V prvním termínu je přihlášeno 64 koní do 120. Velké pardubické České pojišťovny

120. Velká pardubická České pojišťovny už zná první uchazeče o start. Slavný překážkový dostih, který se poběží v neděli 10. října 2010 a bude poprvé součástí nově vzniklého mezinárodního krosového poháru Crystal Cupu 2010, měl dnes v poledne první uzávěrku přihlášek. Na seznamu přihlášených se objevilo 64 koní - 54 z tuzemska a 10 ze zahraničí (6 z Irska, 3 z Anglie a 1 z Polska).

„Vloni v prvním termínu bylo bylo přihlášeno 56 koní, letos jich je o osm víc. To je dobré. Čekal jsem možná více přihlášek ze zahraničí, ale i tak můžeme být spokojeni. Navíc budou ještě další termíny. Už teď vím o zájmu dalších anglických a irských trenérů a majitelů, takže je možné, že budou dohlášeni později," uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku, a.s.

Z koní českých majitelů se na seznamu přihlášených objevila kompletní překážková špička. Nechybí loňský vítěz Tiumen, královna předchozích dvou ročníků a vloni druhá Sixteen či smolař z předloňského dostihu Amant Gris.

Nejpočetněji je na seznamu přihlášených zastoupen loňský vítězný trenér Josef Váňa starší. Kromě Tiumena a Sixteen nahlásil ještě dalších deset koní. Šest přihlášených koní v čele s vloni třetím Numero Due má Radek Holčák, po třech mají Jiří Janda, Pavel Kinský, Čestmír Olehla, Stanislav Popelka, Zdeněk Seménka a také Grzegorz Witold Wroblewski.

V prvním termínu přihlášek na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny se na seznamu sešlo deset zahraničních koní - šest z Irska a tři z Anglie a polský Duero. Tři z „Angličanů" se už představili v loňském ročníku. Mr Big doběhl šestnáctý, Lucky Luk a Lucky Nellerie nedokončili dostih.

Největšími ozdobami přihlášek jsou bezesporu tři irští koně - L´Ami, Freneys Well a Drombeag. Jejich trenérem je Enda Bolger a majitelem je J.P. McManus. Tedy nejúspěšnější duo v cross country na britských ostrovech a v Irsku.

Trenér Bolger naposledy poslal svého svěřence do Pardubic v roce 1999. Risk of Thunder, jehož majitelem byl slavný herec Sean Connery, tehdy skončil druhý za Peruánem. Poté se jména jeho koní objevovala na přihláškách, ovšem na startu říjnového překážkového vrcholu vždy scházeli.

„Jsem moc rád, že trenér Bolger přihlásil své koně. Dlouho o jeho účast usilujeme. Letos by se to snad mohlo splnit, protože Freneys Well by měl být připravován právě na říjnový start u nás," uvedl Miroslav Petráň.
Enda Bolger přihlásil tři koně. A všichni by měli patřit k favoritům, pokud se v říjnu objeví na startovní listině.
Z tria jeho svěřenců je bezesporu nejkvalitnější jedenáctiletý L´Ami, jenž na přihláškách do Pardubic figuroval už v minulosti. Trojnásobný účastník Velké národní v Liverpoolu se v posledních dvou letech pyšní velmi dobrou formou. Letos v březnu skončil druhý v Glenfarclas Handicap Chase v anglickém Cheltenhamu a 22. dubna vyhrál La Touche Cup v irském Punchestownu v rámci Crystal Cupu.

Kvalitní výsledky má na svém kontě i o rok mladší Freneys Well. Letos se blýskl dvěma úspěchy v krátkém sledu po sobě v Punchestownu. Nejprve 22. dubna byl druhý v La Touche Cupu za L´Amim a hned 24. dubna na stejném místě vyhrál Irish Field Chase.

Nejstarším z Bolgerova tria koní je dvanáctiletý Drombeag. Ani on by při Velké pardubické České pojišťovny nemusel být jen do počtu. Jeho nejlepším letošním výsledkem je nedávné druhé místo z Irish Field Chase v Punchestownu.

„Kvalitním koněm je ale i Mr Big od Charlieho Manna. A úspěšných výsledků dosahují rovněž koně od dalších trenérů, jejichž svěřenci jsou na přihláškách," uvedl Miroslav Petráň.

