30. Národní výstava koní plemene shagya arab – klisny předčily hřebce

16. 8. 2022 Michaela Burdová Autor fotek: Věra Marková
2945 GAZAL II - Wizard
2945 GAZAL II - Wizard

30. července ráno ustal déšť, zazněla Rossiniho předehra k opeře Vilém Tell a na prosluněné kolbiště jezdeckého areálu ve Zduchovicích vjeli elegantní koně s jezdci v dobových kostýmech. 30. jubilejní Národní přehlídka plemene koní shagya arab začala stylově a potěšila oko nejen profíků, ale i výstavního zelenáče, jako jsem já.

Katalog

Jezdecký areál Zduchovice skýtá divákovi příjemné prostředí s restaurací za zády. Sedím si u kafe, před sebou katalog a na kolbiště po zahajovacím ceremoniálu vchází první koně k hodnocení. V katalogu jsou tabulky, kam si mohu zapisovat body za hodnocení, jsou tu samozřejmě původy, chovatel a majitel. Také tu mám na konci katalogu výsledkovou listinu, nemusím nic čmárat do bloku. Dále je tu seznam klisen zapsaných do PK ShA v ČR v roce 2021, stejně tak seznam zapsaných hříbat a plemenných hřebců.

V hodnoticí komisi pracovali zahraniční posuzovatelé Ing. Peter Görözdi, MVDr. Attila Kiss a Franz Hoppenberger – dozvídám se, že je to v zájmu férovosti hodnocení koní, aby se tak předešlo případným výhradám ohledně nadržování apod. Výstavu výborně komentoval doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc. spolu s předsedou Svazu chovatelů Shagya Araba v ČR, Adamem Zagórou,  výsledkový servis ležel na bedrech Tomáše Sládka. Katalog připravily Michaela Nosková a Ing. Blanka Kytlicová. Roli oficiálního fotografa obstarala Věra Marková.

Předvádění koní

Koně chodí v kroku kolem trojúhelníku, což umožní je posoudit zepředu, ze strany a zezadu. V klusu je vodič vede kolem adekvátně většího trojúhleníku a zjevně musí být dobře natrénovaný, aby koni stačil a neubíral mu prostorný chod – klus u arabského koně je vznosný, pružný a prostorný. Kvalita předvaděčů je podstatným faktorem ovlivňujícím hodnocení a hlasatel pronesl větu o možnosti vyhlášení nejlepšího předvaděče přehlídky. Jak umožní koni předvést co nejlépe chody, jak ho korektně postaví. Není to tak snadné, jak to vypadá. U koní shagya arab se nevypouští do volného pohybu s povzbuzujícími sáčky jako u arabských plnokrevníků, ale jsou vedeni na ruce, což má také prokázat charakter a ochotu ke spolupráci s člověkem.

Od narození zakladatele chovu budoucího plemene shagya arab letos uplynulo 192 let. V nehostinném kraji dnešní Sýrie se tehdy narodil hřebeček z linie Koheilan/Saklavi, který dostal jméno Shagya. Beduíni kmene Bani Sakher uměli válčit, přežít, migrovat, chovat velbloudy a koně a současně velmi dobře obchodovat. V roce 1836 v rámci jednoho dobrého „kšeftu“  tento hřebec silné konstituce a přitom velmi harmonický spolu se sedmi dalšími hřebci a několika klisnami cestuje s novými majiteli do císařského hřebčína Bábolna.

Socha v Bábolně ztělesňující věrnost přítele-koně, který se vrátil z bitvy u Rábu (1809) bez svého jezdce. Socha ztělesňuje ideál koně shagya (modelem byl Shagya a Gazal). Autorem sochy je György Vastagh.

Kmen Shagya se rozšířil v celé Evropě a po 146 letech od narození hřebce Shagya je v roce 1976 uznáno plemeno koní shagya arab. Když vezmeme průměrný generační interval u koní 9,5–10 let, pak se právě ve Zduchovicích dívám na přibližně dvacátou generaci koní, jejichž nejvýznamnější předek jim dal do vínku harmonii, tvrdost, vytrvalost a krásu. Cesta generacemi v turbulencích válek, vzestupu a pádu dynastií, nového uspořádání světa až po dnešní, globální svět nebyla přímá a bez překážek. Není to jen cesta koní, ale nezlomné vůle chovatelů, kteří generaci za generací strážili a dokázali uchovat shagya araba. A jdeme se kochat...

