Valldemoso obhájil vítězství v zářijové kvalifikaci na Velkou pardubickou České pojišťovny

12. 9. 2011 Tisková informace Autor fotek: Milan Křiček

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se v sobotu uzavřel tuzemský kvalifikační seriál pro 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Vrcholem Francouzského dne byla Cena společnosti France Car, která byla závěrečnou čtvrtou kvalifikací.

Hlavní dostih sobotního odpoledne měl stejného vítěze jako před rokem. Triumf obhájil sedmiletý ryzák Valldemoso, v jehož sedle byl tentokrát žokej Dušan Andrés. Reprezentant stáje DS Sendy Ostrava - Uhl, kterého připravuje trenér Jiří Uhl, zvítězil jistě o dvě délky před osmiletým tmavě hnědým valachem Karlsbadem s Josefem Sovkou. O dalších pět délek zpět na třetím místě skončila jedenáctiletá bělka Sixteen s žokejem Josefem Bartošem.

Valldemoso„Dostih nebyl úplně podle představ, ale vyhráli jsme, takže jsme spokojeni. Dneska jsme měli hodně štěstí. Teď aby se nás ještě drželo v říjnu a aby koník i jezdec zůstali zdraví," pronesl trenér Jiří Uhl.

Na start steeplechase cross country na 5800 metrů s dotací 200 tisíc korun se nakonec postavila devítka koní. Z původní jedenáctky byli vyškrtnuti Nikaska a na poslední chvíli rovněž Wavelight Laser z důvodu zranění žokeje Jana Faltejska v předchozím dostihu. Do role favoritů podle sázkových kurzů byli pasováni Chenonceau s Valldemosem, na paty jim měli šlapat především Dobyvatel, Polar Pond a Sixteen. Naopak outsiderem podle papírových prognóz byl Karlsbad.

O možnost kvalifikovat se do letošní Velké pardubické České pojišťovny se vydali bojovat Dobyvatel s Imbirem. Dvojice Polar Pond a Grilias rovněž ještě neměla splněno, ovšem do říjnového vrcholu nejsou přihlášeni.

Na účastníky kvalifikace čekal mírně pozměněný kurz. Scházely v něm Francouzský skok a suchý příkop za lesíkem. A místo tradičních Velkých zahrádek se tentokrát skákaly Malé zahrádky.

Po startu se iniciativy chopil Polar Pond (ž. Myška), ale ne na dlouho. Problémy na Popkovickém skoku ještě ustál, ovšem vzápětí na Malých zahrádkách už ztratil svého jezdce. V tu dobu už byl v čele Dobyvatel (ž. Korpas), který se dopředu dostal po Irské lavici. Sekundoval mu zejména Lakreg (ž. Mátl). Po absolvování dropu se kupředu posunula i Sixteen (ž. Bartoš), Valldemoso (ž. Andrés) a Chenonceau (ž. Kousek).
Do průběhu dostihu výrazně promluvil Velký anglický skok, na němž Dobyvatel ztratil svého jezdce a rozplynula se mu možnost startu v letošní Velké pardubické České pojišťovny. A hned vzápětí ho napodobil Imbir na Havlově skoku. Také on přišel o šanci startovat v říjnovém překážkovém vrcholu.

Do závěrečné fáze dostihu na travnatém oválu šel v čele Valldemoso. Získal si poměrně slušný náskok, ale po problémech na předposledním skoku se k němu přiblížili jeho pronásledovatelé Sixteen, Chenonceau a Karlsbad. Ještě před závěrečnou překážkou na začátku cílové roviny z boje o vítězství vypadl Chenonceau. Utrpěl fatální zranění nohy, jímž se bohužel završila dostihová kariéra i životní pouť tohoto nadějného ryzáka.

Finiš se stal jasnou záležitostí Valldemosa. Přestože se k němu zazadu přibližoval Karlsbad, žokej Dušan Andrés s přehledem kontroloval vedení. Valldemoso zvítězil jistě a zopakoval si triumf v zářijové kvalifikaci.

