Chovatelé z náchodska předvedou již v neděli to nejlepší

4. 6. 2009 Rita Tučková Autor fotek: Rita Tučková

Náchodský svaz chovatelů koní se na louce za Hypernovou v Náchodě-Bělovsi schází letos již po dvacáté. A jak dosud zúčastnění, tak naše redakce vám vřele doporučuje tuto akci k nedělnímu výletu, protože jeden z nejaktivnějších chovatelských svazů v republice vždy připraví novinky, které stojí za to vidět.

Slavnostní zahájení, vlajku veze trojspřeží pana Nývlta z ÚpiceV průběhu hodnocení ročních, dvouletých a tříletých klisen bude pro diváky připraven atraktivní doprovodný program, složený z ukázek chovatelské práce, jezdeckého a vozatajského sportu.

V 9 hodin ráno začne hodnocení plemenných teplokrevných a chladnokrevných klisen, ročních, dvou a tříletých. Toto hodnocení bude probíhat na dvou předváděcích trojúhelnících, v jejichž blízkosti můžete stát a poslouchat hodnocení komisařů, které -alespoň zde bývalo vždy dobrým zvykem - probíhá veřejně a nahlas.

V 10 hodin proběhne slavnosntní zahájení celé přehlídky, tedy nástup všech koní a vyvěšení vlajky. Následně začne na hlavní předváděcí ploše probíhat program.

Také v letošním roce se budou střídat nejrůznější ukázky se slavnostním dekorování hodnocených klisen. Na programu je mnoho ukázek, zmíníme se alespoň o předvádění plemenných hřebců, voltižní ukázce z Kladrub, předvést své koně přijedou zástupci z polského hřebčína Ksiaz u Walbrzychu, kolekci drezurních koní předvedou Kotyzovi z Deštného, Shagya arabské koně předvede pan Dlabola, nebude chybět ani spřežení fríských koní, ukázka bojů v historických uniformách, ukázka práce v zemědělství, předvedena bude i historická hasičská stříkačka, tažená koňmi a to vše je jen krátký výčet, program je opravdu bohatý a na celý den.

V odpoledních hodinách bude na ploše zároveň probíhat soutěž chladnokrevných koní v těžkém tahu, která je kvalifikací na mistrovství ČR.

Pro diváky i účinkující bude zajištěno občerstvení v přilehlých stáncích, stejně jako možnost nákupu jezdeckých potřeb.takže neváhejte a kdo máte čas a chuť vidět výsledky práce chovatelů a jezdců ve východních čechách, v neděli přijeďte do Náchoda.

Vstupné: děti od 8 let 20 Kč, dospělí 50 Kč

text: Rita Tučková, Helena Görnerová

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…