Loučení s karlovarskou dostihovou sezonou - Cena Masise

10. 8. 2011 Marcela Klingorová Autor fotek: Marcela Klingorová

Polovina srpna předvídá blížící se konec prázdninových radovánek. A zároveň loučení s karlovarskou dostihovou sezónou. Tu letošní stodvanáctou zakončí 14. 8. 2011 na druhém nejstarším tuzemském závodišti a jediném s dochovanou a funkční secesní tribunou Cena Masise – Pohár skupiny Pioneer Investments.

Jako důležitý srovnávací test dvouletých koní se Cena Masise běhávala již na sklonku v 80. let minulého století. Z centrálního závodiště ve Velké Chuchli se v roce 1994 přestěhovala do Karlových Varů a kromě drobných přestávek (léta 1998 a 1999) je pravidelnou součástí dostihového kalendáře v lázeňském městě. Dostih, ve kterém mnohdy své kvality poodhalí budoucí šampióni klasického ročníku, je pojmenován po jednom z nejlepších koní v celé české historii. Napajedelský rodák a držitel titulu Kůň 20. století si tuto poctu vysloužil jak svými výkony dráze, tak působením v chovu. V roce 1955 vyhrál v časovém rekordu Československé derby. Zisk modré stuhy byl pouze jedním ze třinácti triumfů hnědáka, který později plných 20 let působil jako plemeník.

Ze startovních boxů odskočí na trať dlouhou 1.200 m osm aktérů, aby se v dostihu II. kategorie utkali o devadesátitisícovou dotaci. V koních této věkové kategorie není jednoduché vybrat favorita a letošní ročník se navíc zdá být mimořádně vyrovnaným. Na startu by se měly představit tři bělky a všechny patří k adeptům na příčky nejvyšší. O největší pozornost si říká Wanillca (T. Vraj), která se na dráze představila zatím dvakrát a nikdy nenašla přemožitele. Své kvality již předvedla třetím a druhým místem Rabbit Dark Angel (ž. R. Koplík) a také White Angel (ž. T. Lukášek), která po vítězném debutu dosáhla na 4. místo ve dvojkovém testu. Za koně s velkým potenciálem můžeme označit Saryarku (ž. F. Minařík), který před dvěma týdny na zdejší dráze přeměnil svůj dostihový křest ve vítězství. Minimálně na třetí místo z červencového karlovarského dostihu by měl navázat Romantique Rouge (ž. M. Zatloukal). O největší zkušenosti se může opřít exponovaná hnědka Reggie (ž. P. Foret). Koněm pro překvapení je moravský Decorus v sedle s jedinou ženou V. Korečkovou. Premiérově do této společnosti vstupuje po prvním a druhém místě ve slabší konkurenci dodatečně dohlášená Damietta (ž. J. Šafář).

Saryarka (č.5) patří mezi největší favority Ceny Masise

Ani v druhém nejhodnotnějším dostihu odpoledne nebudou mít sázející výběr svého favorita ulehčený. Cena spol. KMPG Česká republika, s.r.o.(II. kat., 2.000 m) nabídne vyrovnané desetihlavé pole. Pouze čtyři účastníci čekají na první letošní plný zásah. Karlovarskému publiku se již počtvrté předvede progresivní ryzák Dhoute (ž. P. Foret) a po statečném výkonu v Ceně města by o dotovanou příčku přijít neměl. K jeho největším soupeřům patří Private Cowboy (ž. F. Minařík), God Bless You (ž. J. Rája) a při příznivém průběhu rovněž Johannes Kepler (ž. J. Šafář). Koněm s nejvyšší prokázanou třídou je Mileryt (ž. R. Koplík), ten ovšem na první letošní triumf stále čeká. Na jejich zaváhání bude čekat zbylý kvintet v čele s populární klisnou Old Story (ž. M. Zatloukal) a Devil´s Starem (T. Vraj).

Historie dostihu

Jako důležitý srovnávací test dvouletých koní se Cena Masise běhávala již na sklonku v 80. let minulého století. V roce 1994 se z centrálního závodiště ve Velké Chuchli přestěhovala do Karlových Varů a kromě drobných přestávek (léta 1998 a 1999) je pravidelnou součástí dostihového kalendáře v lázeňském městě. Historický význam zmiňovaného dostihu podtrhují samotná jména vítězů. Před dvaceti lety cílovou podkovu pod vedením žokejského šampióna Smolíka jako první míjela klisna Wichita, která si za svoje výkony na dráze vysloužila ocenění Nejlepší dvouletá klisna a Kůň roku 1990. O šest let později ji napodobila populární bělka Librilla. Pozdější nezapomenutelná vítězka St. Legeru juniorskou sezónu ukončila rovněž s titulem Nejlepší klisna 1996.