„Myslel jsem si, že Dušan na trávě nastoupil moc brzo. Podobně jako v první kvalifikaci, kdy jsme skončili druzí. A podobně jako v Albertovci a ve Světlé Hoře, kde jsme obsadili rovněž druhá místa. Byl jsem přesvědčený, že zase prohrajeme. Ale tentokrát to dopadlo lépe," řekl Jiří Uhl, trenér vítězného Valldemosa. „Výsledek samozřejmě nepřeceňuji. Několik skoků se objíždělo, půda byla hluboká a konkurence nebyla taková jako v předchozích kvalifikacích. Ale samozřejmě vítězství nás těší," dodal Jiří Uhl.

Na druhém místě skončil překvapivě Karlsbad. Za vítězným Valldemosem zaostal o dvě délky. „Byl skvěle nachystaný, šel parádně," prohlásil jezdec Josef Sovka o svěřenci Františka Holčáka.

O dalších pět délek zpět se jako třetí umístila Sixteen. Dvojnásobná vítězka Velké pardubické České pojišťovny předvedla výrazně lepší výkon než v květnové a srpnové kvalifikaci a vybojovala nejlepší letošní výsledek. „Bylo to lepší než minule. Měla chuť závodit. V závěru neměla zrychlení, jak jsme u ní zvyklí. Nevím, zda to bylo kvůli hlubší půdě nebo zda už není tak dobrá. Ale věřím, že do Velké pardubické to ještě vyladíme. Máme na to čtyři týdny," řekl trenér Josef Váňa starší.

Dostih dokončili ještě Grilias a Lakreg. Počet koní kvalifikovaných do 121. Velké pardubické České pojišťovny však zůstal po dnešku nezměněn. Podmínky pro účast tak splnilo 23 koní v českém tréninku. Nyní je sice napodobil Grilias, ale do říjnového vrcholu zatím není přihlášen.

Nejvýznamnějším dostihem v rámcovém programu Francouzského dne byla Cena OHD Pardubice, steeplechase cross country na 3300 metrů o 100 tisíc korun. V generálce na říjnový Memoriál kapitána Rudolfa Poplera startovali mimo jiné vítězové jeho posledních dvou ročníků O´Key a letos neporažený Ursan. Vítězství se však nedočkali. Na hluboké půdě se prosadil outsider dostihu, slovenský sedmiletý hnědý valach Cardam s žokejem Jaroslavem Brečkou. Vyhrál jistě o 2 ¾ délky před Ursanem (ž. Bartoš), který těsně před cílem předstihl Ronina (ž. Myška).
„Cardam podal výborný výkon. Dneska byla půda vyloženě pro něho. Je to kůň na měkko. Potvrdil to. Na prvních třech skocích váhal a čekal, co se bude dít. Jakmile zjistil, že mu to sedí, už frčel. Bylo to parádní. Doufám, že mu forma vydrží a že ji potvrdí v říjnu v Popleráku," řekl žokej a zároveň trenér Jaroslav Brečka.

Francouzský den měl hned několik dominantních postav. Trojici jezdců se povedlo vyhrát po dvou dostizích. Byli to žokejové Dušan Andrés, Jaroslav Myška a Marcel Novák. Stejně úspěšná byla i dvojice trenérů. Dvakrát v průběhu odpoledne uspěli svěřenci Čestmíra Olehly a Jaroslava Votavy. Pouze mezi majiteli se nenašel žádný, který by slavil více než jedno vítězství.

Dostihy na závodišti v Pardubicích nyní budou mít měsíční přestávku. A poté už přijde na řadu hlavní bod roku - třídenní festival vrcholící 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. V pátek 7. října ho zahájí 4. ročník Středoevropské dražby anglického plnokrevníka. O den později se bude konat rovinový mítink s Velkou cenou Domec s Českým rozhlasem Pardubice. A neděle 9. října bude vyhrazena překážkám a nejprestižnější události roku. Tedy 121. Velké pardubické České pojišťovny.

Cena společnosti FRANCE CAR s.r.o.

4. kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny
steeplechase cross country kategorie NL pro 5leté a starší koně na 5800 metrů o 200 000 Kč

Pořadí Kůň, původ, stáří Jezdec Majitel Trenér
1. VALLDEMOSO 7 ž. Dušan Andrés DS Sendy Ostrava - Uhl Jiří Uhl
2. KARLSBAD(GER) 8 Josef Sovka K-K Metal a.s. František Holčák
3. SIXTEEN(FR) 11 ž. Josef Bartoš Jaroslav Bouček Buc-Film Josef Váňa st.
4. GRILIAS 7 ž. Josef Váňa ml. Statek Chyše-Vaňa Josef Váňa st.
5. LAKREG 11 ž. Bohuslav Mátl Bell-Metal Jana Minaříková
ZN IMBIR(POL) 7 ž. Marcel Novák Quartis-Zámecký vrch Jaroslav Votava
ZN POLAR POND 6 ž. Jaroslav Myška Stáj Luka-Schusterovi František Zobal
PN CHENONCEAU(FR) 6 ž. Jiří Kousek Dr.Charvát Radek Holčák
ZN DOBYVATEL 7 ž. Jan Korpas DC Zámrsk MUDr. Bruna V. Lenka Horáková

Výrok: Jistě 2 - 5 - daleko - daleko.
Čas vítěze 7:37,38 min.

Rámcové dostihy

Cena Východočeského divadla Pardubice (proutěné překážky III. kategorie pro 3leté koně na 3200 m o 80 000 Kč): Hegnus (ž. Jaroslav Myška, tr. MVDr. Čestmír Olehla, majitel Ševců) - Regien - Vermillion.

Cena společnosti INTELCO (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4300 m o 50 000 Kč): Cherwick (ž. Jaroslav Myška, tr. MVDr. Čestmír Olehla, majitel Wrbna Racing) - Orix - Luando.

Cena společnosti STAFI finalizace staveb s.r.o. (steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4700 m o 80 000 Kč): Imágo (ž. Jiří Kousek, tr. Stanislav Popelka 2, majitel Sectori Ševčík-Vlachovice) - Nikas - Kyshanty.

Cena OHD PARDUBICE (steeplechase cross country II.kategorie pro 5leté a starší koně na 3300 m o 100 000 Kč): Cardam (ž. Jaroslav Brečka, tr. Jaroslav Brečka, majitel MPL Racing) - Ursan - Ronino.

Cena Veterinární kliniky Heřmanův Městec (steeplechase cross country II.kategorie pro 4 a 5leté klisny na 4200 m o 120 000 Kč): Sortina (ž. Marcel Novák, tr. Jaroslav Votava, majitel J+J Votava) - Oregonia - Lingarry.

Cena AGROVENKOV O.P.S. (steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč): Kasim (ž. Marcel Novák, tr. Přemek Kejzlar, majitel Stáj Kejzlar) - Ready for Smile - Marinus.

Cena společnosti Léčebné lázně Bohdaneč a.s. (steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 4000 m o 50 000 Kč): Be Jape (MVDr. Ján Mach, tr. Jaroslav Votava, majitel EKOFARMA Rybár) - Cupido - Bricassar.

Cena ALLIANCE FRANCAISE (steeplechase III.kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč): Gejzir (ž. Dušan Andrés, tr. Grzegorz Witold Wroblewski, majitel DS Pegas) - Ananas - Funny Valentine.

Výsledky pardubických kvalifikací na VP najdete přiložené pod článkem.

Měli jsme dost štěstí, říká Valldemosův trenér Uhl

Po třech letošních druhých místech se Valldemoso dočkal vítězství. Sedmiletý ryzák stejně jako před rokem ovládl závěrečnou čtvrtou kvalifikaci na Velkou pardubickou České pojišťovny a splnil roli jednoho ze dvou hlavních favoritů Ceny společnosti France Car s.r.o. Reprezentant stáje DS Sendy Ostrava - Uhl, v jehož sedle byl žokej Dušan Andrés, zvítězil jistě o dvě délky před Karlsbadem.

„Doufám, že koník zůstane zdravý a že v říjnu budeme mít štěstí stejně jako dneska, abychom se při Velké pardubické dostali do cíle a ne aby to bylo jen po Taxis jako vloni," pronesl trenér Jiří Uhl. „V tréninku Valldemoso chodí hrozně. V práci ho porážejí dvouletí koně, kteří nic neumějí. Ale asi už je to starý profesor, který ví, co v tréninku musí dělat. V dostihu vypadá jinak," dodal trenér vítězného ryzáka.

