První kvalifikaci na Velkou pardubickou České pojišťovny vyhrál Baggio

22. 5. 2011 Dušan Korel Autor fotek: Milan Křiček

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích byl v sobotu zahájen tuzemský kvalifikační seriál na letošní 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Úvodní ze čtyř kvalifikací, která se běžela jako 19. ročník Velké ceny města Pardubice – Memoriál Dicka Francise, byla vrcholem dostihového mítinku nazvaného Britský den. Steeplechase cross country na 5800 metrů suverénně ovládl devítiletý tmavě hnědý valach Baggio s žokejem Jaroslavem Myškou. Svěřenec trenéra Čestmíra Olehly, který hájí barvy stáje Wrbna Racing, vyhrál zadrženě o jedenáct délek. Druhý skončil Valldemoso s žokejem Dušanem Andrésem. O dalších deset délek zpět se jako třetí umístil Aspirant s žokejem Dušanem Kouskem.

„Jsem moc rád, jak to dopadlo. Dostih ale budu hodnotit až ve středu podle toho, zda kůň bude v pořádku. V průběhu totiž ztratil podkovu a má jakýsi škrábanec, který ale nevypadá vážně. Když vyhrajete kvalifikaci a máte chromého koně, není to žádné štěstí. Věřím ale, že vše bude v pořádku. Pak budu ve středu spokojený," pronesl vítězný trenér Čestmír Olehla.

„Pro Baggia bylo plusem, že má v nohách už jeden dostih. Dneska to ale byla teprve první kvalifikace, do Velké pardubické je moře času. Na podzim může být vše jinak. Ale ani Baggio nemá ještě vrcholnou formu, stále má kam jít," dodal žokej Jaroslav Myška.

BaggioNa start úvodní kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny se postavila dvanáctka koní. Na poslední chvíli byl kvůli zranění škrtnut Lakreg, jenž měl spolu s Reserl a Karlsbadem patřit k outsiderům. Naopak favoritů měl silně obsazený dostih více než dost. Sázkaři nejvíce věřili dvojici Bremen Plan a Sixteen, na paty jim měli šlapat Mandarino, Valldemoso a Zulejka. A zapomenout nešlo ani na trio Lirain, Baggio a Aspirant. „Kromě Tiumena a Amant Grise se tady sešla sestava nejlepších českých koní," upozornil Jiří Uhl, trenér Valldemosa.

Po startu se o tempo dostihu starali Wavelight Laser a Lirain. Pro druhého jmenovaného však dostih záhy skončil. Za lesíkem po absolvování Popkovického skoku byl zadržen poté, co žokej Váňa mladší spletl kurz.

V dalším průběhu se na čele vedle Wavelight Lasera objevovali Baggio a Zulejka. Po absolvování velkého vodního příkopu, na němž skončila Reserl, se vpřed posunul Valldemoso a také Sixteen. Z této pětice a z boje o vítězství po pádu na velkém anglickém skoku byla vyřazena Zulejka. Zbylá čtveřice se výrazně oddělila od zbytku soupeřů a s náskokem po Havlově skoku zamířila na travnatý ovál. Na něm se souboj o triumf zúžil na dvojici Valldemoso a Baggio.

Poslední překážku v cílové rovině absolvovali současně. Ale závěr už jednoznačně patřil Baggiovi. Razantním nástupem se vzdálil svému konkurentovi a naprosto s přehledem zvítězil. „Spíše než rovinová třída ve finiši rozhodoval přípravný dostih, který měl v nohách na rozdíl od Valldemosa. Odešel mu lehce," pronesl trenér Olehla. „Nebylo to jednoduché vítězství, protože v průběhu dostihu udělal několik chyb. Je to lajdák. Ale v závěru měl dost sil, už jsem věřil v dobrý výsledek," dodal žokej Myška, jenž navázal na své loňské vítězství v květnové kvalifikaci s Mandarinem.

Baggio nakonec zvítězil zadrženě o jedenáct délek. Druhý skončil sedmiletý ryzák Valldemoso s žokejem Dušanem Andrésem. „Jeli jsme sem se skromnými ambicemi. Chtěli jsme v klidu absolvovat kvalifikaci. Druhé místo je super. Nechali jsme za sebou dobré koně," pronesl jeho trenér Jiří Uhl.

