První kvalifikace na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou

17. 5. 2023 Tisková informace Autor fotek: Hana Vytopilová Zdroj: Dostihový spolek

V sobotu 20. května se na pardubickém dostihovém závodišti roztočí kolotoč kvalifikací na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Cena města Pardubice je nabitá velmi silnou konkurencí, v akci znovu bude i loňský vítěz Velké pardubické Mr Spex. Program doplní dalších šest dostihů.

Kvalifikační seriál tradičně obnáší čtyři dostihy na zdejším závodišti, ovšem poprvé se poběží s odlišnými pravidly, než tomu bylo v minulosti. „Zatímco doposud stačilo kvalifikační dostih dokončit, nyní je nutné umístit se do 5. místa, nebo kvalifikační dostih dokončit s maximálním časovým odstupem na vítěze 20 vteřin. Chceme tak prověřit kvalitu a připravenost koní do náročného dostihu, jakým Velká pardubická je,“ uvedl ke změnám kvalifikačního klíče ředitel Dostihového spolku a.s. Jaroslav Müller.

V květnové kvalifikaci se představí loňský vítěz Mr Spex, kterého po téměř třech letech povede žokej Jan Odložil. Střídá tak zraněného Lukáše Matuského. Naopak Odložila, který se doposud představoval především v sedle Lombarginiho, nahradí pětinásobný vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek. Očekáváný je návrat Evžena, který byl v předloňské Velké pardubické s žokejem Jaroslavem Myškou druhý a celou loňskou sezónu odpočíval po zranění. V silné konkurenci se představí také dva hosté ze Slovenska, ostřílení účastníci Velké pardubické Kaiserwalzer a Paris Eiffel.

V rámci doprovodného programu se mají na co těšit především děti. Kromě překážek z Dětské Velké pardubické si budou moc užít zábavu i v dětské fun zóně Hry bez hranic se sportovními i zábavnými aktivitami. Provozovatelé si připravili také jednu novinku, která má být pro českou veřejnost překvapením.

K dispozici znovu budou „Dobijmaty“ – mobilní powerbanky pro dobíjení elektronických zařízení.

První ze sedmi dostihů odstartuje ve 13:00 hod. Doporučeným dress codem květnového mítinku je zelená barva. Vstupenky je možné už nyní zakoupit ONLINE, nebo přímo na pokladnách závodiště v den konání akce.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…