V. den metropolitní sezóny: 63. Jarní cena klisen KåKå CZ s. r. o.

4. 5. 2011 Jiří Zlámaný Autor fotek: archiv Auto Hase Velká Chuchle

Po prvomájovém intermezzu pokračuje dostihová sezóna v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle 8. května pátou kapitolou a zároveň prvním klasickým dostihem roku – do 63. Jarní ceny klisen KåKå CZ s.r.o. (listed, 1600 m, 600 tis. Kč) nastoupí patnáct účastnic. Celkem je na startovních listinách 98 koní a 34 jezdců, první z osmi dostihů startuje tradičně ve 14 hodin. Doprovodný program tvoří opět módní přehlídka značky Magic Helena a také dětský pořad Cesta kolem světa.

Naplní Dorotka tentokrát roli favoritky?

DorotkaPozice favoritky 63. Jarní ceny klisen KåKå CZ je vyhrazena vítězce Ceny České spořitelny - Memoriálu Rudolfa Deyla, jíž se jistě o tři a půl délky stala hnědka Dorotka, hájící barvy DS Pegas svého chovatele Jiřího Trávníčka. Kurz na vítězství svěřenkyně Grzegorze Wroblewskiho byl vypsán ve výši 2,25:1, v sedle klisny bude aktuálně nejmladší český žokej Petr Foret, který by se, narozdíl od trenéra i majitele, dočkal prvního klasického triumfu v kariéře (ideálního to dárku k dvaadvacátým narozeninám, jež oslaví příští pátek).

Dubnový výkon favoritky a zejména její zrychlení v cílové rovině byly imponující, nicméně jedna statistická zajímavost hovoří proti Dorotce: z pěti dosavadních startů se prosadila třikrát, ale ještě nikdy nedostála roli první sázkové šance - když měla nejnižší kurz, nevyhrála, naopak, pokud byl favoritem dostihu někdo jiný, zvítězila ona.

Aby tato řeč čísel byla zachována, a také aby pošesté z posledních deseti ročníků dostihu vyhrála druhá favoritka nebo klisna z tzv. sázkového druhého sledu, o to se budou snažit především „zbylé medailistky" z přípravné zkoušky Kolymbia (Dr. Charvát, Velek, 5,5:1) a Velvet Force (Scuderia Merano-Váňa, ž. Šafář, 4,5:1). Váňova hnědka je mírně preferována, sice před třemi týdny skončila o tři čtvrtiny délky třetí, ale nesla o kilo a půl více, zatímco teď budou hmotnosti srovnány. Také pro jejich jezdce by nedělní výhra byla první na klasické scéně.

V loňské edici Jarní ceny klisen obsadily první dvě příčky aktérky, které startovaly bez předchozí sezónní rozcvičky, a takové duo nastoupí i nyní. Shodou okolností s dvěma nejnižšími čísly to jsou držitelka titulu Nejlepší dvouletá klisna roku 2010, vítězka Pardubické zimní královny Matter for Love (Hugo-Kub, ž. Lukášek, 6:1) a premiantka srpnové Ceny Masise Nina Directa (Hřebčín Křenek, ž. Chaloupka, 8:1).

Vstupní kurz pod deset ku jedné obdržely od bookmakerů ještě dcera čtyřnásobné klasické vítězky (včetně Jarní ceny klisen) z roku 2004, čtvrtá z trialu Anjou (Wrbna Racing, ž. Pavlíček, 6:1) a zimní britská posila kouče Šavujeva Ransom Request (KSK Nurbek, 7:1), jež v Deylově memoriálu po aktivním průběhu skončila až osmá, a v jejímž sedle Ingrid Koplíkovou vystřídá žokej Gary Hind.

Další kandidátky jsou seřazeny ve druhé polovině nabídky: 10:1 stojí překvapivá vítězka Ceny zimní královny Rabbit Motivator (Rabbit Trhový Štěpánov, Vraj), 12:1 mají kurz pátá z předzkoušky Brittany (Lokotrans, ž. Zatloukal) a novicka na nejvyšší scéně Wahida (Vamar, ž. Lopez), 20:1 jsou nabízeny autorka rychlé první poloviny Memoriálu Deyla a v jeho cíli šestá La Stessa (AG, ž. Radek Koplík), tamtéž devátá a Beautiful Directa (Quartis-Zámecký Vrch, ž. Andrés), druhá zástupkyně stáje Lokotrans Rosi s vracejícím se žokejem Ferdinandem Minaříkem mladším a svěřenkyně vloni vítězného kouče Jaroslava Votavy Orphan (EKOFARMA Rybár) s novopečenou držitelkou žokejského titulu Vendulou Korečkovou. Nejvyšší kurz 30:1 má druhá reprezentantka stáje Rabbit Trhový Štěpánov Rabbit Medicean (Verner), před týdnem druhá v menším dostihu v Karlových Varech.

Startovní listiny
Sázkové kurzy

Další dostihový program:

14:00 - Cena Hippospolu (IV. k., 1600 m): první díl seriálu pro žákovské jezdce, favorizován tandem Asijský Tygr a Tsaroxy.
14:30 - Cena pořadu Cesta kolem světa (IV. k., 1400 m): účastnice Deylova memoriálu Lan Pham Ti se šancemi na premiérový triumf.
15:00 - Cena Stella Cup (III. k., 1400 m): plné pole šestnácti koní bez jasného favorita, dostihový návrat žokeje Minaříka ml. po téměř dvou letech.
15:30 - Cena 100. výročí letu Jana Kašpara (hdcp II. k., 1000 m): ještě vyrovnanější situace je mezi devíti mezi aktéry na nejkratší trati.
16:40 - Cena Favorit Cup (III. k., 2400 m): hit rámcového programu - dvojnásobná klasická vítězka Determinacja po roce a půl opět v rovinovém dostihu.
17:10 - Cena Fortuny (IV. k., 2400 m): mezi jedenácti nezvítězivšími tříletky sázkovým favoritem debutant Mohykan.
17:40 - Cena Bosny (hdcp IV. k., 2200 m): zlepšená Pedrica proti spolehlivým Vodnici a Moolsovi.

AUTO HASE PARK Velká Chuchle

Doprovodný program:

15:10 - premiéra pořadu Cesta kolem světa ("Děti, procestujte s námi svět, s kouzelným deníkem tam i zpět!", dětský koutek Hříbátka)
15:35 - módní přehlídka značky Magic Helena (přízemí tribuny - sázková hala)

Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka" se zábavným programem!
Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!
Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad "Hříbátky" od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti: www.dinotoys.cz.

AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!
V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZÓNĚ 2011:
duben - září: 14 hodin
říjen: 13 hodin
listopad: 12 hodin

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2011:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé karty www.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…