Dostihový servis: Dostihový den Agrobyškovice

V Auto Hase Parku Velká Chuchle skončilo „předderbyové“ období, vrcholem jedenáctého pokračování letošní sezóny byl poslední přípravný test pro 90. Fortuna České derby, 8. Červnový pohár Agrobyškovice (2400 m, 120 tis. Kč). Bohatý doprovodný program obstaraly složky Městské policie hl. m. Prahy, jejíž členové za značného zájmu diváků předvedli řadu ukázek ze své činnosti a připravili i zajímavé aktivity pro návštěvníky.

Omnibus překvapil s kurzem 30:1

Omnibus s žokejem Jaromírem ŠafářeZ dvanácti tříletých účastníků hlavního dostihu byli dvěma nejvíce preferovanými slovenský host Peer Cooper (MPL Racing, ž. Srnec), jenž přicestoval tři týdny po vítězném italském debutu, a Fabregas (Bunty Team, ž. Janáček), kterého zdobila vizitka vítěze květnového Memoriálu dr. Frankenbrgera z Mostu. Ale jak se ve většině ostatních položek programu prosazovali favorité, tady se zmíněná dvojice v cíli dívala na záda outisderovi. Se startovním kurzem 30:1 - dosud nejvyšším chuchelském v letošním roce - vyhrál po boji o jednu délku hnědák stáje Zdeněk Kavka Omnibus s žokejem Jaromírem Šafářem (foto). Nenápadný svěřenec Josefa Bartoše staršího získal při sedmém startu své první vítězství, vloni se ve všech čtyřech vystoupeních, včetně dvou se statutem nejvyšší kategorie umístil, letos ale do užší ročníkové elity na kratších tratích nepronikl. Podařilo se mu to však na vytrvalecké distanci, kde navíc vyhrál v dobrém čase 2:33,81, a zařadil se tak do okruhu vážných adeptů Fortuna Českého derby, v němž se navíc i statisticky vítězové Červnového poháru prosazují mezi nejlepší.

Jednu délku za vítězem skončil Fabregas, který se tak rovněž může postavit na start derby, další dvě a půl za ním finišoval třetí Peer Cooper, jenž naopak do pražského klasického vrcholu nezamíří, neboť do něj není přihlášen. Totéž platí o tři délky zpět čtvrtém v cíli Paretovi (Wrbna Racing, ž. Pavlíček), za nímž o délku pátý uzavřel honorovaná místa úspěšnější z tandemu Josefa Váni Malq (Estrella, ž. Lukášek), v jehož programu by derby podle dosavadních plánů naopak být mělo.

Výsledky

 

Další dění

První a třetí bod nedělního programu byly vyhrazeny tradičnímu mezinárodnímu utkání žákovských jezdců ČR - Slovensko a v obou se prosadili aktéři v sedlech s nejzkušenějšími domácími reprezentanty: Memoriál Miloslava Nového (Cenu Hippospolu) (IV. k., 1830 m) lehce získal spolufavorit, pětiletý valach stáje Kovotvar Tvarůžek Gardes a zatím nejúspěšnější žák této sezóny Tomáš Vraj si připsal již sedmé vítězství, Cenu náměstkyně primátora ing. Marie Kousalíkové (hdcp IV. k., 1400 m) jistila sázková favoritka Labbela, čtyřletá hnědka Stáje Meran triumfovala pod dvojnásobným šampiónem žákovských jezdců Janem Vernerem, jenž díky vyššímu bodovému součtu za umístění v obou položkách utkání získal celkové první místo. Také Cenu ČSOB (III. k., 1600 m) připsal na své konto favorit, a nebylo to v neděli zdaleka naposledy, čtyřletý valach Eso s jezdcem Hlavatým prodloužil úspěšný víkend DS Pegas, který začali její jiní dva reprezentanti už v sobotu triumfy na pardubické dráze.

Třetím dílem pokračoval seriál Schaumann pro dvouleté koně českého chovu, Cenu Silnice Group (III. k., 1200 m) po boji o jednu délku proměnila v premiérový triumf ryzka stáje Hugo-Kub Matter for Love s žokejem Lukáškem, v dostihu bohužel, bez cizího zavinění, skončila životní pouť původního spolufavorita Columba. V měření sil o rok starších rovněž nezvítězivších pak na očekávaný první triumf dosáhl favorizovaný bělouš stáje Marek Šimák Moonglas, Cenu Tattersalls (IV. k., 1400 m) vyhrál pod jezdkyní Koplíkovou jistě o tři délky. Také Cenu British Bloodstock Marketing (II. k., 1400 m) vyhrál favorit, jímž zde byl čtyřletý hnědák stáje Ardak Amirkulov Golden Eagle, v sedle s žokejem Zatloukalem si první letošní triumf připsal o lehké tři délky.

Závěrečnou Cenu Doncaster Bloodstock Sales (hdcp IV. k., 2800 m) výrazně ovlivnila pomalá první polovina, načež žokej Chaloupka opět osvědčil výborný odhad tempa a po nástupu uprostřed protilehlé roviny jím vedený šestiletý valach stáje Vinklárek-Dešná Rellus zaznamenal při osmnáctém startu první výhru.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 27.6. od 13 hodin - 90. FORTUNA ČESKÉ DERBY.

Podobné články

V neděli 21. dubna se v Chuchle Areně Praha uskuteční druhý dostihový den letošní sezóny. Zatímco před dvěma týdny se premiéra odehrála za vyloženě…

Cena společnosti Falcon security, s.r.o. - Storm Of Beaufay

Dostihová sezona na Pardubickém závodišti odstartovala. Za mimořádně příznivého počasí bylo na programu šest dostihů. Hlavní z nich, Jarní cena…