89. Velká jarní cena Holdingu RABBIT CZ

/data/imgs/00037982l.jpg
/data/imgs/00037982l.jpg

Tradičním vyvrcholením jarního období nejen pražské dostihové sezóny bude v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle nedělní 89. Velká jarní cena Holdingu RABBIT CZ (listed kat., 1600 m, 800 tis. Kč, start: 15:35 hod.). Startovní listina obsahuje maximální počet šestnácti jmen, čtrnáct účastníků vyšlou do boje domácí stáje, dva aktéři přicestují ze zahraničí. Mezinárodní konkurence bude nejen mezi koňmi, ale také mezi žokeji.

Nadcházející neděle nabídne sedm dostihů, v nichž se představí celkem 81 koní a 26 jezdců, start první položky je ve 14 hodin. Pro nejmenší návštěvníky jsou opět připraveny jízdy na ponících zdarma a bohatý zábavný program v dětském koutku „Hříbátka" - patronem je společnost Dino Toys, která do soutěží pro děti věnuje ceny.

Favorit Rabbit King proti silné opozici

Suverénním triumfem a výborným časem si před třemi týdny ve Velké ceně LBBW Bank - Memoriálu prof. Michala důrazně řekl o post favorita nejbohatší zkoušky první třetiny české dostihové sezóny ryzák stáje Rabbit Trhový Štěpánov Rabbit King. Z patnácti jeho soupeřů budí respekt zejména momentálně nejvýše hodnocený tříletý kůň na Slovensku, svěřenec tamní trenérské vicešampiónky Zuzany Kubovičové Innovator (OMS). Ten po dvou podzimních startech v Praze (šesté místo v Ceně zimního favorita Expa-Nails, délku a čtvrt za čtvrtým Rabbit Kingem, a triumf v dostihu třetí kategorie) letos v dubnu exceloval na bratislavské dráze, kde s přehledem opanoval Memoriál Harryho Petrlíka a v rekordu dostihu i Cenu trojročných žrebcov. Na druhém místě tam za ním finišoval druhý zahraniční host Velké jarní ceny Holdingu RABBIT CZ Atacama Crossing (Stajnia Plavac). Irský rodák byl v zimě po čtyřech ostrovních startech, z nichž vytěžil jedno vítězství a jedno druhé místo, zakoupen do Polska a v Bratislavě absolvoval svou středoevropskou premiéru.

Favorita povede stájová jednička a od tohoto týdne i oficiální trenér Rabbitu Trhový Štěpánov Martin Srnec, Innovatora podpoří dvojnásobný slovenský rovinový šampión, vítěz maďarského derby, čtyř slovenských Velkých jarních cen a řady dalších významných středoevropských dostihů včetně CEBC Sprint, Mile i Classic Jaroslav Línek, s Atacama Crossingem absolvuje českou premiéru zkušený italský rodák Luca Antonio Sorrentino. Naopak z Varšavy před letošní sezónou putovali do ČR jiní dva aktéři nedělního vrcholu: Šampión polských dvouletých hřebců Mileryt (YOKO) je novým svěřencem Zdena Koplíka a v sedle bude mít koučova bratra Radka Koplíka, vítěze předloňského ročníku Velké jarní ceny, čtvrtý z Nagrody Mokotowska (jíž Mileryt vyhrál) Taro (Viktor Komárek) od letoška trénuje pod Josefem Váňou a pojede jej letos zatím nejúspěšnější žák Tomáš Vraj. Oba polské importy v tomto roce nastoupí poprvé.

Trojlístek svěřenců pošle na start trenér Václav Luka mladší, jehož klisny Linda a Fione obsadily druhou a třetí příčku v Jarní ceně klisen JVM Computers minulý týden: Progresivního vítěze Ceny Dopravního podniku Praha Peerless Squeaka (GM Electronic) povede žokej-šampión Václav Janáček, bronzový z Velké ceny LBBW Bank Label Five (Dostihová stáj Go) bude mít v sedle aktuálně druhého jezdce průběžného pořadí šampionátu - Martin Tour Cupu 2010 - Milana Zatloukala (jemuž schází pouze dva plné zásahy k padesátému triumfu, a tím získání žokejského titulu). Šestý ze zmíněné přípravné zkoušky Akiyo (Veran-Stav, spol. s r. o.) se spolehne na výtečný odhad tempa žokeje Jiřího Chaloupky, vítěze Velké jarní ceny z roku 2007.

