Zveme vás na Cenu Schaumann ČR, spol. s r. o.

Jubilejní dvacátý dostihový den letošní sezóny na závodišti v Praze-Velké Chuchli nabídne sedm rovinových a jeden překážkový dostih, dva z nich završí tradiční metropolitní seriály.

Hlavním bodem programu bude finále již osmého ročníku populárního seriálu Schaumann pro dvouleté koně českého chovu, právě skokanským chodem nabídky pak vyvrcholí v pořadí čtvrtá podzimní série dostihů přes proutěné překážky o Pohár Elektrizace železnic. Nedělní první dostih bude odstartován ve 13 hodin.

Startovní listiny

Tucet českých odchovanců ve finále seriálu

V Ceně Schaumann ČR, spol. s r. o. (1500 m, 100.000 Kč) se utká dvanáct dvouletých koní českého chovu, z nichž pět již dokázalo zvítězit a dalších šest si připsalo alespoň jedno dotované umístění. Z vítězů pěti dosavadních kapitol seriálu Schaumann 2009 jsou na startu tři a všichni také patří k hlavním adeptům na další triumf. Mílový díl série vyhrál před třemi týdny syn vítěze Českého a Slovenského derby 1999 Ray of Lighta, jediný zástupce stáje V. a V. Valentovi-Piruch Uniray (ž. Chaloupka), vítězkou zářijového pokračování se na trati 1400 metrů stala dcera premiantky Jarní ceny klisen z roku 1995 Letní Noci a reprezentantka stáje MHM svého chovatele Miloslava Halíka Letní Hvězda (ž. Lukášek) a hned úvodní dostih letošního cyklu opanovala v květnu na kilometrové trati hnědka, hájící barvy svého trenéra i chovatele v jedné osobě Pavla Vrby, Irenka (ž. Rája), která si pak v červnu připsala i páté místo v Simsonově ceně a zatím naposledy startovala počátkem září v Gerschově memoriálu Fondů Conseq Invest, kde se neumístila.

Favoritem dostihu, který posledně jmenovaná klisna vyhrála, byl jediný zástupce Dostihové stáje Go, syn výborné Latinity (čtvrtá v Jarní ceně klisen a Oaks, pátá v Českém derby a St. Leger 1996) Label Five (ž. Janáček), jenž si plný zásah zaknihoval o tři týdny později a dále získal ještě dvě dotovaná umístění. Pětici vítězů na startu dotváří klisna Lisa Marie (EŽ Praha, Korečková), která do triumfu dovedla svůj druhý životní start, v červnových Netolicích.

V seriálových dostizích, které byly odběhnuty ve druhé části sezóny, si po dvou honorovaných příčkách připsali Austin (Mareš-Tachlovice, ž. Šafář) a syn druhé z Jarní ceny klisen 2004 Fatry Line Farnon (Giterman Estate, žk. Vraj). Nulu v kolonce vyhraných dotací dále nemají syn vítězky Ceny prezidenta republiky 2002, druhé a čtvrté z Oaks a St. Leger předchozího roku Glorietty Glover (Conseq, Foret), jediný přímo v místě konání dostihu trénovaný účastník Desperado (Stall Amor, Hlavatý), syn držitelky titulu Kůň roku českého chovu 2004 Stigmy Sienit (K-K Metal, ž. Šara) a Blue Jaz (Stajňa Corinne ČR, žk. Verner), poslední dva budou mít spolu s dosud neumístěným aktérem Dublérem (K-K Metal, Zatloukal) ve Velké Chuchli premiéru.
Tři odchovance má na startu nejúspěšnější tuzemský producent anglického plnokrevníka Hřebčín Napajedla, dvojicí rodáků (zároveň ve svých stájových barvách) je reprezentována K-K Metal, a. s. a nejpočetněji zastoupeným plemeníkem je Varadar, otec plné třetiny startovního pole.

Další program:

13.00 - Cena www.agroweb.cz (hdcp III. kat., 1200 m): po pouze týden staré suverénní výhře nastupuje znovu s vítěznými ambicemi tříletá Agromerace.

13.30 - Cena Vydavatelství Profi Press (III. kat., 1500 m): stříbrná z Pardubické zimní královny Malona proti plným startovním boxům.

14.00 - Cena Elektrizace železnic Praha (prout. př. III. kat., 3300 m): v poslední kapitole podzimního seriálu jde z devíti koní nejvíce zatížen zářijový vítěz Namur.

15.00 - Cena Agromak ND, spol. s r. o. (hdcp II. kat., 1800 m): šestiletý Silken Sky bude po dvou výhrách z Lysé nad Labem útočit na čistý hattrick.

14.30 - Cena EBF (III. kat., 1800 m): v půltuctu tříletých aktérů mají největší šance na premiérový triumf Kasparov a Lady Kristinne.

16.00 - Cena Týdeníku Zemědělec (hdcp IV. kat., 1800 m): sázkařská lahůdka v podobě značně vyrovnaného a početně maximálně obsazeného startovního pole.

16.30 - Cena Seco Group, a. s. (hdcp III. kat., 2600 m): na závěr programu další atak čistého hattricku, tentokrát v podání tříleté Emy.

Termíny dostihové sezóny 2009 na závodišti Praha-Velká Chuchle:

25.10. - Finále VIII. ročníku seriálu Schaumann
1.11. - 90. Cena prezidenta republiky a spol. HIC & Services
8.11. - Závěrečná cena

Podobné články
Marcel Novák ml. a Dumon Roclay

Dostihová sezona se na závodišti v Pardubicích rozběhla 14. dubna, na programu bylo celkem šest dostihů. Jak hodnotili dostihy Natálie Flenerová,…

V neděli 21. dubna se v Chuchle Areně Praha uskuteční druhý dostihový den letošní sezóny. Zatímco před dvěma týdny se premiéra odehrála za vyloženě…