Hřebci – 1letí

Komentátor Petr Hájek divákům vysvětluje, že u takto mladých koní jsou jisté disproporce normální, naopak příliš souladný roček pravděpodobně příliš nenaroste. V této kategorii jsem viděla tři hřebečky, bodovým hodnocením 54,33 zvítězil COUDY AFAS KA 1/16/Sh (Kuhailan Afas I-CZ (Orkán) – Koheilan Amina CZSh-A-504 (HU)). Chovatelkou i majitelkou je Klára Dyková z Horšovského Týna.

2. místo získal Saklavi VII - 2 Hanan (49,33) - chovatel i majitel firma Sontini Speed s.r.o. a 3. místo Saklavi VII - 1 Jameel (49,00), chovatel Mgr. Kateřina Šindelářová, majitelkou je Mgr. Kateřina Kyselá ze Zábřehu.

1. místo hřebci 1letí – COUDY AFAS KA 1/16/Sh

Hřebci 2–4letí

V této kategorii se představili 4 hřebci, nejvíce oko rozhodčích potěšil O´BAJAN 2 - Odyseus (99 O´Bajan IX – Mersuch I-4 SK). V typu si vysloužil tři devítky, také tři devítky za krk, dvě devítky za hlavu, devítkově se líbil i krok. Dosáhl nejvyššího skóre 58,67. Jistě udělal radost svému majiteli Ing. Adamovi Zagórovi a chovateli Ing. Peterovi Görözdi. V katalogu má tento hřebec fotografii z přehlídky z roku 2021, kdy zvítězil v šampionátu dvouletých.

Jen s o tři body nižším skóre mu konkuroval Györi OB7/1/Sh majitelky i chovatelky Petry Vohradské.  

Viděli jsme ještě na 3. místě dvouletka Gohara OB 6/3/Sh majitelky a chovatelky Petry Malé z Frýdlantu (52,67) a čtyřletého Easy Afas Ka 1/4/Sh majitelky a chovatelky Kláry Dykové, který získal 49 bodů (XXIX. Národní přehlídka – 1. místo v kategorii 3letých hřebců).

Odyseus.jpg

                   1. místo hřebci 2–4letí – O´BAJAN 2 - Odyseus

Klisny – 1leté

Ze třech přihlášených se zúčastnila jen jedna – Chinyere Afas Ka1/18/Sh chovatelky a majitelky Kláry Dykové, která se líbila – získala hodnocení 54,67 (hlava – 9,9,8).

1. místo klisny 1leté – CHINYERE AFAS Ka1/18/Sh

Klisny 2leté

Tři klisny, tři vysoká hodnocení. S rovnými 55 body zvítězila klisna O´Bajan VI – 4/Ob6/4/Sh – po otci O´Bajan VI-CZ Maghreb (jeho další dcera O´Bajan VI-1 Ob6/1/Sh na této přehlídce zvítězila mezi klisnami 3- a 4letými). Chovatelem i majitelem vítězky je Ing. Peter Zdeněk. Na druhém místě s hodnocením 53 bodů byla Grace Afas Ka 1/14/Sh po otci Kuhailan Afas I-CZ (Orkán) Kláry Dykové. Třetí místo s 52,33 body získala klisna Nahar chovatele a majitele PhMr. Václava Ušáka. Nahar je po otci 1685 Latif I-CZ, vytrvalci ho znali především pod jménem Modem 29 – tento hřebec má za sebou úžasnou sportovní kariéru, ve vytrvalosti dosáhl Ceny kondice v nejtěžší soutěži CEI*** 160 km, zvítězil na MČR ve vytrvalosti a mnoha dalších vytrvalostních soutěžích nejvyšší obtížnosti. Narodil se v Rusku, ve dvou letech běhal dostihy, v Norsku sportoval v drezuře a cross country, je vítězem All round Champion (parkur, drezura, cross country). 