Nicméně také druhá polovina startovní listiny má své nesporné kvality. Výrazné zlepšení ukázal ve Velké ceně LBBW Bank druhý Jazz Baron (Martin Wolf-Clint), kterého pojede čerstvý vítěz Jarní ceny klisen JVM Computers Tomáš Lukášek. Blízko za Peerless Squeakem na druhém a třetím místě v Ceně Dopravního podniku Praha finišovali Uniray (V. a V. Valentovi-Piruch, ž. Šafář) a svěřenec pětinásobného šampióna Filipa Neuberga Talgado (Lider Racing Stable, v sedle jediná žena v poli Vendula Korečková), čtvrtý, pátý a sedmý v cíli Velké ceny LBBW Bank skončili Moonglas (Marek Šimák, po osmiletém působení v Německu se v Praze opět objeví Čech Jan Palík, který na konci loňské sezóny završil padesátku vítězství), Storm of Gracie (BORS Břeclav, další v Německu působící Čech s více než padesáti triumfy Tomáš Bitala) a Omnibus (Zdeněk Kavka, s dvojnásobným žákovským šampiónem Janem Vernerem). Navzdory absenci letošního přípravného startu může překvapit favoritův stájový kolega, medailista z loňských Simsonovy ceny i Ceny Masise Rabbit King's Best (Rabbit Trhový Štěpánov, Foret), a stejně tak nemůže být předem odepisován z Ceny trojročných žrebcov pátý, ale v listopadové Ceně Sherlog o osm délek první Skarabeus, pro kterého DS Pegas premiérově do ČR angažovala švédského šampióna s bezmála sedmi sty vítězstvími v kariéře Per-Anderse Graberga.

Ediggio v odvetě s Falcohillem

Lákavý předkrm samotnému vrcholu menu tvoří Cena České pojišťovny, a. s. (I. k., 1200 m, start v 15:00 hod.). Sprinter roku 2009 Ediggio (EŽ Praha, ž. Chaloupka) tentokrát překvapivému premiantovi Ceny Rigips Falcohillovi (Agrolipt ČR, ž. Janáček) neposkytuje hmotnostní výhodu a má šanci na odvetu za minulé čtvrté místo. Do pořadí však hodlají promluvit i další kandidáti, speciálně vítěz Velké ceny AUTO HASE - Gomba handicapu Heat Set (Martin Wolf-Clint, ž. Lukášek) a poprvé do Prahy mířící držitel podzimní Austria-Preis Final Flash (OMS, ž. Línek).

(Startovní listiny)

Další program

14:00 - Cena DZS Struhařov, a. s. (hdcp III. k., 1600 m)
Tříletá Nina Varadari bude atakovat čistý hattrick poprvé proti zkušeným handicapovým aktérům.

14:30 - Cena Jatek Český Brod, a. s. (hdcp II. k., 2400 m)
Dcera legendární Nory Jeane může vyhrát i druhý letošní start, musí však s vyšší hmotností znovu zdolat dubnové soupeře.

16:10 - Cena PRIMO - Josef Chejn, spol. s r. o. (IV. k., 1600 m)
O první životní triumf se na mílové trati bude ucházet patnáct tříletých koní.

16:40 - Cena AGRO Poříčí, spol. s r. o. (hdcp IV. k., 1400 m)
Dosud nezvítězivší Aladar s Nipurem proti mj. třem vítězům posledních startů, jejichž handicapové hodnocení však hodně vzrostlo.

17:10 - Cena DUX - Josef Chejn, spol. s r. o. (hdcp IV. k., 1800 m)
Do třetice letos Realta mezi favority, minulé zlepšení ji může ke triumfu přiblížit.

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…