Dostihový infoservis: VII. pokračování metropolitní sezóny 2005 - Velká jarní cena RWE Transgas

Před nejpočetnější návštěvou dosavadního průběhu metropolitní dostihové sezóny 2005 vyvrcholila její první čtvrtina 84. Velkou jarní cenou RWE Transgas (listed, 1600 m, 600 tis. Kč, 3l. hř. + kl.). Za téměř letního počasí až pět tisícovek diváků sledovalo, jak importovaní favorité prvního dostihu Klasické trojkoruny obsazují druhé, třetí, čtvrté a páté místo a jak naprosto nečekaně vítězí o hlavu ryzák českého chovu Veto, který startoval jako jeden z největších outsiderů s kurzem 15:1!

Výsledky

Zcela nečekaně "vetovaný" doběh
V poli čtrnácti hřebců byl sázkovým favoritem třetí z přípravné Velké ceny Grand Expres (Mem. prof. Michala) Set In Motion (ze 3,5:1 na 2,75.1) následovaný sedmým z rakouských Trial Stakes Mastmanem (z 8:1 na 4:1) a vítězem a druhým z předzkoušky Arrinaem (ze 4:1 na 4,5:1) a Red Riotem (zůstal na 5:1). V úvahu byl brán ještě premiant slovenské Ceny trojročných žrebcov Daquan (ale jeho kurz z původních 5:1 nakonec vystoupal na startovních 8:1).
Úvod dostihu raketově napálili německý host Saloon (ž. Bojko) a favorit Set In Motion (ž. McKeown), kteří první osmistovku zvládli za 46,4 a vedli až o pět délek před zbytkem pole. Po zatočení do cílové roviny Saloon odpadl, na dvanáctistovce byl Set In Motion první za expresních 1:11 (vítěz 1200m Ceny přírody RWE Transgas Certus zaběhl 1:11,30... - viz níže), ale to už soupeři s lépe rozvrženými silami ztrátu rychle likvidovali.
Ze středu pole se vytáhla dvojice ryzáků - docela očekávaně Mastman a naprosto překvapivě pozičně před koncovkou lépe umístěný Veto. Oba svedli rozhodující dramatický duel, ve kterém nakonec outsider Veto rozdílem hlavy ubránil životní triumf. Dvě a čtvrt délky za druhým Mastmanem vytrval na bronzovém stupínku Set In Motion, který odolal blížícímu se tandemu Arrinao a Red Riot. V kontaktu s nimi, ale už za honorovanou pěticí, skončili šestý Daquan a sedmý Rio Gallegos. Vítězův kvalitní výsledný čas 1:38,21 vzešel z ostrého tempa první poloviny dostihu a je šestým nejrychlejším v dlouhé historii dostihu.
Veto je nejen reprezentantem žlutočerných barev DC Zámrsk, ale i odchovancem svého majitele, MUDr. Václava Bruny. Ten se tak po hattricku Peruána ve Velké pardubické dočkal splnění dalšího dostihového snu - triumfu v klasickém dostihu. Také pro trenérku Lenku Horákovou byl Vetův úspěch prvním klasickým vítězstvím, žokej Dušan Andrés zopakoval vítězství ve Velké jarní ceně po devíti letech, v roce 1996 triumfoval s pozdějším držitelem Klasické trojkoruny Glowingem (smutnou shodou okolností byl Glowing, od roku 1997 plemeník, v minulém týdnu utracen kvůli následkům zranění, které si přivodil pádem ze srázu - informovaly stránky www.fitmin.cz).

