Equichannel v Zámrsku

Díky slabosti netsurfaře Jana Bruny pro nová progresivní média a díky ”Lachtanímu seznamovacímu obžerství” se Equichannelu dostalo cti osobně navštívit Dostihové centrum Zámrsk a popřát méně známému, leč stejně okouzlujícímu bratrovi majitele k 60. narozeninám.

Vyrazily jsme tedy z Prahy plny očekávání, zvědavosti, ale i nejistoty... Ta se nakonec ukázala na místě, neboť hned po příjezdu nás překvapilo, že oslava byla koncipována v naprosto rodinném duchu a vnějšími elementy jsme tam byly vlastně jen my (a ta kočka - viz dále) – pane Bruno, děkujeme za důvěru.

Do Zámrsku jsme dorazily dle pokynů a přiloženého plánku právě včas - podával se ovar a pivečko. A s plným žaludkem se mohlo vyrazit na exkurzi do stájí - na to jsme se opravdu těšily nejvíce.

Není obvyklé vybudovat během 4 let pravděpodobně nejmodernější dostihové středisko v republice, jehož svěřenci mají navíc i takové úspěchy na dráze.

Areál působí na první pohled nenápadně, obzvláště při pohledu zvenčí - dostihové koně byste tu snad ani nečekali, ale vše je naprosto účelné a funkční.

Boxy jsou prostorné a plné světla, s výhledem do uličky nebo ven ze stájí, je tu krytá jízdárna 40 x 20 m, krytý kolotoč - trenažér, 18hektarové pozemky s tisícimetrovou oválnou cvalovou dráhou, situovanou svým 400 přístupem do kopce ke stájím, tréninkovou dvoudráhovou tratí postavenou jako kilometrový okruh, a samozřejmě výběhy.

Celý areál vznikl na pozemcích, které získala v restitucích maminka obou bratrů, a na dalších, které později Václav Bruna dodatečně přikoupil. Na počátku zde stály jen původní budovy, stodola, špejchar, pohled do stájí připomínal doby, kdy zde stávaly krávy. Na podzim roku 1995 se začal Zámrsk čp. 24 budovat. Rekonstrukce původní zemědělské usedlosti - ”statku u Jiroušků” - se ujal architekt Hynek Fetterle, Václavův spolužák z gymnázia v Českém Brodě.

Kolaudace proběhla 19. září 1996 a v říjnu přišli do stájí první koně. Dnes je zde ustájeno na tři desítky anglických plnokrevníků, včetně toho nejslavnějšího - Peruána. Ale ani ostatní nezůstávají se svými úspěchy pozadu. Je tu např. Ilion, Orlice, Librilla, Shangila, Vincoln - a taky koně s poetickými jmény Radůstka, Princezna Anežka - dovozy z Irska (tahle a další jména vymýšlí pan Václav Bruna osobně - že by zubař s nadáním poety?).

No a zmiňovaný ”Pan Kůň”? Ten stojí jako zlatý hřeb až úplně na konci řady (prý je tam zvyklý, říkal pan Bruna :-)). Působí nenápadně, přesto inteligentně, malý vzrůstem, prostě normální kůň. Ale -třikrát za sebou vyhrát Velkou Pardubickou, jednou dokonce v rekordu tratě a vždy s nástupem z poslední pozice - co k tomu více dodat... Pan Bruna se s ním zdraví slovy: ”Ahoj Pepiku,” a když jsme se ho zeptaly na podrobnosti z Peruánova osobního života, pravil: ”Co vám mám povídat, prostě charakter...”

Ale zpátky do tepla, do klubovny ”U Peruána” v přízemí bývalého špejcharu. Je zařízena ve stylu ”Irish horse pub” a je v ní příjemně a útulno. Obzvláště když Vás hostí výborně připravenou zabijačkou.

