Poslední rozloučení s Gigolem - Stuttgart German Masters 2000

Kdo měl to štěstí a účastnil se jako divák posledních letošních mezinárodních jezdeckých závodů ve Stuttgartské Schleyerhalle, stal se svědkem velmi nevšedního zážitku nejen z předvedených výkonů, ale i z celkové atmosféry závodů. S více než 60.000 diváky se řadí tento halový turnaj k nejoblíbenějším na světě. Přispívá k tomu především výborné organizační a sponzorské zázemí (ne nadarmo je Stuttgart významným městem německého automobilového průmyslu – sídlí zde značka Mercedes i Porsche), náročný několikadenní program pro jezdce a koně, vynikající publikum, velké množství prominentních hostů na straně jedné a účast těch „nejlepších z nejlepších“ na straně druhé.Za všechny jmenujme olympijského vítěze Jeroena Dubbeldama, úřadující světovou skokovou jedničku Rodrigo Pessoa, Ludgera a Marcuse Beerbauma,Meredith Michaels-Beerbaum, Helene Weinberg, Luda Philippaertse, Franke Sloothaaka, Marcuse Ehninga, Larse Nieberga, za drezuru pak Isabell Werth a Ullu Salzgeber.

Právě Isabell Werth vybrala stuttgartskou „Schleyerhalle“ pro oficiální rozloučení 17-letého valacha „Gigola“ s aktivní dráhou drezurního koně.Před několika lety se tu na jeho místě loučili další neméně úspěšní drezurní koně: Ahlerich (Dr. R. Klimke) a především Rembrant (Nicole Uphoff), s nímž svedl Gigolo legendární, ještě neúspěšný boj o zlatou medaili na OH v Barceloně v roce 1992.

Hannoverský ryzák „Nissan Gigolo FRH“ je nejen nejúspěšnějším, ale také nejbohatším drezurním koněm na světe. Za svou desetiletou kariéru vyhrálneuvěřitelných 883 918 DM. S Isabell Werth se setkali u jejich společného trenéra – Dr. Uwe Schulten-Baumera, který je současně i majitelem tohoto koně, kterého objevil v jeho 5-ti letech.

Společně s Isabell Werth v sedle získal Gigolo 4x olympijské zlato (2x v jednotlivcích, 2x v družstvech), 4x titul mistra světa, 9x titul mistra Evropy.Od roku 1995 přitahoval většinu diváků neúnavný boj Isabell Werth a Gigola s další úspěšnou světovou drezurní jezdkyní – Holanďankou Anky van Grunsven s koněm Bonfire. Jako by jejich vzájemný souboj nikdy nekončil.Je zajímavé, že oba koně jsou stejně staří a také Bonfire končí v letošním roce svoji kariéru.

Poslední společná jízda Isabell a Gigola byla skutečně nevšedním zážitkem.Ve výrazu jezdkyně bylo patrné mimořádné psychické vypětí a maximální snaha se soustředit. Jak těžké je asi, loučit se s koněm s nímž prožijete část života? Co se asi právě v tom okamžiku honí oběma hlavou?Při závěrečném dekorování dala Isabell svým slzám volný průchod.

V následném rozhovoru pro německou stanici ARD mimo jiné uvedla:„Gigolo dokázal ve své kariéře vše, čeho může drezurní kůň dosáhnout“.Mezi mnou a Gigolem bylo něco víc než pouhý vztah – jezdec – kůň, bylo to především partnerství. Pro Gigola je teď čas odejít na zasloužený odpočinek.“

Skutečností je, že ani Isabell Werth ani Anky van Grunsven nemají za své šampiony odpovídající náhradu. Poslední souboj obou koní se odehrál letos na OH v Sydney, které byly tentokrát uspěšnější pro Bonfire. Isabell vkládá mnoho nadějí do 14-tiletého Antony FRH, který má šanci dorůst do „Gigolových kvalit“.

Pro doplnění uveďme ještě hlavní výsledky z těchto halových závodů:Grand Prix Special vyhrál s přehledem Rusty s Ullou Salzgeber,páteční skokovou soutěž Belgičan Ludo Philippaerts na koni Otterongo,V sobotu vyhrál v téměř bezchybné soutěži ex-mistr světa Franke Sloothaak a v nedělním skákání do 160 cm ve Velké ceně zajel nejlépe Ludger Beerbaum na klisně Gladdys z hřebce Grandeur.Všichni vítězové odjeli v automobilech hlavního sponzora večera firmy Mercedes Benz.
Podrobnosti se dozvíte na oficiálních webových stránkách celé akce: Stuttgart German Masters 2000.

Podobné články
Foto od výborné fotografky a kamarádky Barbory Chlebové, která vždy dokáže zachytit ty nejkrásnější momentky

Cesta k úspěchu jako příběh z pohádky? Životní kůň Barbory Zourkové je český teplokrevník Fénix. V loňském roce se tento krásný ryzák umístil na 23.…

Miguel Tavora v článku The Horse Magazine radí, jak se dopracovat ke shromáždění pomocí stranové práce.