Rodina „M“ plemene český sportovní pony

28. 3. 2022 MVDr. J. Pokorný Autor fotek: archiv autora

Jeden malý chlapec si v roce 1997 jako dárek ke svým sedmým narozeninám přál poníka. Starší bratr mu poradil, že lepší bude kobylka. Rodinný příslušník, chovatel koní, nemohl nechat přání nevyslyšeno. A nastalo tedy poptávání a shánění pony kobylky, která by splňovala parametry přání oslavence.

Jelikož Bazoš ani Facebook neexistovaly, vše probíhalo tehdy dostupnými možnostmi komunikace. Byl jsem na ustavující schůzi chovatelů chladnokrevníků ve Slatiňanech a od přítomných jsem zjišťoval, zda by o něčem nevěděli. Pan Rosenberk z Libštátu mi poradil. U pana Josefa Novotného na Semilsku, v obci Kundratice u Jilemnice, by podobné zvířátko mělo být a zřejmě mi dal telefonický kontakt.

První krok byl učiněn. Po telefonickém hovoru a ověření, že pan Novotný pony chová a má na prodej dvouletou kobylku, jsme vyrazili na výlet. Pan Novotný nám sdělil, nechť si vezmeme vozík, protože se určitě dohodneme a nepojedeme zbytečně, a navíc je to od nás k němu kus cesty. Výsledkem bylo, že jsme domů vezli tm. bělku s původem mnoha generací jménem Muška. Byla z 1936 Máji po Šerif. Radost z dárku pro malého oslavence byla veliká.

Nyní přidám příspěvek k rodokmenu, o který jsem požádal přítele Josefa Novotného, a který mi laskavě vyhověl.

Brokát (100% velš), dovezený z Anglie, stál u doktora Trojana v Málkově u Berouna. Zde byl připuštěn na klisnu French Ghana (100% velš) a narodilo se hříbě jménem Brok (100% velš). Brok byl vykoupen hřebčincem Písek a odtud přidělen jako plemeník do hřebčína Kladruby nad Labem, kde pracoval Milan Starčevský, který vlastnil kříženku jménem Mašle (nar. 1975). Mašle byla pony typ z Máše (nar. 1961) a 1103 Šibal. Na klisnu Mašli byl připuštěn hřebec 209 Handprint Thomas (100% velš) – bělouš. Z tohoto spojení se narodila klisnička 45/91 Myška (nar. 1984), kterou koupil od pana Starčevského Jiří Kurel ze Ždánic (okr. Kolín). Myška ze spojení s hřebcem 248 Brokem dala klisnu 1636 Mája, kterou Kurelovi dali připustit Šerifem v Humburkách. Jako březí ji zakoupil Josef Novotný. Asi za pět měsíců se narodila klisnička a dostala jméno Muška. Jako dvouletou ji koupil pan Pokorný z Litovle – Šargounu.

7/286 Muška byla delšího rámce na dobré noze a dobrého charakteru, což je u pony pro děti nutností. Později obsedlá a v kruhovce se malý majitel učil jezdit a Muška adekvátně odpovídat na pokyny jezdce. Soutěžili spolu v military a parkuru. V roce 2002 se zúčastnili MČR konaného v Hradci Králové.

Když chlapec odrostl, řešilo se, co s Muškou dál. V Olešnici stál hřebec 2685 Lipan (sšp. Saturn-Bukva). Líbil se, a tak jsme ji tímto připustili. V roce 2001 se narodila kobylka 68/704 Markýza de Šargoun. Následně jsme ji pustili Lipanem ještě jednou a narodila se klisnička 68/877, dostala jméno Milice. Obě klisny byly velmi ušlechtilé, na výstavách úspěšné. Podle slov hodnotitele a posuzovatele Ing. Stanislava Hošáka by v tu dobu k úrovni šlechtění měly být dvě výstavní kategorie. Jedna pro Markýzu a Milici a druhá pro ostatní. Kvalitou obě převyšovaly tehdejší pony populaci.

Markýza po zkouškách výkonnosti dvě sezony sportovala (výk. L) a poté byla dána do chovu.

Milice byla po vykonání ZZUV prodána do Šumperka panu Kamlerovi pro dceru a byla pojmenována Milice Tilak (podle jeho firmy, která vyrábí oblečení pro horolezce). Později ji prodal Natalii Nenko ke Karlovým Varům, kde sportovala pod jménem Milice Lipan Star. Od ní ji koupil Ing. Radovan Vítek z Prahy pro jednu ze svých dcer. Milice byla A kategorie a několikrát startovala na MČR (výkonnost ST), naposledy pod jménem Milice Anna Lipan’s Star. Během své sportovní kariéry absolvovala 193 startů ve skocích, čtrnáct v drezuře, jeden v military. Dosáhla výkonnosti ST.

V chovu jsme pokračovali. Mušku připustil Bohemian Freyr, velš působící v PK ČSP, a v r. 2004 se narodil 68/81 Moravia Frajer, vynikající pony KVH 120 cm. Několikrát vyhrál přebor Prahy s Lenkou Melmerovou, které byl zapůjčen. Též několikrát startoval na MČR ve Zduchovicích. Jeden rok se S kategorie nekonala, a tak Frajer splnil A limity a startoval proti „áčkovým“, v rozeskakování na 100 cm o titul skončil na čtvrtém místě s jednou nešťastnou chybičkou. Myslím, že kolem r. 2010–15 nebyl v ČR lepší pony S kategorie. Dosáhl výkonnosti T**.