Ohlédněte se za závěrečnou kvalifikací. Váš svěřenec Valldemoso obhájil vítězství. Byl to dostih podle vašich představ?
„Podle představ to nebylo. Ale koník vyhrál, takže to bereme. Dneska jsme měli dost štěstí. Chyboval na předposledním skoku. Já jsem to neviděl. Díval jsem se jinam, byl jsem dost nervózní z toho, že se zase dost brzo dostal dopředu."

Opravdu jste zaváhání Valldemosa na předposlední překážce neviděl?
„Neviděl jsem to. Jakmile přišli na trávu, tak se mi zdálo, že s ním Dušan Andrés zase nastupuje. Bylo to strašně brzo podobně jako v první kvalifikaci. Pak skončil druhý. A stejně to dopadlo v Albertovci a ve Světlé Hoře. Dostali jsme se dopředu moc brzo. Byl jsem přesvědčený, že zase prohrajeme."

Nakonec to dopadlo nejlépe, jak mohlo, a po třech letošních druhých místech Valldemoso vybojoval první vítězství.
„Výsledek ale nepřeceňuji, protože se řada skoků objížděla a půda byla hluboká. Kromě Chenonceau startovali trochu slabší koně než v první nebo ve třetí kvalifikaci. Toho jsem si vědom. Těžko se mi dostih hodnotí. Hlavně jsme chtěli, abychom neupadli. Abychom zůstali zdraví. Jezdec i koník. Od Dušana jsem chtěl, aby se orientoval podle vývoje dostihu. Zorientoval se a vyhrál. Co k tomu víc říct?"

Takže vítězství v plánu nebylo?
„Dneska jsem chtěl, aby nám Valldemoso ukázal, zda se tam forma drží a zda zvládne dostih i na této hlubší půdě. Nešli jsme vyhrát. Chtěli jsme v klidu absolvovat dostih. Samozřejmě každá korunka je pro nás dobrá. Jsem teď spolumajitelem tohoto koně. Jsou to i moje peníze. Nechci je vyhazovat z okna. To raději mohu synovi koupit nové kolo nebo něco takového. Proto se i snažím využívat stejné jezdce, aby o koni věděli maximum. Pak už není potřeba jezdci sdělovat nějaké podrobné pokyny. Jen takové drobnosti z tréninku. Ale pak ať už se orientuje podle průběhu dostihu. Dušan dneska měl za úkol nebýt vpředu. Taky na mě hned v cíli volal, že to zase jinak nešlo. To je pak těžké. Ale do délky Velké pardubické nám chybí ještě 1100 metrů. Dušan mi tvrdil, že by to dneska ještě určitě ucválal. Tak uvidíme."

To se uvidí už za měsíc, pokud bude Valldemoso znovu na startu. Už se vám honí hlavou myšlenky směrem ke 121. Velké pardubické České pojišťovny?
„Teď musí především Valldemoso zůstat zdravý. Nic se nesmí stát ani žokeji. Myslím si, že mu důvěru asi dám. Doufám, že i on bude důvěřovat Valldemosovi. A vše další se uvidí v říjnu. Bude to i o štěstí. Osobně jsem přesvědčen, že Tiumen je extra kůň. Jen smůla ho může připravit o vítězství. Myslím si, že za ním je Baggio. Je hodně dobrý, pokud je zdravý. Tito dva koně jsou dál než další. A my se budeme spolu s ostatními snažit dostat do cíle."

Podobné články

V neděli 21. dubna se v Chuchle Areně Praha uskuteční druhý dostihový den letošní sezóny. Zatímco před dvěma týdny se premiéra odehrála za vyloženě…

Cena společnosti Falcon security, s.r.o. - Storm Of Beaufay

Dostihová sezona na Pardubickém závodišti odstartovala. Za mimořádně příznivého počasí bylo na programu šest dostihů. Hlavní z nich, Jarní cena…