Premiérová drezura v Suché u Litomyšle

10. 6. 2010 Kateřina Návojová Autor fotek: Kateřina Návojová

Jezdecký areál Suchá u Litomyšle zná většina lidí jako skokovou stáj, která pořádá veřejné tréninky, hry pro děti či kritéria mladých koní. O víkendu však poprvé hostil i veřejný drezurní trénink. Konkrétně se drezurní premiéra konala 5. 6. 2010. A díky dobrému povrchu, který rychle po předcházejících deštích vyschnul, se drezury konaly na venkovním kolbišti, jak bylo psáno původně v rozpisu.

Pro úvodní drezurní závody pořadatelé vybraly úlohy stupně Z a L - Z1, Z3, DU a DD, L5. Ukázalo se, že měli šťastnou ruku při výběru, neboť většina účastníků byla velmi spokojena. Někteří by vedle těchto úloh ještě ideálně viděli úlohu L0, avšak nejvíce ohlasů bylo právě na výše zmíněné úlohy.

Vanda SvobodováNejvíce účastníků se sešlo na startu první úlohy Z1/2009. Důvodem byl i fakt, že mnoho jezdců si ji zkoušelo jako přípravu na ZZVJ. Z 16 účastníků podala nejlepší výkon dvojice Vanda Svobodová s Przedswitem Primus (JO Orion Hřebčinec Písek), druhé místo obsadila domácí jezdkyně Denisa Menšíková s Lili před Blankou Spáčilovou na Morava Amálka (Hřebčín Morava).

Na startu druhé soutěže Z3/2009 se postavila i Lenka Burešová s koněm Flirt (JK Polička). Dvojice se objevila na kolbišti po delší zdravotní přestávce. Nic neuspěchali a vyplatilo se, neboť se radovali z prvního místa.

Nejmenší účast byla v soutěži DU/2009, přestože mi osobně přijde velmi příjemná a bez těžkých pasáží. V soutěži těsně zvítězila Monika Veselá na koni Walter.

Naopak jedno z početnějších polí bylo v soutěži DD/2009. V soutěži nedala nikomu šanci Jaroslava Dvořáková s koňmi Douglas a Delphi. S náskokem si tato jezdkyně dojela právem pro obě přední příčky. Dvojice mají zkušenosti i z oficiálních závodů, kterých se zúčastnily na Mělníku.

Poslední soutěž L5/2009 proběhla ve stejném duchu, snad jen náskok vítězů byl ještě o něco větší. První se umístila Jaroslava Dvořáková opět s Douglasem a o pár bodů méně získala s koněm Delphi.

O výsledcích rozhodovali Jaroslava Haškovcová a Jan Buben. Trénink byl výborný i pro koně, kteří si nebyli jisti v cizím prostředí, neboť nikomu nevadilo pár minut navíc počkat. Velmi poučný byl však veřejný trénink pro všechny jezdce. V úvodním slově řekla rozhodčí J. Haškovcová, na co přesně se bude soustředit, tedy na sed, provedení cviků a vedení koně. Po první soutěži byla přínosná konzultace jezdců s rozhodčí. U všech dalších soutěžích pak rozhodčí poradili a vyčetli jezdci chyby ihned po skončení jízdy, kdy měli všichni vše v paměti. Nejednalo se o pouhé dvě věty, ale skutečně hodnotné a konkrétní rady k vylepšení úlohy do dalších závodů. Tentokrát se v soutěžích nehodnotil sed jezdců, neboť jak zaznělo z úst rozhodčích, „Hodnotilo by se to zde velmi obtížně. Každý z jezdců dělá chyby a těžko se porovnávají navzájem tak, aby bylo hodnocení objektivní v poměru všech jezdců. Většina by stejně dostala stejnou známku a pořadí by to povětšinou nezměnilo". I tak bylo obtížné (především v úlohách stupně Z) vyhodnotit startující jezdce, kteří jezdili často velmi podobně jízdy. Největším problémem jezdců byla nedůslednost v provedení cviků (nedokreslení až na stěnu či nevyjetí rohů).

drezurní veřejný trénink - konzultace s rozhodčí

Jako u většiny drezur bylo několik míst sporných, povětšinou se umisťovali vpředu, ač neúmyslně, koně s hlavou na kolmici, přestože jezdec na tom někdy měl jen malou zásluhu. Dvojice vypadá celkově pěkně a působí na rozhodčí lépe než snaživý a důsledný jezdec, jehož kůň je natažený.

Počet účastníků byl příjemný a lehce nad očekávání pořadatelů. I díky příjemnému počasí měly závody i dobrou diváckou kulisu. Všechny soutěže proběhly v příjemné atmosféře. Spokojení pořadatelé, jezdci i rozhodčí se těší již na další závody. Vzhledem k úspěšnosti navazuje další drezurní trénink 4. 9. 2010.

O fotky ze soutěže Z1, L5 a částečně DD si můžete psát na email KatkaNavojova@seznam.cz. Ostatní soutěže z osobní účasti na závodech bohužel nemám.

Podobné články
Foto od výborné fotografky a kamarádky Barbory Chlebové, která vždy dokáže zachytit ty nejkrásnější momentky

Cesta k úspěchu jako příběh z pohádky? Životní kůň Barbory Zourkové je český teplokrevník Fénix. V loňském roce se tento krásný ryzák umístil na 23.…

Miguel Tavora v článku The Horse Magazine radí, jak se dopracovat ke shromáždění pomocí stranové práce.