Klasifikaci českých dostihů vévodí Velké cena Prahy

6. 2. 2022 Tisková informace Autor fotek: Archiv Chuchle Arena Praha

Od roku 2015 vydává IFHA (Mezinárodní Federace Dostihových Autorit) vedle Longines World's Best Racehorse Rankings, tedy takzvané mezinárodní klasifikace, také Longines World's Top 100 Group 1 Races. Jak už název napovídá, jedná se o hodnocení stovky nejkvalitnějších dostihů nejvyšší kategorie Gr.1. Letos podruhé vydáváme českou obdobu tohoto žebříčku, tedy Klasifikaci českých jedničkových dostihů.

Při sestavování Klasifikace českých jedničkových dostihů, kterou naleznete v příslušné TABULCE, jsme postupovali obdobně jako naši zahraniční kolegové. Hodnocení jednotlivých dostihů je tedy průměrem klasifikačních známek koní na prvních čtyřech místech. Není přitom podstatné, jakou formu vyběhl kůň v daném dostihu, nýbrž jakou nejlepší formu vyběhl v dané sezóně.

Jediná výjimka z tohoto pravidla nastává tehdy, pokud se v dostihu, který je otevřený i hřebcům, umístí na některém z prvních čtyř míst klisna. V hodnocení světových dostihů se v takovém případě přičítají ke klasifikační známce klisny čtyři libry, čímž je zohledněna úleva pro klisny. Ta se v různých částech světa liší, ale protože u nás je v dostizích pro tříleté a starší koně úleva pro klisny vždy 1,5 kg, při sestavování Klasifikace českých jedničkových dostihů jsme počítali právě s touto hodnotou.

Stejně jako v mezinárodním žebříčku i pro ten český platí, že se týká pouze rovinových dostihů, v nichž mohou startovat tříletí nebo starší koně. Navíc jsme nehodnotili všechny české dostihy. Zatímco mezinárodní žebříček se skládá jen z dostihů kategorie Gr.1, takže v něm nenajdete například dva ze tří nejbohatších dostihů světa, tedy Saudi Cup a The Everest, u nás jsme hodnotili pouze dostihy první nebo vyšší kategorie. Takových dostihů se loňském roce odběhlo 29.

Že se zároveň nejedná o hodnocení 29 nejkvalitnějších českých dostihů, můžeme ukázat na příkladu karlovarské Ceny společnosti MAENTIVA Management a.s. Ta má totiž status II. kategorie, ale protože se v ní na prvních třech místech umístili jedničkoví vítězové, její hodnocení činí 77 kg. Touto známkou překonává devítku dostihů nejvyšších kategorií.

Za zmínku stojí, že právě hodnocení jednotlivých dostihů je klíčovým podkladem pro jejich zařazení do evropského pattern systému. K zisku statusu Listed je totiž podmínkou, aby průměrný rating posledních tří ročníků dostihu činil minimálně 100 liber, jejichž českým ekvivalentem je 90 kg. U dostihů pro klisny je toto kritérium o 5 liber respektive 2,5 kg mírnější. Aktuálně to tedy nevypadá, že by některý z českých dostihů mohl v nejbližších letech dosáhnout na status black-type.

Aktuální Klasifikaci českých dostihů vévodí 43. Velké ceny Prahy CK Martin Tour, které přitom o rok dříve patřila až čtrnáctá příčka. To ovšem bylo způsobeno tím, že se konala o stejném víkendu jako European Jockeys‘ Cup, takže dalšími alternativami pro mílařskou špičku byly EJC Million a EJC Middle. Letos podobná termínová kolize nenastala, když se Velká cena Prahy odběhla tři týdny před European Jockeys‘ Cupem. O její vysoké hodnocení se zasloužila především dvojice koní, kteří primárně startují v zahraničí. Konkrétně zásluhou mohutné koncovky vítězný Billabong Cat a druhý Heaven Forfend, kterým v „koňské“ Klasifikaci patří sedmá a třetí příčka.

O druhé místo se dělí 72. Velká květnová cena a EJC Lokotrans Middle, tedy dostihy, které se v Top 5 nacházely také před rokem. Na prvních šesti místech se nachází pouze dostihy konané v Chuchli Areně Praha, když z mimopražských dostihů stojí nejvýše mostecká 95. Českomoravská cena. Z Klasifikace českých dostihů lze rovněž vyčíst, že nejkvalitněji byly obsazeny dostihy na distancích kolem míle. Šest ze sedmi nejlépe hodnocených dostihů se totiž odběhlo na tratích od 1400 do 1800 metrů.

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…