Klasifikace 2021: Na čele svěřenci Václava Luky

31. 1. 2022 Jaroslav Fabris, Jan Žid Autor fotek: Archiv Equichannel

Po sezóně 2016 nahradila Generální handicap Klasifikace, takže letos vychází už její šestý ročník. Klasifikace je hodnocením koní za jejich nejlepší výkony v uplynulé sezóně, tedy českou obdobou Longines World's Best Racehorse Rankings (tzv. mezinárodní klasifikace).

Do Klasifikace jsou zahrnuti všichni koně v českém tréninku plus koně v zahraničním tréninku, kteří jsou hodnoceni pouze za výkony v České republice. V tabulce zpracované podle vzoru mezinárodní Klasifikace najdete všechny koně, kteří vyběhli formu odpovídající minimálně českému handicapu 75 kg. Tuto hranici překonalo celkem 75 koní.

Zatímco předchozím dvěma vydáním Klasifikace vévodil Nagano Gold, v jejím aktuálním vydání mu patří druhá příčka, když o pouhou libru výše je hodnocen jeho bývalý (a možná i budoucí) tréninkový kolega Partenit. Ten pod vedením Václava Luky absolvoval pouze dva starty, ovšem po vítězném debutu v Dieppe rovnou zamířil do grupové společnosti a sahal po senzačním triumfu. Koncem srpna v Deauville totiž odvodil mílovou Prix Daphnis (Gr.3), v jejímž závěru ho předstihl jediný soupeř, a to rozdílem pouhého nosu. Za tento výkon obdržel rating 107 liber, což z něj dělá nejlépe hodnoceného tříletka v historii Klasifikace. Na zimu se Partenit přestěhoval do Dubaje, kde by měl pokračovat v kariéře, ale není vyloučené, že se na jaře vrátí do Bošovic.

Nagano Gold sice letos nezářil tak jako v minulých letech, přesto je vedle Partenita jediným českým koněm, který loni dosáhl na black-type umístění. Konkrétně skončil druhý v Prix du Carrousel (L, 3000 m), což ho staví do pozice nejlépe hodnoceného supervytrvalce. Loňské maximum ovšem vyběhl ve výborně obsazené Grand Prix de Saint-Cloud (Gr.1, 2400 m), v níž sice skončil až sedmý, ale zhruba jen 6 a ½ délky od vítěze. Kromě kategorií mílař, vytrvalec a supervytrvalec vévodí svěřenec Václava Luky také mezi sprintery, a to zásluhou Azova, jemuž status black-type těsně unikl při čtvrtém místě v červnové Prix Marchand d'Or (L, 1200 m). Od té doby se pro zranění na dráze neukázal.

Mezi výše zmíněné Lukovi svěřence se v Klasifikaci vklínil pouze Heaven Forfend, jehož stáj Lokotrans zakoupila v létě a koncem srpna skončil čtvrtý v drážďanské Grosser Preis der Landeshauptstadt Dresden (Gr.3, 1400 m). Zmínku bezpochyby zaslouží také dvojice jeho stájových kolegů, kteří jsou největšími „držáky“ Klasifikace. Subway Dancer a Ideal Approach jsou totiž jedinými dvěma koňmi, kteří od jejího vzniku nikdy nespadli pod hranici 80 liber. Subway Dancer nyní získal rating 86 liber, což je sice nejnižší známka jeho kariéry, přesto mu patří pozice nejlépe hodnoceného středotraťaře.

V samostatné tabulce naleznete také nejlepší výkony 13 dvouletých koní, kteří se dostali přes hranici 68 kg. I juniorům vévodí svěřenec Václava Luky, když Westminster Night získal známku 83 kg, což z něj dělá vůbec nejlépe hodnoceného dvouletka v historii Klasifikace. Svěřence Václava Luky jsme na českých drahách neviděli, ale v prosinci získal cenné vítězství ve Francii. Na all-weather dráze v Chantilly sice uspěl „pouze“ mezi nezvítězivšími, ale jednoznačně porazil koně s vysokými francouzskými handicapy 40,5 a 40 kg.

Klasifikace je prioritně záležitostí rovinových dostihů, když pomáhá zařadit výkony nejlepších českých koní do mezinárodního kontextu. Překážkové dostihy jsou oproti rovinám záležitostí pouze několika států, přičemž překážkový provoz každého z nich je specifický. Mezinárodní srovnání je tedy o poznání složitější. Každopádně abychom si připomněli také nejlepší výkony českých překážkářů, letos jsme do příslušné tabulky zpracovali také výkony těch, kteří překonali handicapovou hranici 85 kg. Jedná se o 11 koní, jimž stejně jako loni vévodí už trojnásobný vítěz Grand Premio Merano L’Estran.

Při sestavování rovinové Klasifikace jsme se stejně jako v minulých letech mohli opřít i o hodnocení našich zahraničních kolegů, protože nám byl zásluhou bližší spolupráce se zahraničními dostihovými autoritami umožněn přístup do handicapové databáze všech světových black-type dostihů. Pohled na výkony českých koní v black-type dostizích tak nemáme pouze od handicaperů ze států, kde se dané dostihy odběhly, ale i od několika dalších handicaperů. Právě na základě této databáze vzniká zmiňovaná mezinárodní klasifikace.

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…