Odčarovaný dubnový král Djibouti, Certus nastoupil vítěznou cestu
Na vrchol programu obecenstvo navnadila Cena přírody RWE Transgas (I. kat., 1200 m, 120 tis. Kč, 3+), kde měl místní dubnový sprinterský král Djibouti (vítěz Gomba handicapu Paláce Flóra a HSBC Grand Prix) odolávat snaze Certuse, Man O Deserta a dalších. Jako spolufavorité (2,75:1) nakonec startovali právě Djibouti a Certus, za nimi byl míněn Man O Desert (3,5:1). Dostih ochudil škrt "čtvrtého do mariáše" Kifaaba, jenž figuruje na přihláškách Velké květnové ceny SKANSKA ŽS tuto neděli.
Nejostřeji dostih rozběhl Oro Verde (čtyřstovka za 23,8, osmistovka za 46,0 - žokej Dean Russel McKeown si v neděli s taktickými manévry nedělal hlavu a všechno odjezdil z čela před soupeři, přičemž významnější opodstatnění tento styl měl právě jen u popisovaného sprinterského zápolení), který v cíli vydržel na konečném druhém místě, nicméně neměl šanci proti stupňovanému progresu čtyřletého hnědáka stáje Spedition Zavřel Certuse. Ten pod žokejem Janem Rájou vyhrál jistě o tři a čtvrt délky v nadstandardním čase 1:11,30. Čtvrtý z loňské Velké jarní ceny a sedmý z Českého derby Certus se tak vrátil do vítězných kolejí (v srpnu 2004 suverénně o sedm délek Severočeská cena v Mostě, po odmlce třetí příčka v letošní HSBC Grand Prix). Djibouti tentokrát stačil až na páté místo, když jej předstihli ještě Man O Desert a Sophister.

Hattrick žokeje Jiřího Chaloupky
Stabilní člen české žokejské špičky Jiří Chaloupka nemívá ostré starty do sezóny, letos se v dubnu vítězně vůbec neprosadil (vloni měl po prvním měsíci sice pět triumfů, ale předloni jen tři a v roce 2002 jeden). Jeho čas přichází s postupem sezóny a zdá se, že tomu tak bude i v tomto roce. Poprvé triumfoval 8. května a nyní už zaznamenal tři první místa během jednoho odpoledne, když vyhrál s Portou Coeli, El Durem a Bondim - případná AKO-sázka na tento hattrick by vynesla kurz 140:1...! Za kariéru už nejmladší vítěz klasického dostihu u nás (v roce 1997 ve věku 17 let s Librillou St. Leger) nasbíral 121 triumfů.

Baden-Baden: Darsalam vítězem Betty Barclay-Rennen!
Týden po překvapivé porážce od Gonta v Memoriálu Vlastimila Smolíka vycestoval Kůň roku 2004 Darsalam k letošnímu prvnímu zahraničnímu startu. V sobotu se na mítinku v německém Baden-Badenu postavil proti osmi soupeřům ve 34. Betty Barclay-Rennen, zkoušce třídy Gr.3 na 3200 metrů o celkových 60 tisíc eur. Pod několikanásobným německým šampiónem Andraschem Starkem byl druhým favoritem (38:10), když preference 28:10 nesl obhájce loňského vítězství, anglický Darasim trenéra Marka Johnstona (jenž jako dvouletého trénoval i Darsalama, ale spolu s majitelem jej "pustili" jako neperspektivního...). Darasim také dostih rozběhl nejrychleji, ale postupně se propadl až na poslední místo. Naopak Darsalam svou pozici neustále vylepšoval a v posledních desítkách metrů svedl nakonec vítězný duel s domácím Bailamosem. O hlavu jej v cíli odkázal na druhé místo, stejné, jaké Bailamos obsadil i vloni.
"Trenér Šavujev byl s výkonem moc spokojený, předvedl se tak, jak jsme to od něj chtěli: A navíc Andrasch Starke tvrdí, že i když to vypadalo jako velký souboj, zmáčkl ho tak na osmdesát procent, a jsou v něm velké rezervy. Moc rád by ho jezdil i v Yorku při Ascot Gold Cupu, tvrdí, že by nemusel být bez šance,“ sdělil pro magazín www.paddock-revue.cz manažer stáje Jiří Hrabák.
Darsalam tímto vítězstvím vydělal 35 tisíc eur a vyhoupl do čela nejbohatších rovinových koní v ČR. Jeho konto nyní čítá 6,2 miliónu korun - připomeňme jeho pořizovací hodnotu: Ardak Amirkulov jej předloni koupil za zhruba 300 tisíc korun...