Výjimečná osobnost se po dvorském oválu prohnala v roce 2001. Německá rodačka Larrimah se po snadném prvenství mezi „mládeží" v Ceně Masise následující sezónu zařadila mezi naprostou elitu - vyhrála Jarní cenu klisen a OAKS (dva nejhodnotnější testy určené zástupkyním něžného pohlaví) a skvělé 3. místo vybojovala v Českém derby. V letech 2003 a 2004 dostih ovládli současní plemeníci Monolit (šampión dvouletých hřebců pro rok 2003) a Jazz Dancer (šampión dvouletých hřebců pro rok 2004 a vítěz všech nejdůležitějších dostihů 2letých koní).

Před pěti lety připravila Cena Masise účastníkům extrémně tvrdé podmínky v podobě silného a vytrvalého deště a chladného počasí. V paměti zůstane jako ojedinělý současný doběh. Do kolonky pro vítěze se po heroickém výkonu na velmi hluboké dráze zapsali hned dva hrdinové: klisna Porta Coeli a hřebec Mysterro.

Zřejmě největší hvězdy posledních let se divákům představily při loňském ročníku. O vítězného ryzáka Ramble On projevila zájem Francie a hřebec se prosazuje na zahraničních drahách. Ještě větší pozornost si ovšem zaslouží loni nenápadně druhý Shamalgan. Ten zůstal v českém tréninku a naprosto ojedinělými výkony (3. místo v pařížské Velké jarní ceně, účastník francouzského derby a těsné 2. místo v grupovém Prix Eugene Adam) zviditelňuje náš turf v zahraničí. Václav Chaloupka, expert na přípravu dvouletých, dovedl v průběhu deseti let k triumfu celý kvintet svých svěřenců - Fermina Marquez (1995), Librilla (1996), Maracudja (1997), Toinette (2002) a Porta Coeli (2005). Žádnému jinému trenérovi se tento rekord dosud nepodařilo překonat. V jezdeckých statistikách se nejčastěji objevuje jméno žokeje Martina Srnce. Cenu pro vítěze přebíral třikrát - s Monolitem (2003), Mysterrem (2005) a Arcibaldem (2008).

Také Wanillca po triumfu v Mostě patří v neděli k favoritům

Masis

Proč má dostih ve svém názvu Masise? Encyklopedie napovídá, že se město Masis nachází v západní části Arménie. To není podstatné. V našem případě je důvod mnohem prozaičtější. Dostih, ve kterém mnohdy své kvality poodhalí budoucí šampióni klasického ročníku, je pojmenován po jednom z nejlepších koní v celé české historii. Napajedelský rodák si tuto poctu vysloužil jak svými výkony dráze, tak působením v chovu. Na začátku závodní kariéry vůbec nevypadal jako budoucí šampión. Všechny nevýrazné výkony byly ovšem zapomenuty v roce 1955. Pod taktovkou legendárního žokeje Havelky vyhrál v časovém rekordu Československé derby. Zisk modré stuhy byl pouze jedním ze třinácti triumfů hnědáka, jehož dostihové kroky vedl během krátkých dvou sezón trenér Josef Celler. Významného úspěchu dosáhl na mezinárodním mítinku v Moskvě.

Velice snadno zvítězil a opět pokořil časový rekord. Na počátku října zvítězil v druhém klasickému dostihu Saint Leger a navždy opustil závodníovály. Ušlechtilého hřebce čekala cesta do jeho rodiště - do napajedelského hřebčína, kde jako plemeník působil plných 20 let. Stal se základním pilířem československého chovu. Jeho potomci vyhráli více než třicet klasických dostihů (mj. Lyon, Relief, Elita a Latina Čs.derby), dvanáct Masisových synů se stalo plemeníky. Masis uhynul ve věku 24 let a je pohřbený v napajedelské rotundě. Před deseti lety byl Radou Jockey Clubu ČR vyhlášen Koněm 20. století.

Nedělní program:

  • 14.30 Cena spol. Agrall, a.s. (IV. kat., 1.600 m)
  • 15.00 Cena spol. Transfinance,a.s. (III. kat., 1.600 m, dvouletí)
  • 15.30 Cena spol. Dimex, s.r.o. (III. kat., 2.400 m)
  • 16.00 Cena spol. Volac Agro-Best (III. kat., 1.200 m)
  • 16.30 Cena Masise (II.kat., 1.200 m, dvouletí)
  • 17.00 Cena spol. KPMG Česká republika, s.r.o. (II. kat., 2.000 m)
  • 17.30 Cena spol. DS Pegas (steeplechase III. kat., 3.700 m)
Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…