Na třetí místo se v závěru probojoval osmiletý hnědý valach Aspirant s žokejem Jiřím Kouskem. Na dotovaná umístění dosáhli ještě Trezor (ž. Mátl) a Wavelight Laser (ž. Faltejsek). Za nimi dostih dokončili Bremen Plan (ž. Stromský), Karlsbad (ž. Havelka), Sixteen (ž. Bartoš) a obhájce loňského vítězství Mandarino (ž. Korpas).

Tato devítka splnila podmínky pro účast v letošní Velké pardubické České pojišťovny. Počet kvalifikovaných českých koní tak rozšířila na jedenáct. Právo startu z pozice loňského vítěze má zajištěno Tiumen a na začátku dubna v rámci Crystal Cupu se kvalifikoval Il En Reve.

Rámcový program

Nejlépe dotovaným bodem rámcového programu Britského dne byla Cena časopisu Všudybyl, dostih přes proutěné překážky II. kategorie na 4100 metrů o 100 tisíc korun. Na startu se objevila pouze šestice koní, ale souboj o vítězství byl velmi dramatický. Dlouho vedl Valiant s žokejem Brečkou. Skvělý finiš však předvedla čtyřletá hnědka Kenya Dance s jezdcem Benšem. Svěřenkyně trenéra Wroblewského zaútočila podél bariéry a nakonec po boji zvítězila o krk.

Podobné drama nabídla i Cena společnosti Autoprodej Dukla, steeplechase cross country III. kategorie na 3400 metrů o 80 tisíc korun. Od poloviny dostihu diktoval tempo Desterro s jezdcem Kubíkem. Vytvořili si značný náskok a zdálo se, že míří za vítězstvím. Ovšem úchvatný finiš předvedla sedmiletá hnědka Godea s žokejem Bartošem. V cílové rovině rychle smazávali ztrátu a nakonec po boji vyhráli o půl délky.

A další dramatický doběh nabídla Cena Radka s.r.o. Pardubice, steeplechase cross country III. kategorie na 4700 metrů o 80 tisíc korun. Do bitvy o vítězství se zapojila hned sedmička koní. Poslední překážku zdolal v čele Rubín (ž. Mátl), ale záhy šla do vedení Teresina (Šimůnek). Nepatrný náskok však neudržela. Těsně před cílem ji předstihl skvěle finišující devítiletý ryzák Posejdon s žokejem Korpasem, který po boji vyhrál o půl délky.

Nejúspěšnějšími jezdci Britského dne byli žokejové Josef Bartoš a Jan Faltejsek. Oba si na své konto připsali dvě vítězství. Stejnou bilanci měl i trenér Stanislav Popelka, jehož svěřenci vyhráli dvakrát. Mezi majiteli tentokrát nebyl nikdo dominantní, žádná stáj nedokázala zvítězit víckrát.

Další dostihy

Dostihová sezona na závodišti v Pardubicích bude pokračovat už za týden. Dalším mítinkem bude Ruský den, který se bude konat v sobotu 28. května. Mimořádně bude začínat ve 12.00 hodin. Druhá kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny se poběží v sobotu 11. června. Bude vrcholem Polského dne, který bude mít také netradiční začátek pro změnu ve 14.00 hodin.

XIX. ročník Velké ceny města Pardubic - Memoriál Dicka Francise - 1. kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny
steeplechase cross country kategorie NL pro 5leté a starší koně na 5800 metrů o 200.000 Kč

