Crystal Cup 2010: druhý díl ve Fontainebleau vyhrál Oké Prince

Premiérový ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010, jehož součástí bude i říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, má za sebou druhý závod. Grand Steeple-Chase Cross Country De Fontainebleau se běžela v sobotu na závodišti Solle ve Fontainebleau. Vítězem se stal Oké Prince, v jehož sedle byl Anthony Thierry.

Cross country na 6000 metrů pro šestileté a starší koně s celkovou dotací 40 tisíc eur na jednom z nejstarších závodišť v zemi galského kohouta, které leží nedaleko Paříže, byla podobně jako zahajovací díl Crystal Cupu v Pau ryze francouzskou záležitostí. Tentokrát se na start postavilo osm koní, kteří jsou připravováni v domácích stájích. Dva z nich už bojovali o „křišťálové" body v Pau. Klisna Ni Plus Ni Moins tehdy nedokončila dostih, Oké Prince skončil pátý.

Ve Fontainebleau si svěřenec trenéra a zároveň majitele Jerome Follaina vedl ještě úspěšněji. Od startu se držel v čele a nakonec zvítězil s náskokem šesti délek. Vybojoval své páté vítězství v kariéře. „Je to velmi dobrý skokan, který potřebuje být vpředu," uvedl Jerome Follain, jenž zvažuje start Oké Prince ve Velké pardubické České pojišťovny.

Druhá skončila jediná klisna ve startovním poli, devítiletá Ni Plus Ni Moins s Olivierem Jouinem. O další dvě délky zpět na třetím místě se umístil šestiletý valach Quick Baby se Stéphanem Juteauem, jehož trenérem a majitelem je rovněž Jérome Follain.

Po druhém dílu tak má Crystal Cup 2010 nové lídry hned ve dvou kategoriích. Jérome Follain se dostal do vedení mezi majitely, kde vystřídal dosud prvního Michela Pigauta. A je v čele i v soutěži trenérů, v níž sesadil Philippa Cottina. I ten však ve Fontainebleau bodoval, když jeho svěřenec Phakos skončil pátý.

Kategorie jezdců má dva vedoucí muže. Na dosud vedoucího Davida Cottina, jenž byl v sedle Phakose, se dotáhl vítězný Anthony Thierry. Oba mají na svém kontě osm bodů.

Crystal Cup bude pokračovat za necelý měsíc a poprvé se přesune mimo francouzské území. Třetí dílem bude La Touche Cup na 6800 metrů o 30 tisíc eur, který se poběží 22. dubna v irském Punchestownu. Poté se seriál opět do vrátí do Francie a na programu bude nejdelší dostih v poháru. Na závodišti v Lion d´Angers se 13. května poběží Prix Anjou-Loire Challenge na 7300 metrů o 112 tisíc eur.

„V Lion´d Angers by možná mohla být první příležitost, kdy by se v seriálu mohl objevit český zástupce. Z našeho pohledu by ale zajímavější měla být spíše druhá polovina soutěže, kdy očekávám větší účast českých koní a jezdců. Samozřejmě nejen kvůli tomu, že se poběží 120. Velká pardubická České pojišťovny," uvedl Miroslav Petráň, druhý muž Crystal Cupu a předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice, z jehož iniciativy vznikl mezinárodní krosový seriál.

GRAND STEEPLE-CHASE CROSS COUNTRY DE FONTAINEBLEAU (cross country pro 6leté a starší koně na 6000 metrů o 40 tisíc eur)

  • OKÉ PRINCE (jezdec Anthony Thierry, trenér a majitel Jérome Follain)
  • NI PLUS NI MOINS (jezdec Olivier Jouin)
  • QUICK BABY (Stéphane Juteau)
  • CHRISETI (Juliene Jouin)
  • PHAKOS (David Cottin)
  • JUST REASON (Rodrigue Flament)
  • Výrok: 6 - 2 - 1 1/2 - 1 1/2.
    Čas vítěze: 8:17:00 min.
    Dostih dokončilo 7 z 8 startujících koní

    CRYSTAL CUP 2010 - průběžné pořadí po 2. dostihu

    Majitelé:

    • 1. Jérome Follain 12 bodů,
    • 2. Michel Pigaut 6,
    • 3.-4. Philippe Peltier a Pascal Journiac oba 5.

    Trenéři:

    • 1. Jérome Follain 12,
    • 2. Philippe Cottin 8,
    • 3.-5. Philippe Peltier, Jacques Ortet a Pascal Journiac všichni 5.

    Jezdci:

    • 1.-2. David Cottin a Anthony Thierry oba 8,
    • 3.-4. David Berra a Olivier Jouin oba 5.
    Podobné články
    Cena společnosti Falcon security, s.r.o. - Storm Of Beaufay

    Dostihová sezona na Pardubickém závodišti odstartovala. Za mimořádně příznivého počasí bylo na programu šest dostihů. Hlavní z nich, Jarní cena…

    V sobotu 13. dubna se na Hipodromu v Mostě uskuteční 50. ročník memoriálu Rudolfa Deyla. Slavnostní zahájení dostihové sezóny je v plánu ve 13.30 hod…