Dostihy v Pardubicích zahájeny

11. 5. 2022 Monika Suchánková Autor fotek: Monika Suchánková
Night Moon
Night Moon

Po dvou letech se dostihové závodiště v Pardubicích vrátilo ke svému tradičnímu zahájení sezony, tedy 8. května, kdy byla na programu Úvodní cross country Koroka. Kromě hlavního dostihu na diváky čekalo dalších sedm.

Vše odstartovalo ve 13 hodin Cenou Slavia pojišťovny a.s. (rovina, IV. kat, 3 200 m, pro 4leté a starší koně). Jednalo se o nejpočetnější dostih, kdy se na startu objevilo celkem šestnáct koní. O tempo se v průběhu dostihu starali Ilusion, Raphinae a Nailah. Naopak konec startovního pole uzavírala dvojice Le Conquerant a Tasmanie. Před náběhem do cílové roviny se do čela posunul Naarden (ž. Adam Čmiel, tr. Vocásková Helena, DS GAUDIUM) a poměrně lehce zvítězil před Bonanza Gold, Blondie, Le Conquerant a Aribis.

 1.-dostih-Naarden.JPG

Krásný doběh se zrodil v Ceně Jockey Clubu ČR (proutky, IV. kat, 3 200 m, pro 4leté a starší koně), když se ke konci dostihu startovní pole vyrovnalo, do boje o dotace nezasáhla pouze Morning Princess, která v průběhu dostihu ztrácela kontakt na ostatní. V cílové rovině dlouho nebylo jasno o vítězi. Tím se nakonec stal Svenson (ž. Daniel Vyhnálek, tr. Török Dalibor, DS Pegas), který u cílového sloupku přetlačil druhou Surabaya. Třetí dokončil Red Cliff před favoritkou Dylankou a Meadow Life.

 2.-dostih-Svenson.JPG

Do Poháru BICZ holding 2022 (Stchcc, III. kat, 3 500 m, pro 5leté a starší koně) nejlépe odstartoval Lianel. V průběhu dostihu ho na chvíli vystřídala dvojice Northerly Wind a Hibernian. Ke konci dostihu se však Lianel (ž. Jakub Kocman, tr. Popelka Stanislav, Ramzová) vrátil zpět na vedoucí pozici, v cílové rovině odrazil útok Northerly Wind a zvítězil. Třetí dokončil Bob Heart před Nikeandnemesis a Turion.

 3.dostih-Lianel-.JPG

Jedinou steeplechase odpoledne byl Pohár s Kapkou naděje (IV. kat, 3 500 m, pro 5leté a starší koně). O tempo dostihu se staral Royal Gino, kterého v druhé půli na chvíli vystřídala Ho My God. Před cílovou rovinou se do čela dostala dvojice Figaro des Bordes a Libuška (ž. Marcel Novák, tr. Derych Vladimír, PF Ludmírov), která předvedla mohutnější závěr. Třetí se ztrátou dokončil Forman před Non Stop a Pop Station.

 4.dostih-Libuska.JPG

V Ceně společnosti Tipsport (Stchcc, III. kat, 4 400 m, pro 5leté a starší koně) se do čela vydal Well Absolut, kde vydržel téměř až k cílovému sloupku. Proti byl pouze favorit Gatsby (ž. Jan Faltejsek, tr. Tůma Pavel, Dr. Charvát). Třetí dokončil Laverno před Ztracenkou a Wise Ruler.

 5.dostih-Gatsby.JPG

Šestým dostihem byla Cena města Pardubic – Úvodní cross country Koroka (Stchcc, I. kat, 4 500 m, pro 5leté a starší koně). Dostihu se po škrtu Christiana zúčastnilo devět koní. Nejvíce vyčnívala především trojice Night Moon, Dajuka a Chelmsford. Po startu do čela vyrazili Night Moon, Del Rey a Popinjay, který ale po chybě na Irské lavici ztratil svého jezdce. Po vyběhnutí na travnatý ovál chyboval na skoku ze třetí pozice Chelmsford, ale pokračovali. Mnohem větší chyba přišla vzápětí od vedoucího Night Moona, kdy téměř vyklopil svého jezdce. I přes tuto chybu se Night Moon (ž. Jan Faltejsek, tr. Tůma Pavel, Dr. Charvát) znovu sebral a v cílové rovině nedal nikomu jinému šanci. Druhý dokončil Chelmsford před Dajuka, Del Rey a Zataro.

 6.dostih-Night-Moon.JPG

O svižné tempo se v Ceně podporované společností PROVET (Stchcc, IV. kat, 3 300 m, pro 5leté a starší koně) staral King's Shilling. Až těsně před cílovým sloupkem se před něj dostal The Bar Is Closed (ž. Jakub Kocman, tr. Lempochnerová Veronika, Hospůdka Malá – Hradčany). Třetí dokončila Jacqueline před Dumon Roclay a Mostar.

 7.dostih-The-Bar-Is-Closed.JPG

Posledním dostihem byla Cena Dostihového spolku a.s. (Stchcc, IV. kat, 4 300 m, pro 5leté a starší koně). Zde se o tempo krátce po startu staral Bridgeur před Tellur a Ararat. V cílové rovině se ale do čela dostala Alegoria (ž. Jakub Kocman, tr. Lempochnerová Veronika, ALEMMAS) a vedení udržela. Druhý dokončil Sexy Lord před Ararat, Bridgeur a Medi Jape.

 8.dostih-Alegoria.JPG

Brány dostihového závodiště se opět otevřou za dva týdny (21. 5.), kdy je na programu první kvalifikace na 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Další informace jako propozice či vstupenky naleznete ZDE.

Beau-Fixe.JPG

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…