  1. O´Bajan VI-4/Ob6/4/Sh
  2. Grace Afas Ka1/14/Sh
  3. Nahar - L1/6/Sh

1. místo – klisny 2leté – O´BAJAN VI - 4/Ob6/4/Sh

Klisny 3- a 4leté

Vítězku O´Bajan VI-1 Ob6/1/Sh (maj. i chovatel Ing. Peter Zdeněk) jsme už zmínili v souvislosti s jejím otcem O´Bajan VI-CZ Maghreb, který je také otcem vítězky dvouletých klisen. Matkou je klisna Rába, vítězka Národní přehlídky v Pardubicích, která získala vysoká hodnocení na mezinárodních přehlídkách (mezinárodní šampionka na přehlídce pořádané ke 100letému výročí hřebčína Topolčianky). Na druhém místě je Orsiba Ka1/10/Sh po 2239 Kuhailan Afas (Orkán) majitele a chovatele Romana Vlka. Vraník Orkán je slovenského chovu a je otcem i druhé umístěné klisny v kategorii dvouletých klisen. Třetí místo s hodnocením 44,67 přiřadili rozhodčí klisně Koheilan XIV-2 Julie K14/2/Sh, chovatelem a majitelem je Jan Révai. 

  1. O´Bajan VI-1 Ob6/1/Sh
  2. Orsiba Ka1/10/Sh
  3. Koheilan XIV-2 Julie K14/2/Sh

 

1. místo – klisny 3- a 4leté – O´BAJAN VI - 1 OB6

Plemenní hřebci

Šampionem se stal hřebec Saklavi VII-CZ / Sonador. Hodnocení 55,67 zahrnovalo především vysoké známky za kvalitu pohybu. Chovatel Czeslaw Niemec, majitelem je Sontini Speed s.r.o.

Na druhém místě s hodnocením 55,33 (typ i hlava 9,9,9) se umístil 2945 Gazal II-CZ / Wizard (Gazal I-CZ/Alinea), chovatel SCHK Morava, majitel Michaela Nosková. Rozhodčí vysoce hodnotili zejména typ, hlavu a stavbu těla.

  1. Saklavi VII/Sonador
  2. Gazal II-CZ / Wizard

1. místo v kategorii plemenní hřebci – SAKLAVI VII-CZ / Sonador

Kromě plemenných hřebců a klisen se také představili koně vytrvalostní i s komentářem mistra České republiky ve vytrvalosti Janka Kroupy, který přivezl svého úspěšného Hektora (Gazal V-6 Hektor), dvojnásobného účastníka evropského šampionátu ve vytrvalosti (Euston Park 2019 14. místo, Ermelo 2021 20. místo). Hektor v závodní kondici vypadal skvěle, v sedle ho předváděla Barbora Kroupová, která si splnila kvalifikaci na juniorské Mistrovství Evropy ve vytrvalosti.  

GAZAL V-6  Hektor s Barborou Kroupovou – dvojice má splněnou kvalifikaci na juniorské Mistrovství Evropy ve vytrvalosti

Klisny 5leté až 7leté

Představilo se deset klisen a hned u druhé předváděné klisny Rabka CZ-Sh-A-496 padly dvě desítky za typ, celkem klisna získala 59,33 bodů a vítězství bylo téměř jisté. Její matkou je Rába, matka šampionky 3–4letých klisen. Chovatelem i majitelem Ráby je Peter Zdeněk.

Zajímavou klisnou na druhém místě je Imagine CZ-Sh-A-509 (1689 Shagya VIII-CZ /Tobien), která si připsala 58 bodů. Je z matky Shagya Iboyla narozené v Maďarsku, která zde byla připuštěna hřebcem Gazal Impala a narodila se klisnička Shagya Ivanka, kterou známe z vytrvalostních tratí. Chovatelkou je Denisa Kučerová, majitelkou Michaela Volfová. 

Na třetím místě se předvedla klisna Habiba S8/5/Sh majitelky a chovatelky Moniky Nytrové. O této klisně bylo řečeno, že je potomkem šampionů a typickou představitelkou plemene. Je po stejném otci jako šampionka této kategorie, Rabka. Matkou je Havaj CZ, národní šampionka pardubické přehlídky 2011, otcem matky známý plemeník 673 Saklavi I-CZ Galán.

  1. Rabka CZ-Sh-A-496
  2. Imagine CZ-Sh-A-509
  3. Habiba S8/5/Sh 

1. místo – klisny 5leté až 7leté – RABKA CZ-Sh-A-496

Kategorie klisen 8letých až 11letých

Prvním místem rozhodčí ocenili klisnu Hannah II CZ-Sh-A-431 (1338 O´Bajan IV-CZ/ Osiek z m. Hatikva). Chovatelem je Ing. Miroslav Novák, majitelem Petr Buršík.  

