Navštívili jsme za vás: Lazy E Ranch – největší chov Quarter Horse na světě

10. 10. 2008 Veronika Jenikovská Autor fotek: Veronika Kutilová

Skutečně špičkové středisko chovu koní, Lazy E Ranch, se nachází v malém městečku Guthrie nedaleko Oklahoma City na středozápadě USA. Měla jsem to štěstí se sem podívat v rámci odborného zájezdu po farmách Spojených států. Věděla jsem, že v Americe je všechno větší, ale co jsme měli možnost vidět v Guthrie bylo opravdu nad mé očekávání. Pokusím se alespoň stručně vám přiblížit své dojmy.

Quarter horse je tradiční americké plemeno, které se v současnosti používá především k práci s dobytkem, případně na westernové soutěže, svůj název však získalo díky tomu, že jsou to nejrychlejší koně v dostizích na vzdálenost čtvrt míle (asi 400 m, nejlepší časy jsou těsně pod 21 sekund). Dostihové využití je také na farmě Lazy E tím základním, přesto, že zde stojí jedna z největších arén pro westernový sport na světě (využívá se hlavně během aukcí a je pronajímána na westernové soutěže).



 

Pár čísel na úvod

Na ranči, který má celkem rozlohu asi 2.500 hektarů, se ročně vystřídá celkem asi 1.500 koní (99 % z nich jsou QH, z minulých dob zde zbylo několik plnokrevníků). Z toho je cca 200 klisen základního stáda, jedenáct plemeníků té nejvyšší kvality a stovky mladých koní. Každým rokem připustí místní plemeníci asi 900 klisen (denně se inseminuje 35 klisen), přímo na ranči se pak rodí asi 150 hříbat. K prodeji se zde připraví 400 – 500 mladých koní během roku. O to vše se stará 6 stálých zaměstnanců (správci stájí, manažer, trenér,…) plus zhruba 35 dalších, kteří mají na starost pouze úklid stájí a okolí.

Areál výběhů pro klisny.


Vybavení farmy absolutně nic nechybí. Můžeme zde nalézt obrovské pastviny (400 hektarů) s přístřešky pro mladé koně (délka celoplastového oplocení je asi 25 km!), ustájení pro klisny o rozloze 6.050 m2, 116 stájí, dvě samostatné stáje určené pro vysokobřezí klisny („porodny“), 40 individuálních stájí s vlastními výběhy, stáj pro 14 plemeníků, stáj pro 120 koní v tréninku, tréninkový bazén, dostihovou dráhu, inseminační centrum…
 

Tréninkový bazén.

 

Kdo to platí?

Farmu vlastní několik majitelů. Koně však nejsou ve vlastnictví farmy, drtivá většina koní má svoje majitele. Někteří z nich jsou nadšenci a mají zde své koně ustájené a jsou s nimi v kontaktu, převážná většina z nich však zde má koně pouze kvůli výdělkům. Lazy E Ranch tak žije především ze služeb, které poskytuje movitým klientům (mezi nimi jsou dokonce evropští šlechtici a majitelé nadnárodních společností…).
Ranch pro majitele zajišťuje v podstatě veškeré možné služby - ustájením počínaje (cena 16 – 36 USD/den), přes inseminaci (o cenách inseminačních dávek později…), odchov, trénink, po přípravu k prodeji (obchoduje se samozřejmě celosvětově).
 

Obrovská stáj pro mladé koně s vnitřním výběhem.

 

Trocha zootechniky

O tom, že v chovu je Lazy E Ranch skutečně špička svědčí už to, že se zde využívá embryotransfer. Věcí, která mě naopak malinko zarazila, je krmení vojtěškového sena, jako jediného objemného krmiva všem kategoriím. Poněkud nezvyklé bylo také stelivo – drcený papír. Nelze se divit, sehnat stelivo pro tolik koní není zřejmě žádná legrace. Co by se zcela jistě nelíbilo pro změnu evropským úředníkům je systém identifikace. Hříbata až do počátku tréninku (tedy do dvou let) mají pouze identifikační obojky, teprve později se tetují na ret.
 

Jedinou identifikací až do "produktivního" věku je obojek.

 

Plemeníci

Za podrobnější zmínku stojí zcela jistě zdejší plemenní hřebci. Celkem jich zde je aktuálně jedenáct, nejslavnějším z nich je Corona Cartel, jehož hodnota se odhaduje na 22 miliónů dolarů (370 mil. Kč). Plemeníci se vybírají především podle úspěchů dosažených na dostihové dráze, druhým důležitým kritériem je původ. Připuštění jedné klisny stojí cca 10.000 USD (170.000 Kč), v případě Corona Cartela ale až 65.000 USD. Pak není divu, že jen odchov jednoho ročního hříběte stojí celkově v průměru 40.000 USD (670.000 Kč), v případě prodeje se však tato investice majiteli vyplatí, protože cena na aukci těchto mladých koní se může vyšplhat až ke čtvrt miliónu dolarů! A pokud se Vám podaří koupit a vychovat skutečného šampióna, můžete vydělat až milión dolarů za jeden vítězný dostih….
 

Šampiona Corona Cartela jsme mohli vidět pouze v boxu, naši přítomnost absolutně ignoroval...

Místní veterinář vyšetřuje klisnu, mezitím, co telefonicky probírá situaci s klientem. (Z www stránek ranče.)

Továrna

Přesto, že Lazy E Ranch jsem moc ráda viděla a uznávám, že je to skutečně exkluzívní zařízení, po celou dobu jsem se nemohla zbavit dojmu, že je to jakási továrna na šampióny a jakýkoliv vztah ke koním se zde vytrácí.

Zřejmě za to může sterilní prostředí, kde v prostorných stájích nepotkáte skoro žádné lidi, kteří by se chystali na vyjížďku, na trénink na jízdárně nebo by se jen tak zabývali  svým koněm a také to, že většina koní se mi zdála absolutně nenavyklá na kontakt s lidmi.

Luxusní stáj pro plemeníky.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…