V Bratislavě Lark porazil Tribal Instincta a Rosensturm Mozafina
V českou záležitost se v neděli na petržalském závodišti proměnila Jarná míľa (I. kat., 1600 m, 160 tis. Sk, 4+). Slovenskou obdobu naší Velké květnové ceny však nevyhrál favorizovaný šampión Tribal Instinct (do soboty byl právě on nejbohatším českým rovinovým koněm), ale přehlížený vítěz loňské Českomoravské ceny znenápadněný letošním vstupním osmým místem v HSBC Grand Prix Lark (stáj Fitmin, trenér Petr Regnard, ž. Petr. Kubík). Ten triumfoval po tuhém boji o půl délky v rychlém čase 1:37,58 před Tribal Instincem (stáj Dr. Charvát měla "stříbrnou neděli", těsně druhý skončil i další reprezentant modrého dresu se žlutou šerpou Mastman v chuchelské Velké jarní ceně) a rakouským Koněm roku 2004 Happy Holidayem. Za ním čtvrtý dorazil reprezentant další české stáje (K-K Metal, a. s.) York City.
Vrcholem bratislavského programu byla tamní Velká jarní cena (listed, 1700 m, 700 tis. Sk, 3l. hř. + kl.), a tu si v rekordu dráhy 1:42,94 připsal domácí bělouš Rosensturm (vloni v říjnu vítěz pardubické Ceny CKP Chrudim) před Rakušany - favoritem Mozafinem a Lordem Nelsonem. Zástupci českých stájí se výrazněji neprosadili - Vetův kolega ze Zámrsku Darek skončil pátý, reprezentant Horsecentra Vrňata Sankt Moritz osmý a předběžný favorit Českého derby, po přestěhování z Irska poprvé v regionu představovaný Man O World byl po polovině dostihu zadržen. Jeho žokej Beaucamp rozhodčím zadržení koně zdůvodnil náhlou špatnou cvalovou akcí, trenér František Holčák ještě v neděli večer pro internetové stránky www.paddock-revue.cz uvedl: "Je to kůň, kterého naprosto vyvedly z rovnováhy ostré bratislavské oblouky. Nevěděl, co s nimi má dělat. První ještě nějak vytočil, na protilehlé rovině si vedl skvěle a dostal se lehce před Mozafina, jenže pak ho najel další kůň, a on navíc podklouzl. Žokeji Beaucampovi se zdálo, že ztratil akci, a tak ho raději zastavil. Nás těší, že jeho zranění momentálně vypadá jen jako malá oděrka a po dostihu byl veselý a plný síly. Uvidíme, jak bude vypadat doma, zatím to ale vypadá optimisticky...“

České derby 2006 o tři milióny korun!!!
V roce jubilea závodiště derby s rekordní dotací!
V roce 2006 oslaví závodiště Praha-Velká Chuchle sto let své existence.
86. ročník Českého derby SETUZA a Marila balírny se na závodišti v Praze-Velké Chuchli uskuteční 25. června 2006.
Dotace tohoto klasického dostihu roku bude u příležitosti významného jubilea zvýšena na rovné tři milióny korun.
Sponzorující společnosti SETUZA a Marila tímto krokem jednoznačně deklarují snahu a zájem na stálém posilování prestiže a budování silné mezinárodní image nejdůležitější dostihové zkoušky tříletých hřebců a klisen.
Opět existují dvě cesty, jak do dostihu přihlásit koně. Ta první, "zvýhodněná" má uzávěrku již 27. května tohoto roku a oproti "základní" (ta uzavírá 23.2.2006) je pro české odchovance téměř o třetinu a pro importované koně o polovinu levnější. Čeští rodáci přihlášení zvýhodněnou cestou mají (pokud nakonec nenastoupí do derby) možnost startu ještě v Ceně společnosti Cymedica, dostihu o 200 tisíc korun, který se během derby-odpoledne koná na trati 1800 metrů.

České derby 2006 - základní údaje:
termín: 25.6.2005, Velká Chuchle
celková dotace: 3,000.000 Kč
vítězi: 1,500.000 Kč
cena přihlášení zvýhodněnou cestou: 45.000 Kč (rozděleno na šest položek)
uzávěrka přihlášek: 27.5.2005
cena přihlášení základní cestou: 90.000 Kč, čeští odchovanci 60.000 Kč (rozděleno na pět položek)
uzávěrka přihlášek: 23.2.2006
Pro koně českého chovu přihlášené zvýhodněnou cestou
možnost startu v Ceně společnosti Cymedica (25.6.2006, 1800 m, 200.000 Kč)

Příbuzné články: