Vítěz Velké národní zřejmě do Pardubic nepřijede...

/data/imgs/00014038l.jpg
/data/imgs/00014038l.jpg

Už za necelý měsíc, přesně 11. října, se poběží 119. Velká pardubická České pojišťovny. Podmínky pro účast má v danou chvíli splněno 15 koní ze zahraničí (6 z Anglie, 5 z Irska, 3 z Francie, 1 z Itálie). Kdo z nich by se mohl v Pardubicích objevit?

Z možného startu senzačního vítěze předloňské Velké národní v Liverpoolu v letošní 119. Velké pardubické České pojišťovny zřejmě sejde. Dvanáctiletý irský Silver Birch nejspíše zůstane za kanálem La Manche a do Pardubic v říjnu nedorazí.

„Na Velkou pardubickou nepřijedeme. Silver Birch se objeví až při cross country v listopadu v Cheltenhamu," uvedl trenér Gordon Elliot pro web www.cdhorseracingtours.com. Silver Birch mohl být vůbec prvním vítězem Velké národní, který by na pardubickém závodišti startoval. V letošním roce se však tento zápis do historie slavného překážkového dostihu nejspíše neuskuteční. „Je pravděpodobné, že Silver Birch momentálně nemá natrénováno a proto začne sezonu později. Je to samozřejmě škoda, ale už jeho přihláška do Pardubic byla velmi zajímavá a významná," uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku, a.s.

Gordon Elliot měl do 119. Velké pardubické České pojišťovny přihlášeny dva svěřence. Kromě Silver Birche to byl i o rok starší Dublin Hunter. Podle informací webu www.cdhorseracingtours.com ani jeho do Pardubic nepřiveze.

Navzdory ohlášeným absencím koní od trenéra Elliota by se však při letošní Velké mohla sejít zajímavá společnost z Anglie a Irska. „V tuto chvíli to reálně vypadá na devět koní. A klidně se může stát, že všichni přijedou," řekl Miroslav Petráň.

Z Anglie je přihlášeno osm koní (šest z nich má splněno kvalifikační podmínky), z Irska jich je pět a všichni jsou kvalifikovaní. Totéž platí i o třech Francouzích. Ze tří přihlášených Italů je kvalifikován pouze účastník loňské Velké Fatal Mac, jenž byl dodatečně dohlášen, a na přihláškách figuruje i v Polsku registrovaný Duero.
Kdo z nich se může objevit v Pardubicích?

Nejreálněji vypadá osmiletý anglický Mr Big. Jeho trenérem je Charlie Mann, jenž je už pravidelným účastníkem Velké pardubické České pojišťovny. V její historii je zapsán jako zatím poslední anglický vítěz. V roce 1995 triumfoval jeho It´s I Snip, on sám byl v jeho sedle. „Mr Big vypadá jako ideální kůň pro takovou výzvu, jako je Velká pardubická," uvedl Mann pro britský list Racing Post. Mr Big v letošním roce absolvoval devět startů. Nejhůře skončil třetí, třikrát vybojoval vítězství. Naposledy 6. září se představil na závodišti ve Fontwellu, kde skončil druhý ve steeplechase na 4400 metrů. „Jsme s ním velmi spokojeni, vypadá báječně a je v dobré formě," pochvaloval si Mann.

Na startu letošní Velké pardubické České pojišťovny by se mohl objevit i desetiletý anglický Darkness, jenž za svou dosavadní kariéru vybojoval osm vítězství. Svěřenec trenéra Charlieho Egertona absolvoval svůj zatím poslední start v tomto roce na začátku dubna v Aintree. Ve Velké národní skončil třináctý. „Velká pardubická je zatím ještě daleko. Ale máme zájem, aby Darkness v Pardubicích běžel. Je to náš plán," uvedl mluvčí Egertonových stájí pro web www.cdhorseracingtours.com.

Vedle Manna do Pardubic často přiváží své koně i Ferdy Murphy. Letos je přihlášen jeho desetiletý svěřenec Lucky Nellerie. I účast vítěze pěti překážkových dostihů vypadá velmi nadějně. „Cítíme, že Lucky Nellerie je správným typem pro tento závod. Má i ideální původ, pochází z rodiny cross country koní," uvedl Murphy pro web www.cdhorseracingtours.com.

Účast ve Velké pardubické České pojišťovny silně zvažuje i trenér Kim Bailey. Už v roce 2001 do Pardubic přivezl Supreme Charma. Ten však říjnový překážkový vrchol nedokončil. Tentokrát je přihlášen jeho desetiletý Lucky Luk, vítěz čtyř steeplechase. „Zvažoval jsem, že by běžel některou z cross country v Cheltenhamu. Potřebuje však pevnou půdu. Myslím si, že dráha v Pardubicích by mu měla vyhovovat. V tuto chvíli máme zájem jet do Pardubic," uvedl Bailey pro web www.cdhorseracingtours.com.

Další z přihlášených anglických koní, jedenáctiletý Super Lord, je už delší dobu v Česku. Už zde trénuje a měl se v Pardubicích postavit na start srpnové kvalifikace. Nakonec však škrtnut. Figuroval i ve startovní listině posledního kvalifikačního dostihu, který se běžel v sobotu 12. září. I jeho účast ve Velké tak vypadá slibně.

Ze šestice anglických koní, kteří mají splněny kvalifikační podmínky pro říjnový vrchol, určitě nepřijede jedenáctiletý Burntoakboy. „Poté, co jsme poslali přihlášku, se zranil. Nyní ještě není zdráv," uvedl jeho trenér Richard Newland pro web www.cdhorseracingtours.com.

Z pětice irských koní by do Pardubic mohl dorazit svěřenec trenéra Philipa Rothwella, osmiletý Spare Change, jenž má na svém kontě zatím čtyři překážkové výhry. „Zatím ho směřujeme do pardubického dostihu. Máme v plánu jít do toho," uvedl mluvčí Rothwellovy stáje pro web www.cdhorseracingtours.com.

Podle listu Racing Post by se do Pardubic mohl vypravit i trenér Oliver McKiernan a jeho jedenáctiletý Il En Reve, který dosud vybojoval šest vítězství.

V příloze pod článkem najdete seznam koní přihlášených do 119. Velké Pardubické steeplechase.

Podobné články

V neděli 21. dubna se v Chuchle Areně Praha uskuteční druhý dostihový den letošní sezóny. Zatímco před dvěma týdny se premiéra odehrála za vyloženě…

Cena společnosti Falcon security, s.r.o. - Storm Of Beaufay

Dostihová sezona na Pardubickém závodišti odstartovala. Za mimořádně příznivého počasí bylo na programu šest dostihů. Hlavní z nich, Jarní cena…