Odešel Ladislav Neťuka – zachránce ušlechtilých koní

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel 18. 9. ve věku nedožitých 75 let dlouholetý bývalý inspektor chovu koní, chovatel a zároveň také poradce řady chovatelů koní, pan Ladislav Neťuka z Poličan u Kutné Hory.

V roce 1999 vstoupil do síně slávy a patřil mezi oceněné chovatele koní na Výstavě Kůň 1999 v Lysé nad Labem. Tam se schází vždy velké množství jezdců, chovatelů a příznivců koní a nastává vhodná příležitost k udělování cen významným osobnostem, pro něž jsou koně alfou a omegou jejich života.

Ladislava Neťuku znají především chovatelé středních Čech, neboť od konce sedmdesátých let působil v tomto kraji jako plemenářský technik a konsulent chovu koní. Za ta léta L. Neťuka zaregistroval, vypálil, popsal a zhodnotil tisíce koní a mnoha koním, především kvalitním chovným klisnám, zachránil životy před jistou smrtí při „vagónování" na jatka. A tak si dnes k uctění jeho památky řekneme, jak tento zachránce koní začínal.

Ladislav Neťuka se narodil 11. 10. 1935 v Kutné Hoře. Otec vlastnil menší hospodářství a tři teplokrevné koně. Doma a později v Sokole v Neškaredicích pod vedením trenéra Rybáka získával první jezdecké základy. Účastnil se výcviku včetně sokolských jezdeckých akademií a koně se mu stali zájmem číslo jedna. Život by pokračoval v tomto duchu dál, kdyby nepřišel únor 1948. Navíc Neškaredice patřily k místům, kde byl založen nejstarší jízdní oddíl při sokolské jednotě v České republice.

Únorový politický obrat však zcela změnil osud L. Neťuky. Po dokončení dvouleté zemědělské mistrovské školy v Kutné Hoře již nesměl jít dále studovat do Čáslavi. Poté zavřeli na šest let jeho otce a L. Neťuka musel pomáhat matce starat se o hospodářství, než bylo znárodněno. Po vojně nastoupil L. Neťuka na Školní statek Kutná Hora, po jeho sloučení se Státním statkem v Kutné Hoře byl přidělen jako technik na středisko Poličany.

Ani politické změny však zcela neudusily vzklíčené semínko vztahu ke koním, a tak se zde společně se správcem střediska panem Hniličkou pustil do zakládání chovatelského střediska koní. Podařilo se mu zachránit řadu chovných klisen, které počátkem šedesátých let byly posílány ve vagónech na jatka. Bylo to období likvidace koní ve velkém. Snad žádný jiný stát se ke koním nezachoval tak krutě jako naše republika a nesnížil tak drasticky stavy koní (pro orientaci - po 2. světové válce jich bylo v Československu kolem 600.000, v šedesátých letech kolem 300.000 a v osmdesátých letech již kolem 45.000!). Jeho kolega Ladislav Valášek, rovněž inspektor chovu koní, pomáhal L. Neťukovi dohledávat původy těchto kvalitních klisen, a tak byl v Poličanech v roce 1966 uznán plemenný chov koní. Společnými silami se podařilo uchránit alespoň zlomek hodnotného chovného materiálu.

Počátkem 70. let se však L. Neťukovi přihodil závažný úraz na koni a tak se koním mohl věnovat více po odborné chovatelské stránce. V roce 1976 nastoupil do Plemenářského podniku v Kladrubech nad Labem do zemského chovu koní. Původně měl na starosti západní a severní Čechy, od roku 1978 střední Čechy. Jako inspektor chovu koní byl L. Neťuka zaměstnán až do roku 1996, kdy odešel do důchodu. Dlouhá léta byl členem TJ Neškaredice, kde se spolu s ostatními zasazoval o znovuzprovoznění historické kryté jízdárny, která je již dlouhá desetiletí jezdecky nevyužitá.

L. Neťuka byl i po odchodu do důchodu nadále komisařem pro výkonnostní zkoušky klisen v ČR a aktivním rozhodčím na mnoha jezdeckých závodech. I v první dekádě 21. století se zúčastňoval třídění a výkonnostních zkoušek v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem.

Až budete jednou pročítat staré statistické ročenky se stavy koní v ČR, budete vědět, že v naší zemi jsou lidé, kteří věnovali velké úsilí tomu, aby tyto stavy nebyly ještě nižší - jako například pan Ladislav Neťuka.

Teď se po létech bude moci tam nahoře setkat pan Neťuka se svým kolegou a přítelem Ladislavem Valáškem, který nás opustil již před několika lety. A také se všemi těmi nádhernými koňmi, kterým oba obětaví chovatelé a inspektoři zachránili životy.

Budeme na Vás moc vzpomínat.

Rozloučení s Ladislavem Neťukou se koná již zítra, v pátek 24. září v 11.45 hodin v obřadní síni na hřbitově v Kutné Hoře.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…