Karlovy Vary s dvojicí vrcholů, do Lysé míří rekordman Aeneas

1. 7. 2022 Tisková informace Autor fotek: Tereza Bartoníková Zdroj: Jockey Club ČR URL zdroje: www.dostihy.cz
Wellunca. Autor Tereza Bartoníková
Wellunca. Autor Tereza Bartoníková

Po nabitém červnu sice následují klidnější letní měsíce, nicméně zkraje července se diváci mohou těšit na dvojici dostihových dnů. První z nich se uskuteční v sobotu v Karlových Varech, kde je vrcholem dvojice „dvojkových“ dostihů. O středečním svátku se pak otevřou brány závodiště v Lysé nad Labem. Tamním vrcholem je Memoriál Evy Palyzové, na jehož startu nebude chybět vítěz posledních tří ročníků Aeneas.

V Karlových Varech odstartuje první ze sedmičky sobotních dostihů ve 14:30. Z dvojice vrcholů přijde dříve na řadu 19. Letní cena klisen skupiny Maentiva (II. kat., 2000 m). Její největší hvězdou je svěřenkyně Václava Luky Solemeena (ž. Foret), která loni patřila k nejlepším tříletým klisnám, když zvítězila v Jarní ceně klisen a třetí skončila v Oaks. Oproti soupeřkám ovšem ponese o 3 kg více, čehož by mohla nejspíše využít Mo My Dream (ž. Zatloukal). Svěřenkyně Jany Manové bude obhajovat druhou příčku a i ona loni získala jedničkové vítězství, když o slovenském derby dnu ovládla Cenu Pat’s Music. Zbylá trojice klisen bude k boji o vítězství potřebovat zlepšení.

O půl hodiny později přijde na řadu Cena prezidenta MFF Karlovy Vary a společnosti Maentiva Management, a.s. (II. kat., 1600 m), která je vyhrazena českým odchovancům. V šestičlenném poli je preferována dvojice zástupců letošního klasického ročníku. Zdeňkem Seménkou připravovaná Dally Top (ž. Florian) skončila ve třech letošních startech shodně druhá, když dvakrát byla její jedinou přemožitelkou vítězka nedělního Českého Derby Queen Of Beaufay. Naopak za očekáváním letos zůstává Red Coral (ž. Andrésová). Svěřenec Pavla Tůmy totiž loni neprohrál a sezónu zakončil lehkým triumfem v Ceně zimního favorita, zatímco letos bral mezi špičkou ročníku páté a osmé místo.

Více informaci naleznete v detailu akce.

V termínu státního svátku, který připomíná upálení mistra Jana Husa, se tradičně koná dostihový den v Lysé nad Labem. Tamní dostihy tak tentokrát připadají na středu a první z nich odstartuje ve 14:00. Celkem jich bude devět a na programu jsou všechny disciplíny, když se vedle šestice rovin odběhne po jedněch proutěnkách, klasické steeplechase a steeplechase cross country. Bohaté menu navíc dotváří trojice oddělení populární Pony Ligy.

Vrcholem programu je Memoriál Evy Palyzové o pohár hejtmanky Středočeského kraje (Stcc, I.kat., 4600 m). Její desetičlenné pole slibuje atraktivní podívanou, když chybět nebude vítěz posledních tří edicí dostihu Aeneas. Svěřenec Josefa Váni loni zvítězil i v pardubické Ceně Labe a letos je ve hře i jeho účast ve Velké pardubické. V Lysé nad Labem se do jeho sedla premiérově vyhoupne Lukáš Matuský, když dvojice Váňových stájových žokejů je aktuálně na marodce.

V minulých letech vedl Aenease Jan Kratochvíl, který ovšem působí u trenéra Luboše Urbánka, takže tentokrát bude v sedle Antalgique. S ní loni vyhrál lysolabskou Prvomájovou steeplechase. Zbytek sezóny ale Antalgique vynechala a ve dvojici letošních startů toho mnoho nepředvedla. Zato ve výborné formě se zkraje sezóny ukázal veterán Larizano (ž. Myška). Už čtrnáctiletý svěřenec Stanislava Popelky totiž v Prvomájové steeplechase zvítězil, přestože v minulých letech platilo, že jeho forma přichází až na podzim.

Více informaci naleznete v detailu akce.

Foto Tomáš Holcbecher/TMM
Podobné články
Marcel Novák ml. a Dumon Roclay

Dostihová sezona se na závodišti v Pardubicích rozběhla 14. dubna, na programu bylo celkem šest dostihů. Jak hodnotili dostihy Natálie Flenerová,…

V neděli 21. dubna se v Chuchle Areně Praha uskuteční druhý dostihový den letošní sezóny. Zatímco před dvěma týdny se premiéra odehrála za vyloženě…