Kdo se stane dostihovým koněm roku 2008?

V pátek 13. února budou na Galavečeru českého turfu, který se od 19 hodin koná v tribuně závodiště Praha-Velká Chuchle rozdány ceny nejúspěšnějším aktérům dostihové sezóny 2008. Pro zájemce o účast na této akci, kteří dosud nemají vstupenky, budou tyto za cenu 300 Kč prodávány také přímo u vstupu do tribuny (vyžadováno je společenské oblečení).

Zatímco výsledky šampionátů jsou známy prakticky ihned po uskutečnění posledního dostihového dne, jména koňských šampiónů, kteří jsou voleni anketním způsobem, se odtajňují až v průběhu samotného Galavečera.

Šampión jezdec v rovinových dostizích - Václav JANÁČEK
Již potřetí v řadě titul získal 23letý žokej Václav Janáček, v uplynulém roce byl jeho triumf nejtěsnější, když o něm rozhodl až vyšší počet druhých míst. S Jiřím Chaloupkou nasbírali v ČR shodných 36 vítězství, Janáček vloni, podruhé v kariéře, vyhrál také Staropramen České derby.

Šampión jezdec v překážkových dostizích - Josef BARTOŠ
Žokej Josef Bartoš (27 let) získal na domácích drahách 21 vítězství, mezi překážkáři také svůj třetí titul (předtím 2005, 2006) a i on podruhé vyhrál nejvýznamnější domácí dostih ve své třídě, a to Velkou pardubickou steeplechase.

Šampión žák - Jan VERNER
Hned v prvním roce své kariéry prokázal žák Střední školy dostihového sportu a jezdectví Velká Chuchle Jan Verner (17 let) výjimečný talent a s osmi vítězstvími (k tomu zaznamenal 10 druhých a 9 třetích míst) z rovné stovky startů získal titul.

Šampión jezdec-amatér v rovinových dostizích - Leona HLOUŽKOVÁ
Amatérská jezdkyně Leona Hloužková (29 let) dosáhla v dosud nejúspěšnější sezóně kariéry pěti vítězství a získala svůj druhý titul (předtím v roce 2005 ještě pod dívčím příjmením Žváková).

Šampión jezdec-amatér v překážkových dostizích - Lenka SYSLOVÁ
Třináctý rok kariéry byl šťastný pro jezdkyni Lenku Syslovou (31 let), jíž za dvě výhry v sedle koně Cyril patří šampiónský titul a zároveň se stala první ženou od roku 1997, která získala primát nad překážkami (před dvanácti lety to byla Lucie Baluchová).

Šampión trenér v rovinových dostizích - František HOLČÁK
V nejvyrovnanějším žebříčku historie se nakonec těsně prosadil nejúspěšnější rovinový trenér samostatné české éry František Holčák (57 let) a po dvanácti letech získal, za čtrnáct vítězství v ČR, svůj druhý šampiónský titul.

Šampión trenér v překážkových dostizích - Josef VÁŇA
Již čtrnáctý titul v řadě získala nejznámnější česká dostihová osobnost, 56letý Josef Váňa, jehož svěřenci vloni v tuzemsku vyhráli rovných dvacet překážkových dostihů.

Nejúspěšnější majitel (stáj) - Dr. Charvát
Počtvrté za sebou je nejúspěšnějším majitelem v ČR stáj Dr. Charvát, jejíž reprezentanti v roce 2008 na českých drahách získali na výhrách 2,643.750 Kč.

Nejúspěšnější chovatel - Hřebčín Napajedla
Pozici nejúspěšnějšího chovatele si dlouhá desetiletí drží Hřebčín Napajedla, jehož odchovanci vloni na českých drahách získali na výhrách 2,945.150 Kč.

Koňských kategorií je celkem dvanáct, přičemž tou nejsledovanější je samozřejmě Kůň roku, s těmito nominacemi (řazeny abecedně):

KŮŇ ROKU 2008:
AMANT GRIS(FR) - Hřebčín Albertovec
BLUE CORAL(IRE) - Dr. Charvát
SCYRIS(POL) - Dr. Charvát
 
Dvouletý hřebec (valach):
Arcibaldo(GER*) - Wrbna Racing
Demon Magic - Wrbna Racing
Maribor(GER) - CK Martin Tour & SCH Racing Syndicate
 
Dvouletá klisna:
Magma(POL) - Gabriela-Trachtová
Princess of Gracie(USA) - BORS Břeclav, a. s.
Rabbit Zamindar(GB) - Rabbit Trhový Štěpánov
 
Tříletý hřebec (valach):
Duplo(POL) - Long Field
Tullamore(USA) - stáj YOKO
Urodos(POL) - DS Dvorce
 
Tříletá klisna:
Determinacja(POL) - EŽ Praha, a. s.
Vadeona - Rabbit Trhový Štěpánov
 
Starší kůň:
Apollo Star(GER) - stáj Erika Krajníková
Blue Coral(IRE) - stáj Dr. Charvát
Scyris(POL) - stáj Dr. Charvát
 
Sprinter:
De Roberto(IRE) - stáj Dr. Charvát
Scyris(POL) - stáj Dr. Charvát
 
Mílař:
Apollo Star(GER) - stáj Erika Krajníková
Blue Coral(POL) - stáj Dr. Charvát
De Roberto(IRE) - stáj Dr. Charvát
 
Vytrvalec:
Camill(IRE) - Agrolipt
Oligarch(IRE) - Stajňa Corinne ČR
Vadeona - Rabbit Trhový Štěpánov
 
Proutěnkář:
Color Man(GB) - stáj Wrbna Racing
Nikas - Castor
Royal Mougins(GB) - stáj Dr. Charvát
 
Steepler:
Amant Gris(FR) - stáj Hřebčín Albertovec
Royal Mougins(GB) - stáj Dr. Charvát
Sixteen(FR) - Jaroslav Bouček Buc-Film
 
Kůň českého chovu:
Diktys - Wrbna Racing
Hirsch - EŽ Praha, a. s.
Vadeona - Rabbit Trhový Štěpánov

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…