Sameerah CZ-Sh-A-518, to je jméno klisny na druhém místě – chovatelkou je MVDr. Jana Pašková, majitelkou Lenka Majerová. Je po otci 781 Shagya V-CZ (Salim), z matky Shakira. Chovatelkou je MVDr. Jana Pašková, majitelkou Lenka Majerová. Na třetím místě se skóre 54,33 byla oceněna klisna Nulla CZ-Sh-A-438 po otci 1556 Jussuf III-CZ, který je u nás v chovu teprve krátce. Chovatelem Nully je Petr Hájek, majitelkou Šárka Buršíková.

  1. Hannah II CZ-Sh-A-431
  2. Sameerah CZ-Sh-A-518
  3. Nulla CZ-Sh-A-438

1. místo – klisny 8leté až 11leté – HANNAH II CZ-Sh-A-431

Klisny 12leté a starší

Mezi 6 klisnami nejvíce vynikla Sinai S1/52/52/Sh po 853 Shagya I-CZ z chovu Jana Musila, majitelkou je Veronika Nováková. Na druhém místě je Skála s 55 body (chovatelkou je Ing. Petra Teperová, majitelem Hřebčín Jeníkov), která je polosestrou klisny Samanta na třetím místě, chovatelkou této klisny je Eva Machková, majitelkou Kateřina Vavrušková. Obě tyto klisny – Skála i Samanta – jsou po otci Dahoman I-CZ. Je známý jako otec špičkových vytrvalostních koní a byl dovezen právě za tímto účelem, pro uspokojení poptávky chovatelů preferujících výkonnost ve vytrvalosti. Nezapomenutelným potomkem Dahomana I-CZ je také Dhab, který si – už pod bahrajnskou vlajkou, doběhl pro třetí místo v otevřeném evropském šampionátu v Mostě roku 2013.

  1. Sinai S1/52/Sh
  2. Skála CZ Sh-A-374
  3. Samanta D1/29/Sh

1. místo – klisny 12leté a starší – SINAI S1/52/Sh

Každá kategorie už měla své vítěze a poté se sloučily kategorie 1 a 2 – mladí hřebci, kategorie 3, 4 a 5 – mladé klisny, kategorie plemenný hřebec (6) a starší klisny (kategorie 7,8 a 9).

Z nich komise vybrala šampiony a rezervní šampiony.

Vítěz přehlídky „mladý hřebec“ (Hřebci 1letí a hřebci 2–4letí)

  • šampion O'BAJAN-2 ODYSEUS
  • reserve š. COUDY AFAS KA1/16/Sh

Vítězky přehlídky v kategorii  „mladá klisna“ (klisny 1leté, klisny 2leté, klisny 3–4leté)

  • šampion O'BAJAN VI - 1 OB6/1/Sh
  • reserve š. O'BAJAN VI - 4 OB6/4/Sh

Vítěz přehlídky „plemenný hřebec“ (skupina 6)

  • šampion 2522 SAKLAVI VII-CZ / Sonador
  • reserve š. 2945 GAZAL II - CZ / Wizard

Vítěz přehlídky „starší klisna“ (klisny 5–7leté, 8–11leté a klisny 12leté)

  • šampion RABKA CZ-Sh-A-496
  • reserve š. SINAI S1/52/Sh

Šampion přehlídky 2022

Letos ovládly národní přehlídku klisny a celkovou vítězkou jubilejní 30. přehlídky koní plemene shagya arab se stala RABKA CZ-Sh-A-496 a titul „Reserve Šampion přehlídky 2022“ získala mladá klisna O'BAJAN VI - 1 OB6/1/Sh.

Šampionka přehlídky 2022 – RABKA CZ-Sh-A-496

Shagya arab – všestranný, výkonný, charakterní –  a často člen lidské rodiny

V plemenné knize je v současné době zapsáno 350 plemenných klisen a 28 plemenných hřebců. Dnešní populace koní shagya arab v ČR čítá kolem 890 ks z 29 zakládajících rodin. Zbylých 512 ks jsou valaši, klisny a hřebci, kteří nejsu v chovu registrováni. Rodí se kolem 20 hříbat ročně. 

Odkazy:

Fotografie Věry Markové z celé přehlídky

www.shagyaarab.org

Podobné články

Prodlužte si prázdninové dny a vyrazte do Maďarska! Poslední díl věnovaný putování po této zemi, která má i koňákovi co nabídnout, je z hřebčína…

V sobotu 31. srpna 2021 se konala v Hradištku u Sadské (Jezdecká škola Equus Kinsky) již 29. Národní přehlídka koní plemene Shagya-arab, pořádaná…