(Chvíli se oslavenec Jan Bruna s manželkou nemohli dohodnout, jestli je třeba nejdřív zajít na procházku Zámrskem, nebo sníst teplou polévku a jitrnici - schválně hádejte, kdo vyhrál... paní Brunová rezolutně hlasovala pro jídlo - přinesenými hrnci a pekáči :o)) . Vycházka tedy později, po o...)

Oslava probíhala ve velmi příjemném duchu. Povídalo se, jak jinak - o dostizích, o koních obecně, o životě... třeba i o tom, proč podle Brunových neuspěl ve Velké Pardubické Celtic Giant nebo jak trénovali s Peruánem Malé zahrádky, jejichž kopii měli v Zámrsku postavenou.

V mezičase dával Jan Bruna kolovat kroniku DC Zámrsk. Původně jsme se do ní měly jen podepsat, ale po pravdě řečeno, je to tak zajímavé čtení, že jsme ji nevydaly dobře dvě hodiny. Jan Bruna ji píše velmi precizně a přitom čtivě. Nemusíte lidi kolem sáhodlouze zpovídat, většinu najdete právě tam. Od historie rodu přes založení DC až do úspěchů v Pardubické. Včetně rodinných příhod, názorů, podpisů zúčastněných (také Jana Vyčítala, osobního oblíbence Václava Bruny). A v dalších několika složkách nádherné fotky z dostihů a z budování areálu. Mnohé se z nich dozvíte a pomůže vám to udělat si celistvější obrázek.

Během večera jsme ”povinně” shlédli záznam z Velké Pardubické (a pak ještě několikrát, naposledy v jednu hodinu po půlnoci :o)) - jediné, co by se dalo nazvat nefér jednáním ze strany Brunových, bylo, že nebrali sázky...

Ale vážně, bylo dojemné sledovat Václava Brunu, jak se jistě už nejméně po sté dívá na záznam dostihu a říká: ”Tohle můžu vidět znovu a znovu a pokaždé mám slzy na krajíčku.”

V tom okamžiku jsme mu ze srdce přály, že se mu splnilo jeho přání aktivně chovat koně, nikoli je jen vlastnit a jezdit se na ně občas dívat. Je samozřejmé, že za úspěchy stojí spousta dřiny a hledání těch pravých lidí. Ale výsledky stojí za to a radost je obrovská.

Nás osobně, kromě profesionálních úspěchů zaujala navíc i celková rodinná atmosféra a soudržnost Brunových, vřelé vztahy, lidské hodnoty, které jsou nade všechna bohatství.

A propos - ptáte se, co vlastně bylo s tou kočkou? Inu tak: kladný vztah ke zvířatům tu potkáte na každém kroku. Ať už se jedná o opuštěnou fenku - nalezence, které se říká Prcek a je na ní patrné, že si prožila své, nebo o spousty koček okolo. Večer jich tam bylo několik a všechny se chovaly způsobně, nechaly se mazlit a občas přijaly nabídku něčeho dobrého na zub. Ale najednou domácí zbystřili - je tu kočka navíc! Neznalé oko by si toho nevšimlo, chovala se tak nenuceně a domácky, jako by tam žila odjakživa. Proběhlo několik pokusů jí vysvětlit, že ubytovací kapacita je obsazená, ze zoufalství jí dokonce Václav Bruna (v legraci) dal na zadek a pravil ”JDI”.... a ráno jí vymýšlel nové jméno :-))

No a jestli vás od samého začátku zajímá, co vlastně Equichannel přivezl panu Janu Brunovi k jeho životnímu jubileu, nebudete jistě překvapeni, když vám řekneme, že doménu www.zamrsk.cz. Takže v nejbližší době hledejte zprávy o Peruánovi a DC Zámrsk právě tam.

A koho by ani to neuspokojilo, můžeme vám doporučit knížku Vlastimila Weinera a Milana Tůmy: PERUÁN. (viz inzerce na equichannel.cz)

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…