Pořadí Kůň, původ, stáří Jezdec Majitel Trenér
1. BAGGIO(POL) 9 ž. Jaroslav Myška Wrbna Racing MVDr. Čestmír Olehla
2. VALLDEMOSO 7 ž. Dušan Andrés DS Sendy Ostrava Neuvirt Jiří Uhl
3. ASPIRANT(POL) 8 ž. Jiří Kousek Dr.Charvát František Holčák
4. TREZOR(POL) 7 ž. Bohuslav Mátl Epicos Hana Kabelková
5. WAVELIGHT LASER(GER) 7 ž. Jan Faltejsek BORS Břeclav a.s. Petr Juránek
6. BREMEN PLAN(POL) 8 ž. Marek Stromský Nýznerov Radek Holčák
7. KARLSBAD(GER) 8 ž. Radek Havelka K-K Metal a.s. Radek Holčák
8. SIXTEEN(FR) 11 ž. Josef Bartoš Jaroslav Bouček Buc-Film Josef Váňa st.
9. MANDARINO 10 ž. Jan Korpas EŽ Praha a.s. Stanislav Popelka
ZN RESERL(GER) 9 Lukáš Sloup Březina-Jelen Jaroslav Jelen
ZN ZULEJKA 6 Libor Šimůnek Stáj Luka-Schusterovi František Zobal
SN LIRAIN 10 ž. Josef Váňa ml. Luka-www.trdelnik.com Josef Váňa st.

Výrok: Zadrženě 11 - 10 - 1 1/2 - 5 - 1 1/2 - daleko - 2 1/4 - 2 1/4.
Čas vítěze: 7:27,86 min.

Rámcové dostihy

Cena www.vsechnoprodite.cz (proutěné překážky IV. kategorie pro 4leté a starší koně na 3200 m o 50 000 Kč): 1. Dick Morris (ž. Josef Bartoš, tr. Josef Váňa st., majitel Dr.Charvát), 2. Rechialfa, 3. Night Neon.

Cena časopisu Všudybyl (proutěné překážky II. kategorie pro 4leté a starší koně na 4100 m o 100 000 Kč): 1. Kenya Dance (Rostislav Benš, tr. Grzegorz Witold Wroblewski, majitel DS Pegas), 2. Valiant, 3. Listek.

Cena společnosti Autoprodej Dukla (steeplechase cross country - handicap III. kategorie pro 4leté a starší koně na 3400 m o 80 000 Kč): 1. Godea (ž. Josef Bartoš, tr. Martin Bělka, majitel Josef Jančar a syn), 2. Desterro, 3. Velbert.

Cena společnosti Léčebné lázně Bohdaneč a.s. (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4000 m o 50 000 Kč): 1. Nikas (ž. Dušan Andrés, tr. Stanislav Popelka, majitel Castor), 2. Cabrio, 3. Granitol.

Cena Radka s.r.o. Pardubice (steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4700 m o 80 000 Kč): 1. Posejdon (ž. Jan Korpas, tr. Stanislav Popelka, majitel Nýznerov), 2. Teresina, 3. Rubín.

Cena Univerzity Pardubice (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4 a 5leté klisny na 3400 m o 50 000 Kč): 1. Dánská princezna (ž. Jan Faltejsek, tr. Martin Suchánek, majitel K-K Metal a.s.), 2. Mayflower, 3. Lorna.

Cena Penzionu Austria (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4000 m o 50 000 Kč): 1. Charme Lock (ž. Bohuslav Mátl, tr. ing. Milan Theimer, majitel Orling), 2. Juve, 3. Luando.

Cena společnosti Auto In, s.r.o. (steeplechase III. kategorie pro 5leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč): 1. Princess of Gracie (ž. Jan Faltejsek, tr. Petr Juránek, majitel BORS Břeclav a.s.), 2. Ananas, 3. Maly Czar.

Vítězství Baggia nebylo bez chybiček, říká žokej Myška

Žokej Jaroslav Myška byl stejně jako před rokem v sedle vítězného koně při úvodní kvalifikaci na Velkou pardubickou České pojišťovny. Zatímco vloni ve Velké ceně města Pardubic - Memoriálu Dicka Francise triumfoval s Mandarinem, tentokrát vyhrál s devítiletým tmavým hnědákem Baggiem. Zvítězili zadrženě o jedenáct délek před Valldemosem.

„Nebylo to ale jednoduché vítězství, protože Baggio v průběhu dostihu udělal několik chyb. Je to lajdák. Ale v závěru měl dost sil, už jsem věřil v dobrý výsledek," pronesl žokej Jaroslav Myška.

