Jezdecký talent ovládl Karlovarskou dvojnásobnou míli

20. 6. 2011 Marcela Klingorová Autor fotek: Marcela Klingorová

Karlovarské závodiště má za sebou druhý mítink letošní sezóny. Nabídce sedmi rovinových a jednoho překážkového dostihu vévodila Karlovarská dvojnásobná míle – Cena spol. TENZA, a.s., nejvýznamnější dostih uplynulého chladného a větrného víkendu.

Madanpour a Honney BunnyDo dostihu II. kategorie na trati dlouhé 3.200 m si devět čtyřletých a starších vytrvalců na základě svých dosavadních výkonů neslo rozdílné hmotnostní zatížení. Tím se jejich šance na vítězství teoreticky vyrovnávaly. Vedle dávno zapomenutých cracků typu Reka, Moravana nebo Centa se dlouhý seznam vítězů rozšířil o další jméno. O takové, které nemělo ve výsledkových listinách na příčce nejvyšší podle papírových předpokladů vůbec figurovat. Jeho majitel dosud předváděl výkony, které zaostávaly hluboko nad očekáváním. Pětiletý Madanpour se po 5. místě v loňském ročníku tentokrát předvedl v úplně jiném světle. Ihned od počátku se chopil taktovky. Více než jedno kolo dvorského oválu se o vedoucí pozici přetahoval s valachem Victory Nextem.

V cílové rovince začal ještě více zrychlovat a soupeřům, kteří se chystali na finiš ze zadních pozic, tím zkomplikoval situaci. Útočící Honey Bunny se po boji o krk musel spokojit s 2. místem, naopak třetí v cíli Lucijanus připravil svému realizačnímu týmu i sázejícím, kteří mu důvěřovali, milé překvapení. Poslední dvě dotované příčky patřily Azraqovi a Damonii.

DhoutePosledně jmenovaná patřila k trojici letošních dvojnásobných premiantů a touženého hattricku v neděli stejně jako Honey Bunny a Lorain (nakonec osmý) nedosáhla. Loni se v dvojnásobné míli se stoprocentní úspěšností prosadily klisny, když obsadily první tři místa. Také letošní ročník měl favoritku - bělku Novilly, v jejímž sedle se objevila Maria Magdalena Rossak. Historicky nejmladší vítězka Českého derby v okamžiku startu bohužel svoji čtyřnohou partnerku nedokázala přimět k včasnému odskočení z boxu. Několika délková ztráta se ukázala být jedním ze zásadních problémů a obě dámy skončily na posledním místě.

Mnozí diváci si jistě všimli jezdeckého obsazení, které z důvodu zranění zkušených žokejů Bartoše a Ráji a při absenci prvního a třetího muže šampionátu Lukáška a Chaloupky, kteří ten den jezdili české vyslance v Rakouském derby, doznalo obměn. Šanci využil Jaromír Šafář a po dvojitém karlovarském zásahu se rázem dostal na vedoucí pozici v rovinovém šampionátu. Nejsledovanější osobností dne byl po nečekaném triumfu v hlavním dostihu pochopitelně žák Martin Laube. Na adresu jednoho z největších talentů současnosti, byť od dostihové komise inkasoval pokutu za nadměrné použití biče, se snášela pochvalná slova trenéra Resulova, který vítězného hřebce připravuje na severu Čech. Dobrý odhad tempa a skryté rezervy hnědáka ze stáje MON-GOL Svinčice, tak nějak vypadal jednoduchý recept. Karlovarská dvojnásobná míle totiž pro oba dva znamená největší úspěch jejich prozatímní kariéry na jezdeckém a trenérském postu.

PrinceznaPro své první životní vítězství si kromě Madanpoura do Varů přijeli také další účastníci. Tříletá Princezna, která pod Natálií Arendsen v Ceně spol. TOR Cheb, s.r.o. (IV.kat., 1.400 m) pokořila dvojici upřednostňovaných aktérů v pořadí Sagaja a Lan Pahm Ti, a stejně starý mohutný ryzák Dhoute trenéra Töröka. Ten sice v Ceně spol. KVARYOD, s.r.o. (IV.kat., 2.000 m) dlouho, ale nakonec úspěšně, odolával Chrissiovi. Řady poprvé zvítězivších rozšířila rovněž Ransom Request v Ceně spol. Karel Holoubek-Trade Group, a.s. (III.kat., 1.200 m). Jejím cílem by nyní mělo být Oaks, vrchol dostihové sezóny přístupný pouze klisnám.

Vydařený debut nad překážkami absolvoval přední rovinář nedávné doby Fabregas, který v Ceně Řempo Holoubek,a.s. (IV.kat., 3.200 m) zůstal pouze na štítě vítězné Malony. Domácí reprezentantka Holy Grail trenérky Jirátové nezvládla zkušební skok a dostihu se tak vůbec nezúčastnila. Jistě si v Ceně spol.Kalibra Nova,s.r.o. (III.kat., 2.000 m) počínal Fabio. S třídélkovým rozdílem se mu na záda v cíli díval Diamond Race. Dostih se naopak vůbec nevydařil tipovanému Swakopmundovi. Na rozdíl od svého posledního startu předvedl 4. místem výrazný výkonnostní posun Apollodorus trenéra Josefa Váni. Nebýt úderného zrychlení v rozhodujícím okamžiku několik málo metrů před cílem, přišel by v Ceně Realistic,a.s. (V.kat., 2.000 m) favorit La Magic o vítězství. Na jeho místo se tvrdě tlačila Ysolda, nakonec jí k tomu chybělo ¾ délky.

Wolmanka a její názor na dostih

Výsledky:

  • 1.dostih: Princezna (N. Arendsen) - Sagaja (ž. F. Minařík) - Lan Pham Ti (ž. P. Foret)
  • 2.dostih: La Magic (ž. J. Šafář) - Ysolda (T. Vraj) - Barletta (J. Verner)
  • 3.dostih: Dhoute (ž. P. Foret) - Chrissio (T. Vraj) - Allanis (ž. F. Minařík)
  • 4.dostih: Fabio (ž. J. Šafář) - Diamond Race (ž. P. Foret) - New Jape (ž. I. Hronová)
  • 5.dostih: Madanpour (žk. M. Laube) - Honey Bunny (ž. J. Šafář) - Lucijanus (N. Arendsen)
  • 6.dostih: Ransom Request (ž. F. Minařík) - Demon King (ž. M. Pišl) - Kendy (ž. P. Foret)
  • 7.dostih: Malona (ž. P. Kašný) - Fabregas (ž. B. Mátl) - Sangar (L. Šimůnek)

 

Více fotografií z průběhu dostihového dne si můžete prohlédnout ve fotoalbu Marcely Klingorové: www.laurena.rajce.net

Podobné články
Marcel Novák ml. a Dumon Roclay

Dostihová sezona se na závodišti v Pardubicích rozběhla 14. dubna, na programu bylo celkem šest dostihů. Jak hodnotili dostihy Natálie Flenerová,…

V neděli 21. dubna se v Chuchle Areně Praha uskuteční druhý dostihový den letošní sezóny. Zatímco před dvěma týdny se premiéra odehrála za vyloženě…