Dalším partnerem Mušky byl Liken, velš holandského chovu. Z tohoto spojení se v roce 2005 narodila 68/969 Myšlenka. Tato skvělá bílá kobylka patřila, stejně jako Liken, do A kategorie a dosáhla výkonnosti ST. Pro svou dceru Lucii ji koupila Lenka Melmerová. Na MČR v Hradištku v roce 2013 byla s Luckou stříbrná. Nyní na ní jezdí děvčata Bahledova. Vlastní skvělou poctivou skokanku, která i nyní ve svých 16 letech lahodí oku diváka stylovými skoky. Je velká škoda, že není v chovu. Dosud 160 startů ve skocích, její skokový index je 142,2.

Vraťme se k Markýze de Šargoun. Po prodeji Mušky panu Bartošíkovi do Rakvic na Jižní Moravu (dál byla prodána patrně do Rakouska) byl náš chov přesunut na Markýzu de Šargoun. Dvakrát byla připuštěna arabským hřebcem Madir Al Amar. Z tohoto spojení se narodili dva hřebečci, starší Markýz Madir a mladší Mušargo. Oba byli B s KVH 144 cm. Mušargo byl po dosažení výkonnosti S v pěti letech odkoupen Melmerovými z Prahy a později kastrován. Nyní je v majetku paní Aleny Holíkové. Jeho výkonnost je ST**.

V roce 2013 byla připuštěna hřebcem 1731 Del Dafrey a 5. 4. 2014 se narodila klisnička 68/839 Madia Šargoun.

Dalším chovným partnerem Markýzy de Šargoun byl hřebec 2977 Tuesday (nar. 1991). Jeho otcem byl 2461 Libanon-54, matkou 7-899 Talina po plnokrevníku Lincoln. Prvním potomkem ze spojení s Tuesdayem je plemenný hřebec 2192 Maon Šargoun (nar. 2012), exteriér 9,12 a výkon 8,9. Vyniká mechanikou pohybu i skokovou potencí. V roce 2021 s jezdkyní Veronikou Tůmovou v tříkolové soutěži na MČR ve Zduchovicích skončili s jednou chybou na 100 cm, 105 cm a 110 cm čistě na 4.–7. místě. Ve stylové soutěži při MČR byli na třetím místě. Jelikož sportuje, byl v chovu použit pouze jednou, s klisnou Vanyta po Vidar má dceru, klisničku Miriam Šargoun (nar. 2016). Nyní je k dispozici jeho mražené sperma, v listopadu 2021 byl hřebec odebrán a mražené sperma je v ZH Tlumačov.

Z druhého spojení s Tuesdayem se narodila v roce 2015 68/676 Mana Šargoun, HPK ČSP, v. k. za exteriér 8,4 a výkon 7,8. Sportovní výkon S-ZM, SP-S. Její majitelkou se stala Rozalie Pichrtová, ta nyní jezdí úspěšně velké koně do úrovně S, ST*.

Posledním potomkem hřebce Tuesday a klisny Markýza de Šargoun je klisnička 68/994 Meredith Šargoun (nar. 2018). V letošním roce 2021 absolvovala výkonnostní zkoušky a dělá radost dceři MVDr. Pavlínové.

Prvního společného předvýběru hřebců se v Brně v roce 2018 zúčastnil a v korungu zvítězil další potomek Markýzy de Šargoun, a to Makir Šargoun (ze spojení s hřebcem 1755 Tengo z A1/1 Thetis po Durango) narozený v roce 2015. Byl velmi temperamentní a noví majitelé jej nezvládali, a tak byl kastrován. Ovšem i ten je skokově nadán. Je v majetku Ing. Kulatého.

Ze spojení 2816 Thory Gepart a Markýza de Šargoun na svět přišla bělka Metsabé Šargoun (nar. 2016). Zajímavé pro mě bylo, že byla bílá již ve třech měsících. Úspěšně absolvovala zkoušky výkonnosti a byla zapůjčena do opavského jezdeckého klubu pro potomky pana Hrušky. Dělá jim radost a mně jako chovateli rovněž. Letos vyhrála pony pohár a styl na MČR. Také tato ušlechtilá bělka ukazuje dispozice pro skokový sport, dosud výkonnost S.

Po našich pastvinách běhá další potomek Markýzy de Šargoun, klisnička Menorah Šargoun narozená v roce 2020 z připuštění píseckým 2115 Zaval v. h. Enkershof. Ten v našem areálu absolvoval výkonnostní zkoušky v roce 2015.

Naše Markýza je letos zapuštěná hřebcem Golden Rey (drp.).

Z výsledků ve sportu se jeví rodina „M“ jako velmi úspěšná a domnívám se, že v plemeni český sportovní pony možná jedna z nejlepších.

Článek byl napsán na popud Ing. Stanislava Hošáka, se kterým jsme byli u vzniku plemene český sportovní pony. Dalšími spoluzakladateli plemene ČSP byli pánové V. Vymětalík a A. Odložil (viz foto níže), třetí na snímku je autor textu J. Pokorný.

Zakoupením pony Muška pro potomka Honzíka jsme nepochybili. Jak Muška, tak celá rodina „M“ z ní pocházející, jsou velmi dobří sportovci. A myslím, že v pony populaci v ČR a v populaci českého sportovního pony má rodina „M“ důležité, významné, a možná i exkluzivní postavení.

 

Článek vyšel v časopise KONĚ 6/2021.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…