Irský trenér Bolger chystá dva koně na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny

Svěřenci Endy Bolgera by se mohli objevit na startu letošní 120. Velké pardubické České pojišťovny, která bude osmým dílem premiérového krosového seriálu Crystal Cupu 2010 a poběží se v neděli 10. října. Nejúspěšnější irský trenér v cross country naznačil, že by do Pardubic mohl přivézt dva koně.

Irský trenér Bolger chystá dva koně na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny


„Plánujeme, že by v Pardubicích startovali Freneys Well a Drombeag. Dva týdny před Velkou pardubickou by měli jít přípravný dostih. Buď v Listowelu nebo v Galway. Podle toho pak rozhodneme o cestě do České republiky. Každopádně bychom se letos velice rádi pokusili o vítězství v pardubickém dostihu," řekl Enda Bolger pro web www.cdhorseracingtours.com.


Irský trenér už má také jasno, kdo by se mohl objevit v sedle koní, jejichž majitelem je J. P. McManus. S Bolgerem tvoří nejúspěšnější duo v cross country na britských ostrovech a v Irsku.


„Nina Carberry by jela Freneys Wella a v sedle Drombeaga by byl J. T. McNamara. Máme dva zkušené koně a dva výborné krosové jezdce. Možná ty dva nejlepší. Takže by oba měli mít velké šance," řekl Bolger.


Trenér Bolger naposledy poslal svého svěřence do Pardubic v roce 1999. Risk of Thunder, jehož majitelem byl slavný herec Sean Connery, tehdy skončil druhý za Peruánem. Poté se jména jeho koní objevovala na přihláškách, ovšem na startu říjnového překážkového vrcholu koně vždy scházeli.


I v letošním květnovém termínu přihlášek se na seznamu objevili tři irští koně, které připravuje Bolger a majitelem je McManus. Je to trio L´Ami, Freneys Well a Drombeag. Jsou největšími ozdobami seznamu, na němž je zatím deset jmen zahraničních uchazečů o start ve Velké pardubické České pojišťovny.


„Jsem moc rád, že trenér Bolger přihlásil své koně. Dlouho o jeho účast usilujeme. Letos by se to snad mohlo splnit, protože Freneys Well by měl být připravován právě na říjnový start u nás," uvedl po první uzávěrce přihlášek Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku a. s. Pardubice.


Nejkvalitnější z tria Bolegerových svěřenců, jedenáctiletý L´Ami, jenž třikrát startoval ve Velké národní v Liverpoolu a letos vyhrál dubnový La Touche Cup v irském Punchestownu, se zřejmě v Pardubicích nepředstaví. Ovšem jeho stájoví kolegové mají na svém kontě rovněž řadu výborných výsledků.


Desetiletý Freneys Well se letos blýskl dvěma úspěchy v krátkém sledu po sobě v Punchestownu. Nejprve 22. dubna byl druhý v La Touche Cupu za L´Amim a hned 24. dubna na stejném místě vyhrál Irish Field Chase. V tomto dostihu na druhém místě skončil dvanáctiletý Drombeag.

 

Vizitky
Freneys Well
Desetiletý valach za svou kariéru vyhrál pětkrát. V minulé sezoně startoval osmkrát. V březnu zvítězil v irském Lemonfieldu a druhou výhru přidal na začátku května v Irish Field Chase v Punchestownu. Letos má na svém kontě zatím pět startů. V lednu skončil šestý v krosu v Punchestownu a poté si v březnu zopakoval stejné umístění v anglickém Cheltenhamu v Glenfarclas Handicap Chase. Na začátku dubna byl pátý v irském Corku. A posléze si připsal největší letošní úspěchy v Punchestownu. Nejprve 22. dubna byl druhý v La Touche Cupu za L´Amim a hned 24. dubna na stejném místě vyhrál Irish Field Chase. V obou krosech ho vedla Nina Carberry.

Drombeag
Dvanáctiletý valach za svou překážkovou kariéru posbíral šest vítězství. V polovině března 2007 vyhrál v anglickém Cheltenhamu a svou zatím poslední výhru vybojoval 15. listopadu 2008 v irském Punchestownu v Event Power Risk Of Thunder Chase. Právě od tohoto dostihu až do současnosti startuje výhradně v Cheltenhamu a v Punchestownu. Vloni dosáhl nejlepšího umístění v Cheltenhamu, kde v březnovém Glenfarclas Handicap Chase skončil třetí. Letos zatím startoval dvakrát. V březnu byl sedmý Glenfarclas Handicap Chase v Cheltenhamu a 24. dubna doběhl druhý v Irish Field Chase v Punchestownu.

 

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…