak se dopracovat ke shromáždění pomocí stranové práce.