Hvězdy let minulých nestačily na Long Runa

20. 3. 2011 ondřej blahník Autor fotek: fotokisza.com

Na startu letošního Cheltenham Gold Cupu (Gr.1, 5300 m) se sice sešli vítězové jeho posledních čtyř ročníků, ale žádný z nich nestačil na teprve šestiletého LONG RUNA (4,5:1), který se stal nejmladším vítězem dostihu za posledních čtyřicet osm let.

Svěřenec trenéra Hendersona odskakoval v roli favorita především kvůli dvanáctidélkové demolici svých soupeřů v King George VI Chase, ale našly se i dvě skutečnosti brzdící jeho ambice. Tou hlavní byly jeho doposud nepřesvědčivé výsledky z cheltenhamské dráhy, kde zaznamenal své jediné dvě porážky na britské půdě, přičemž v obou případech ztratil lepší pozici v závěrečných metrech. Plusové body mu nepřidávala ani přítomnost majitelova syna amatéra Waley-Cohena v sedle. Ten je sice jeho stálým jezdeckým partnerem, ale především nad skoky je občas znát jeho menší vyježděnost. Tentokrát ovšem nelze jeho výkonu mnoho vytknout, když vedl Long Runa většinu dostihu nedaleko čela dostihu. Do cílové roviny točil hned za vedoucím duem Kauto Star - Denman a už po předposlední překážce se začala situace zřetelně vyjasňovat v Long Runův prospěch. V cíli měl pak k dobru pohodlných sedm délek a získal tak první Gold Cup nejen pro svého jezdce, ale i pro velezkušeného trenéra Hendersona, pro kterého se jinak jednalo už o třicátý devátý festivalový triumf v kariéře.

Vítěz Gold Cupu z roku 2008 Denman (9:1) zahájil dostih více vzadu než obvykle a postupně se svým strojovým tempem posouval vpřed. Silný finiš ovšem nikdy nebyl jeho silnou stránkou, takže se nakonec musel spokojit stejně jako v minulých dvou letech se stříbrnou příčkou. Stálicí posledních sezón je i další z Nichollsových svěřenců Kauto Star (6:1). Ten se nečekaně objevil na špici už na začátku druhého okruhu a ještě v závěrečném oblouku se zdálo, že na ní může setrvat až do cíle. V cílové rovině mu ale začaly rychle docházet síly a nakonec se žokej Ruby Walsh hodně nadřel, aby ho nepředstihl další člen stájí trenéra Nichollse What A Friend (26:1). Toho dělil od třetí příčky rozdíl pouhého nosu a výrazně tak předčil své letošní nepřesvědčivé výkony, když na rozdíl od nich tentokrát absolvoval dostih s blinkersem.

Zpočátku dostih vodící Midnight Chase (10:1) byl ze hry o nejvyšší příčky daleko před cílem, přesto nakonec uhájil pátou pozici. Naopak obhájce vítězství Imperial Commander (5:1) byl ještě na vrcholu cheltenhamského kopce v plných šancích. Jenže poté vyrobil chybu čtyři skoky před cílem, po níž se začal rychle vytrácet a nakonec byl zadržen.

Jaroslav Fabris (vab)

Tipařův palecTIPAŘŮV PALEC

Internetové stránky o dostizích, specializující se na zpravodajství z domácí i zahraniční scény, servis pro sázející i zprávy z chovu plnokrevníka.

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…