Před dostihem jste Baggia považoval za jednoho ze čtyř hlavních kandidátů na vítězství. Nejste však přece jen překvapen, že se vám skutečně podařilo vyhrát?
„Překvapený ani ne. Měl jsem ale respekt z distance, protože jsem tohoto koně ještě kromě vítězného dostihu vloni na podzim v Pardubicích nejel. Tam ale nebyla až taková konkurence, délka dostihu byla kratší a kurz byl lehčí. Nevěděl jsem, jak si poradí s distancí a s překážkami. Ze začátku dělal pár chybiček, musel jsem dávat pozor. Ale po vodních příkopech jsem už věděl, že někde vpředu bude. Nikam jsem nepospíchal. Jakmile to nakopl Honza Faltejsek s Valldemosem, kteří docela frčeli, tak jsem ho v klidu nechal za nimi. Čekal jsem, jak se to vyvrbí. V tu chvíli jsem už věřil v dobrý výsledek."

Zmínil jste pár chybiček. Trenér Olehla označil Baggia za „lajdáka". Je to tak?
„Je to velký kůň. Já jsem ho trošku podcenil. Dal mi hlavu krásně dolů, umí pěkný cvalový skok. Jenže právě když je v klidu, tak z toho dělá chyby. Je trochu laxní. Musím na něm maličko víc pracovat a trošku ho mít pod kontrolou."

Ve finiši jste suverénně porazili Valldemosa. Sehrálo při tom roli, že Baggio už měl letos za sebou jeden dostih?
„Určitě. Myslím si, že to bylo jeho plus, když měl jeden dostih v nohách. Ale co se Valldemosovi nepovedlo dneska, může dokázat příště. Dneska se jezdila teprve první kvalifikace, do Velké je moře času. Na podzim se může všechno změnit. Ti, co byli dneska za námi, mohou být za tři měsíce někde jinde. I když si zároveň myslím, že Baggio také ještě nemá vrcholnou formu. Má kam jít. Myslím si, že můžeme být v klidu. Dostih dokončil bez podkovy. Doufám, že to nezpůsobí nějaký zdravotní problém. Ale všechno vyklusal v pořádku."

Soudě podle výsledku, ztracená podkova Baggia nijak nelimitovala, že?
„Myslím si, že ne. Ani nevím, kde ji ztratil. Zda to bylo na vodě, kde udělal chybu. Pak ještě vzal poslední dvě klasiky, kde nechal předek. Mohlo se to stát kdekoliv. Třeba i v oranici. Netuším kde. Hlavně to na něm nebyl znát."

Na startu kvalifikace se sešla silná konkurence. Nebyl jste nakonec překvapen tím, že se o vítězství rozhodovalo pouze mezi Baggiem a Valldemosem?
„Po Angličáku jsem viděl, že tam přišel Pepa Bartoš s Sixteen. Vzal jsem Baggia trochu zpátky a čekal jsem, co Pepa udělá. Snažil se dostat vedle Valldemosa, ale po oranici už mu Sixteen moc nešla. Na Havlák jsem ho přistrčil, abych byl vedle Valldemosa a abych měl místo na skok. Pak už jsem jen sondoval situaci. Viděl, jsem, že další koně nejdou. Počkal jsem si za Dušanem. Jakmile jsme šli podél vod, posunul jsem se vedle do stopy a začali jsme závodit."

Trenér Olehla, pro něhož letos jezdíte, má do Velké pardubické České pojišťovny přihlášeny čtyři koně. Je z nich podle vás Baggio největší nadějí?
„Nevím. Umím si představit, že bych mohl vyhrát kvalifikaci i s Roninem, ale koneckonců i s Ignaciem. Už se letos v Pardubicích ukázali ve formě. Ignacio mě překvapil oproti loňsku. Je někde jinde. Myslím si, že mezi těmito třemi se bude rozhodovat a budu z toho ještě mít těžkou hlavu."

Myslíte si, že nebudete vědět, kterého koně si pro Velkou pardubickou České pojišťovny vybrat?
„V těchto situacích se ale rozhoduje dobře, jsou příjemné. Ale od toho je i trenér, který si musí říct, který kůň vypadá nejlépe, koho na něj posadí a zda třeba někoho nedá do jiného dostihu. Když máte z čeho vybírat, je to lepší, než když nemáte nic v ruce."

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…