Výběr starokladrubských běloušů pro královskou jízdní gardu ve Švédsku

18. 3. 2022 Tisková informace Autor fotek: Archiv NHK

Národní hřebčín Kladruby nad Labem uvítal ve dnech 16. a 17. března zástupce Švédské královské jízdní gardy.

Bělouši z Kladrub nad Labem jsou do stájí ve Stockholmu dodáváni již od roku 2004, jsou využíváni pro slavnostní ceremoniál v královském paláci ve Stockholmu, jako školní koně pro výcvik vojáků, jsou také zapřaháni do kočáru. 

V průběhu této návštěvy byli předvedeni na ruce a pod sedlem tři čtyřletí bělouši v základním výcviku. Marcus Lundholm, zodpovědný za výběr a nákup koní pro královskou jízdní gardu, společně s velitelem kavalerie Rogerem Johansenem předvybrali pro další výcvik dva polobratry po hřebci Favory Albuza XXVII.

Jezdecké vlastnosti koní hodnotila Martina Torstensson a Harald Jönsson. Velmi vysoko hodnotili jak připravenost předvedených koní, tak celkovou úroveň výcviku, který v Kladrubech nad Labem probíhá pod vedením Jakuba Macka. Manažerem prodeje starokladrubských koní do královských stájí je Ing. Zuzana Šancová, která i organizuje návštěvy jejich zástupců.

Vysoké nároky při výběru předurčují starokladrubské bělouše v královské jízdní gardě pro celoživotní mnohostrannou službu, při které se jim na oplátku dostává vynikající péče a zacházení. Švédsko je z celosvětového hlediska zemí kladoucí velký důraz na welfare zvířat.

Mimořádně byl při prezentaci koní zástupcům Švédské královské jízdní gardy přítomen štáb České televize a LifeREPORT.TV, aby byl pořízen dílčí materiál pro chystaný dokument „Ve službách králů“. Po cestopisu Českem na koňském hřbetu bychom se tak mohli těšit na snímek, který bude věnován vynikajícím vlastnostem a kráse starokladrubských koní v ceremoniální službě.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…