VP ČP 2010

Vizitky koní z Irska

L´Ami (trenér Enda Bolger, majitel J. P. McManus)

Jedenáctiletý valach má na svém kontě sedm vítězství. Třikrát startoval ve Velké národní v Aintree v Liverpoolu v letech 2007 až 2009. Dokončil ji však pouze při úvodním startu, kdy obsadil desáté místo. V jeho sedle byl mnohonásobný anglický překážkový šampion Tony McCoy. V posledních dvou letech má velmi dobré výsledky. Vloni vyhrál dva krosy v irském Punchestownu. Letos zatím absolvoval tři starty, vždy byl v jeho sedle J.T. McNamara. V únoru doběhl sedmý v Punchestownu. Poté v březnu skončil druhý v anglickém Cheltenhamu v Glenfarclas Handicap Chase. A 22. dubna vyhrál La Touche Cup, cross country na 6800 metrů v Punchestownu.

Freneys Well (trenér Enda Bolger, majitel J. P. McManus)

Desetiletý valach za svou kariéru vyhrál pětkrát. V minulé sezoně startoval osmkrát. V březnu zvítězil v irském Lemonfieldu a druhou výhru přidal na začátku května v Irish Field Chase v Punchestownu. Letos má na svém kontě zatím pět startů. V lednu skončil šestý v krosu v Punchestownu a poté si v březnu zopakoval stejné umístění v anglickém Cheltenhamu v Glenfarclas Handicap Chase. Na začátku dubna byl pátý v irském Corku. A posléze si připsal největší letošní úspěchy v Punchestownu. Nejprve 22. dubna byl druhý v La Touche Cupu za L´Amim a hned 24. dubna na stejném místě vyhrál Irish Field Chase. V obou krosech ho vedla Nina Carberry.

Drombeag (trenér Enda Bolger, majitel J. P. McManus)

Dvanáctiletý valach za svou překážkovou kariéru posbíral šest vítězství. V polovině března 2007 vyhrál v anglickém Cheltenhamu a svou zatím poslední výhru vybojoval 15. listopadu 2008 v irském Punchestownu v Event Power Risk Of Thunder Chase. Právě od tohoto dostihu až do současnosti startuje výhradně v Cheltenhamu a v Punchestownu. Vloni dosáhl nejlepšího umístění v Cheltenhamu, kde v březnovém Glenfarclas Handicap Chase skončil třetí. Letos zatím startoval dvakrát. V březnu byl sedmý Glenfarclas Handicap Chase v Cheltenhamu a 24. dubna doběhl druhý v Irish Field Chase v Punchestownu.

Lydon House (trenér Gordon Elliott, majitel Michael Lydon)

Jedenáctiletý valach dosud vyhrál 11 dosud. Neposledy se mu to podařilo v prosinci 2008 v irském Down Royal. Letos zatím startoval čtyřikrát. Nejvíce se mu dařilo na začátku dubna v irském Fairyhouse, kde skončil druhý.

Battle Axe (trenér John Lennon, majitel Declan Moran)

Desetiletý valach má na svém kontě tři výhry. Tu poslední vybojoval vloni v březnu v irském Gowran parku. Za loňskou sezonu absolvoval 14 startů, letos zatím čtyři. Nejlépe si vedl v květnu v irském Down Royal, kde skončil čtvrtý.

O´Muircheartaigh (trenér Edward O´Grady, majitelka W. T. O´Grady)

Desetiletý valach zatím nasbíral pět výher. Tu poslední vybojoval vloni v říjnu v irském Gowran parku. Letos absolvoval tři starty, ovšem ani jeden dostih nedokončil.

Vizitky koní z Anglie

Lucky Luk (trenér Kim Bailey, majitelka E. A. Kellar)

Jedenáctiletý valach dosud vyhrál čtyřikrát. Zatím poslední výhru vybojoval na konci května loňského roku v Towcesteru. Vloni se představil při Velké pardubické České pojišťovny, ale dostih nedokončil. Poté ještě v prosinci skončil šestý v Leicesteru a od té doby se na dráze neobjevil.

Mr Big (trenér Charlie Mann, majitel Mark Hunter and Hugh Villiers)

Devítiletý valach zatím posbíral šest výher. Vloni startoval ve Velké pardubické České pojišťovny, v níž skončil šestnáctý. Poté se mu vedlo střídavě. Mimo jiné na konci roku startoval dvakrát v Glenfarclas Handicap Chase v anglickém Cheltenhamu. V listopadu doběhl čtvrtý, v prosinci desátý. Letos má na svém kontě tři starty - v lednu nedokončil v Huntingdonu, v únoru vyhrál v Sandownu a v dubnu skončil šestý v Cheltenhamu.

Lucky Nellerie (trenér Ferdy Murphy, majitel The DRPR Nellerie Partnership)

Jedenáctiletý valach se pyšní šesti výhrami. Naposledy se mu to povedlo letos na konci března v Sedgefieldu. V tomto roce ještě skončil třetí v Ayru. Ve Velké pardubické České pojišťovny startoval už vloni, ovšem nedokončil ji.

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…