Noblesní starokladrubští koně mají dávnou historii

4. 5. 2022 Tisková informace Autor fotek: Archiv NHK Zdroj: NHK URL zdroje: www.nhkladruby.cz

Od 1. května do 30. září 2022 je ve výstavním sále zámku Národního hřebčína Kladruby nad Labem k vidění nová výstava s názvem Ušlechtilá krása, která poodhalí návštěvníkům tajemství genetiky a šlechtění koní.

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem poodhalí návštěvníkům tajemství genetiky a šlechtění koní

„Výstavu jsme nazvali Ušlechtilá krása a připojili jsme se jí k celorepublikovým oslavám dvousetletého výročí narození významného přírodovědce a zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela,“ uvádí ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Ing. Jiří Machek. „Historie chovu starokladrubských koní sahá do počátků 16. století a kontinuálně probíhá do současnosti s cílem chránit a uchovat toto impozantní plemeno koní pro následující generace,“ pokračuje Machek.

Šlechtění starokladrubských koní v průběhu staletí

Chov starokladrubských koní během téměř poloviny tisícovky let zaznamenal vzestupy i pády. Potýkal se nejen s celospolečenskými vlivy a válečnými událostmi, ale také se šlechtitelskými problémy plynoucími z malé chovné základny. „V současné době je však plemenná kniha vůči importům ostatních plemen uzavřená, chov starokladrubského koně je stabilizovaný a spočívá v udržovacím šlechtění při zachování tradičních chovatelských postupů,“ vysvětluje Ing. Jiří Machek a pokračuje: „Vloni bylo v České republice evidováno 1922 starokladrubských koní, z toho 484 v národním hřebčíně. Bílé stádo naleznete v Kladrubech nad Labem, vrané ve Slatiňanech.“

Unikátní exponáty

„Bez spolupráce s významnými paměťovými institucemi by tato výstava nebyla možná,“ říká kurátorka výstavy Renáta Tetřevová. „Širokou veřejnost jistě zaujmou sofistikovaně zhotovené modely ze sbírek Národního zemědělského muzea, kosterní pozůstatky prakoní z Národního muzea, historické archiválie laskavě zapůjčené Státním oblastním archivem v Hradci Králové a další cenné exponáty z depozitářů Národního památkového ústavu, Orlického muzea v Chocni a muzea v Přelouči,“ zve na výstavu Renáta Tetřevová.

Výstavu můžete navštívit ve výstavním sále zámku Národního hřebčína Kladruby nad Labem.

www.nhkladruby.cz

Podobné články
Trakéni ovlivnili řadu plemen, zejména plemeno hannoverské

Trakéni se znovu dostávají do centra pozornosti. To by ale nemělo být žádné velké překvapení. Jan Tönjes ve svém článku pro The Horse Magazine už…

Na co se zaměřit před připuštěním klisny? Jakou roli hraje zdravotní stav, reprodukční výkonnost a věk? Jak probíhá říjový cyklus klisen?