V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

26. 1. 2022 Tisková informace Autor fotek: Archiv NH Kladruby nad Labem

Čtvrt hodiny po půlnoci v neděli 23. ledna 2022 přišlo v národním hřebčíně na svět první hříbě tohoto roku. Je jím starokladrubská klisnička Amoria-14.

Amoria-14 je osmým hříbětem šestnáctileté klisny 341 Amorosa. Jejím otcem je dvanáctiletý hřebec Sacramoso Riposada XXI, který má již čtrnáct potomků. Klisnička je v dobré kondici, se svou matkou již v neděli absolvovala krátkou procházku po hlavním nádvoří. Porod byl rychlý, snadný, bez komplikací, hříbě do hodiny stálo. Klisnička je pěkná, životaschopná, má hezkou klabonosou hlavu.

Amoria-14 se narodila s tmavou srstí, tato barva jí ale nezůstane až do dospělého věku. Bílým klisnám starokladrubského koně se rodí tmavě hnědá až černá hříbata, která postupem let tzv. vybělují. Jedná se o postupnou ztrátu pigmentu v srsti. Hříbata se v národním hřebčíně zpravidla rodí od konce ledna do května. Letos očekáváme narození dalších třiceti devíti hříbat v Kladrubech nad Labem a čtyřiceti hříbat ve Slatiňanech.

Nejbližší akcí v národním hřebčíně budou mimořádné prohlídky hřebčína ve dnech 4.-6. února v rámci akce „V pololetí koně letí“.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…